12 октомври 2007

9 вредни навика, които трябва да спрем веднага

Тим Ферис, авторът на култовата книга 4-часова работна седмица, представя 9 вредни навика, които повечето от нас имат, и които изяждат огромна част от времето ни. Той твърди, че тези навици трябва да бъдат изкоренени незабавано, ако искаме да имаме време да се порадваме на живота.

Ето ги и тях:
  1. Не отговаряйте на телефонни позвънявания от непознати номера. Това е доста радикално, но американците са най-добрите утилизатори на voicemail-а - едно средство, което спестява доста ценно време и което ние все още не сме се научили да използваме ефективно.
  2. Не проверявайте имейла си рано сутрин и късно вечер. Първото ви рабива приоритетите за деня, а второто ви носи безсъние. Четенето на пощата може да почака поне докато отхвърли една важна задача за деня.
  3. Не приемайте срещи без ясни дневен ред и продължителност. Ако е ясно за какво се събирате и има предварителен списък с теми за обсъждане, всяка бизнес среща би трябвало да се вмести в 30 минути. Настоявайте за изясняване на плана и на времетраенето, за да могат всички да се подготвят и да оползотворите времето си ефективно.
  4. Не позволявайте на хората "да го усукват". Карайте на принципа "право, куме, в очи". Не допускайте да се отклонявате от темата на разговора, независимо дали говорите по телефона или сте в среща очи в очи.
  5. Не си проверявайте имейла постоянно - проверявайте го само на определени моменти. Добра практика в това отношение е имейл клиентът ви да стои угасен и да го включвате примерно по три пъти дневно и само през това време да се занимавате с кореспонденцията си - както с четене, така и с писане на писма.
  6. Не се задълбочавайте в комуникация с клиенти, които изискват огромно внимание, а носят малко приходи. "Няма сигурен път към успеха, но опитите ни да угодим на всички са сигурен път към провала", казва Тим Ферис. Използвайте принципа на Парето - направете си анализ 80/20 на вашите клиенти по две направления: (1) кои 20% от тях дават 80% от печалбата и (2) кои 20% ни отнемат 80% от времето? След това поставете най-шумните и най-безполезните на автопилот и органичете вниманието, което им отделяте.
  7. Не се нагърбвайте да работите повече, за да се преборите с натоварването, а приоритизирайте. Ако не си създавате приоритети всичко изглежда важно и спешно. Ако дефинирате една най-важна и най-спешна задача за деня, всичко останало вече не изглежда толкова важно. Понякога трябва да приемем някоя малка неприятност, като да проведем кратък разговор и да се извиним за закъснението, да платим малка глоба или лихва, или да изгубим безперспективен клиент, за да можем да свършим истински важните неща. Намерете коои са истински важните неща за вас и вашия бизнес и се фокусирайте само върху тях.
  8. Не носете мобилен телефон или друго PDA устройство 24/7. Дайте си време свободно от такива дразнители. Дали вечер след 20 часа или в неделя, но задължително изключвайте тези машинки от време на време. Едва ли всеки път човешки живот зависи от това да отговорите моментално на повикването. И в понеделник е ден и разговорът би могъл да бъде отложен за тогава. Добра идея е да имате служебен и личен телефон, и служебния да го изключвате в неработно време. Така ще си спестите досадни обаждания по никое време.
  9. Не очаквайте работата да запълни празнотата в личните ви взаимоотношения. Работата не е всичко във вашия живот. Вашите колеги не трябва да бъдат единствените ви приятели. Не позволявайте работата да изяде личното ви време и да ви лиши от богатството на личния живот. Изгубеното по този начин време е невъзвратимо!

6 коментара:

  1. Трябва по-често да се появяват подобни материали из блоговете. Браво.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!
    Опитвам се да бъда полезен.

    ОтговорИзтриване
  3. Гледах интервю с този човек в Business Week. Изключително иновативен в мисленето си. Предлага изцяло нова тактика за ефективна работа. За съжаление обаче, тя може да се прилага само за специфични управленски равнища.

    ОтговорИзтриване
  4. Как може хората да се мъчат да си докарат работната седмица до ЦЕЛИ 4 часа?

    ОтговорИзтриване
  5. Има ли култовата книга и на български?

    ОтговорИзтриване
  6. За съжаление, мисля, че все още не е издадена у нас.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!