16 октомври 2007

Празник на шефа

Днес, 16 октомври бил Денят на шефа в САЩ. Ами, честито, тогава, на всички, които се титуловат така или се мислят за шефове!

Добре е все пак да си отправим един поглед към себе си и да си помислим дали сме добри шефове и лидери, които нашите подчинении са готови да следват или сме просто "задници".


Bob Sutton, авторът на The No Asshole Rule, разказва за едно изследване, проведено от Университета на Флорида, в което се разкрива тежката цена, която фирмите заплащат за това, че са назначили тъпи шефове. Ето и статистиката, свързана с хората, на които се налага да работят с шефове, които ги тормозят, срещу такива, които не се оплакват от шефовете си:
  • 30% от анкетираните отговарят, че нарочно работят по-бавно или допускат преднамерени грешки, срещу 6% от служителите, които не се оплакват от шефски тормоз.
  • 27% съзнателно се укриват от шефа си срещу 4% от тези, чиито шефове са свестни.
  • 33% от тормозените признават, че не се старят в работата си срещу 9% от нормално работещите.
  • 29% си вземат болнични даже и когато не са болни срещу 4% от хората с нормални шефове.
  • 25% си правят повече или по-дълги работни почивки срещу 7% от хората, които не се оплакват от шефски тормоз.
Ясно е, че основния от извод от това проучване (което съвпада и с други подобни проучвания) е, че когато служителите се почувстват неразбрани, мамени, тормозени или просто третирани несправедливо от своите шефове, те "си го връщат" като работят много по-зле. Скатаването, вземане на ненужни болнични и удължаването на почивките са другите методи, които хората използват (и понякога много мъдро, както отбелязва автора), за да изтърпят непоносимия шеф, с когото са принудени да работят.

Разбира се, монетата има две страни и не всички шефове са задници. Има и хора, които са обичани и уважавани лидери и с мъдрото си ръководсвто успяват да постигнат завидни резултати. Затова, по повод на днешния шефски празник Татяна Христова от Нова Визия ни предлага списък с петте навика на “добрите” шефове.

За мен по-скоро днешният ден е ден за размисъл. Добър шеф ли съм или задник? Какво ми пречи да бъде добър? Мога ли да стана още по-добър?

Вие добри шефове ли сте? А вашите шефове какви са?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!