10 октомври 2007

TED - Инкубаторът на идеи

Отдавна се канех да напиша нещо за TED - конференцията, която изцяло промени мисленето и мирогледа ми, но се замотах и Боян Юруков ме изпревари. Въпреки това ще споделя с вас какво е TED за мен и ще ви препоръчам някои от любимите ми презентации.

TED е съкращение от Technology, Entertainment, and Design (Технология, забавление и дизайн) и е конференция, която се провежда веднъж в годината в Монтърей, Калифорния. На това събитие изнасят презентации хора, наречени "най-големите умове на човечеството". Дори и да приемем, че тази дефиниция е малко пресилена, мога категорично да заявя, че лекторите са наистина хора, с огромно влияние върху обществото, прогресивно мислещи и хуманисти, и най-вече хора с невероятно излъчване и перфектни презентаторски умения.

Въпреки наименованието си, конференцията TED не се ограничава само с темите за технологиите и дизайна, а се посвещава и на теми с по-голямо общочовешко значение като опазването на околната среда, тайните на човешката псохология и взаимоотношенията помежду ни. Голяма част от изнесените презентации са публикувани на сайта на конференцията и всеки може да ги гледа онлайн или да си ги свали на диска безплатно (въпреки огромната цена на билета за присъствие на място) и освен това на всеки две седмици се публикуват по няколко нови попълнения.

Когато за първи път попаднах на лекция от TED, бях потресен. Тези хора са истински лидери - те носят нови идеи, които могат да променят нашето мислене, те имат обаянието да ги разкажат на публиката по интересен и завладяващ начин и най-важното - те имат респекта на публиката - те са истински, високо ценени авторитети - нещо, което все още не можем да видим в България.

Далеч съм от мисълта да се сравнявам с хора като Гай Кавазаки, Сет Годин, Ал Гор или Малкълм Гладуел. Но гледайки техните презентации разбрах, че за да направиш една добра лекция е нужно много повече от PowerPoint слайдове с булети - нужен е и талант, и майсторлък, а тези хора ги притежават и двете. Презентациите от TED бяха искрата, която ме запали и аз да стана лектор и макар, че още съм далеч от техния професионализъм, съм щастлив, че има от кого да се уча.

Ето и някои страхотни презентации, включени под заглавието "Какво ни прави щастливи?":

Dan Gilbert задава въпроса "Кое ни прави щастливи?"





Barry Schwartz разказва за парадокса на избора





Carl Honore възхвалява небързането





Malcolm Gladwell за великите истини, които човек може да открие в соса за спагети





David Pogue ни убеждава, че простотата продава






Приятно гледане!

1 коментар:

Споделете вашето мнение!