28 януари 2008

Социалните букмарк мрежи. Част 5

Написах много неща за социалните букмарк мрежи, но кое е най-важното? Какво можем да извлечем като извод от всичко написано дотук? В тази част ще споделя моето лично виждане за бъдещето на този род сайтове, както и идеи за тяхното подобряване и развитие.

Като всяко ново явление, социалните букмарк мрежи бързо предизвикаха интерес към себе си като средство за медийна изява, но някои от тях също толкова бързо загубиха своите посетители поради липса на идентичност. Svejo.net все още трупа активи и това до голяма степен се дължи на факта, че бяха първи и че предлагат някои удобства и възможности, които другите още не са внедрили, но ако продължават да трупат съдържание с тази скорост, предполагам, че много от блогърите, публикуващи материали, ще се отдръпнат. Едно, поради липсата на тематичен облик и второ, поради невъзможността някои материали да достигнат до широк кръг читатели. В резултат, в един момент ще настъпи лек отлив от нови публикации, докато се постигне оптималния баланс.

Тези мрежи всъщност са медии и като такива трябва да се съобразяват с правилата на медийния пазар. От друга страна са Web 2.0 продукти, което също си има своята специфика. За мен най-важният извод е, че за да може една подобна мрежа да постигне успех и да го задържи, е необходимо да си създаде свой тематичен облик и да търси определен тип посетители. Мрежи от типа "всичко за всички" също имат своето място под небето, но моето предвиждане е, че само една-две биха могли да се задържат сериозно в интернет пространството. Засега Свежо е неоспорим лидер, а всички останали са бледи негови копия.

Dao.bg е единствения пример за тематична мрежа и не случайно се нарежда на второ място по популярност (нямам точни данни за това - съдя по посетителите, които получавам оттам и по мненията на други блогъри, изказани публично). Вярно е, че когато се ограничиш в някаква област, се лишаваш от някои посетители, за които тази област не е интересна, но за сметка на това пък тези, които идват са много по-мотивирани и много по-лоялни. Мисля, че в момента има място за още няколко подобни сайта, стига всеки един от тях да намери подходяща област, в която да насочи темите на публикациите си. Например, в момента няма мрежа, която да е посветена на бизнес, предприемачество, управление, маркетинг, реклама и PR - теми, които вълнуват хората от управленските среди.

Тук идва момента да се подчертае изключително важната роля на редакторите на социалните мрежи. За да се постигне желаното профилиране, е необходимо немалко усилие от тяхна страна. С помощта на бели, сиви и дори черни шапки на моменти, съдържанието на един такъв сайт може да бъде манипулирано (в най-добрия смисъл на тази дума). Един прост пример: Редакторите сами могат да публикуват интересни линкове, които отговарят на тематичната насоченост на сайта, вместо да чакат блогърите сами да свършат това. Така правят в Дао и ефектът е налице. Може статии, които не отговарят на тематиката да бъдат "наказвани" по някакъв начин с понижаване на рейтинга, така че да не се появяват в челните места. Най-силният механизъм за манипулация е алгоритъмът за подреждане, който всеки собственик на подобна мрежа може да дефинира според целите, които си е поставил и който винаги е know-how.

Втората стъпка, след определяне на тематична насоченост, е определянето на категориите и подкатегориите, в които се класифицират статиите. В момента това е най-голямата слабост на всички социални мрежи. Най-вероятно са преписани от някоя американска такава, но определено на много от тях им липсва консистентност. За да се получи желания ефект от специализиране на мрежата, трябва всички категории да са свързани с основната тема и да я разглеждат от различен специфичен ъгъл. В момента категориите са твърде малко, което ограничава много автори, или пък се припокриват (като Игри и Забавления). Най-доброто решение би се получило, ако редакторите попитат най-популярните си автори или просто използват категоризацията от техните блогове. Специално за Дао, след като са приели насоченост към информационните технологии, бих препоръчал да обособят и категория, фокусирана към процеса на разработка на софтуер, включваща софтуерно инженерство, програмиране, управление на проекти, управление на качеството.

Добра идея е също така да се внедряват всички полезни трикове и механизми, които биха улеснили живота на посетителя, или биха подсилили неговата лоялност. Определено Свежо са лидерите и в това отношение и тук ще изброя няколко от техните добре използвани механизми:
  • Блог. Блогът на редакторите, е много полезен за установяване на по-тесен контакт с аудиторията. Той е най-добрият начин читателите да получат подробна информация за различните начини, по които биха могли да използват мрежата, както и редакторите да получат бърза обратна връзка със своите посетители.
  • Бутони за гласуване. Бутоните, които човек може да сложи на собствения си блог са много ефективен начин за популяризиране на дадена блог-статия от читателите й без да се налага да ходят изрично до сайта на мрежата за това.
  • Проверка за дублиране. Най-голямата досада на сегашните букмарк мрежи, е липсата на такава проверка. Малко учудващо, като се има предвид, че такъв механизъм съществува навсякъде по популярните американски мрежи. Във всеки случай, въвеждането на подобна функционалност ще накара всички чукчи, които пишат без да четат, малко да се позамислят дали да публикуват за 10-ти път поредната жълта новина.
  • Собствени картинки. Социалната букмарк мрежа е място, където различните автори се съревновават помежду си за вниманието на читателите. Възможността да поставиш собствена илюстрация на статията, която си публикувал, е начин да бъдеш уникален и да изпъкнеш пред останалите.
  • Класации и статистики. Колкото повече - толкова по-добре. Най-популярни блогове, най-активни потребители, сайтове, донесли най-много читатели и всякакви други. Да намериш името си сред челните места в някаква класация е мощен мотиватор да бъдеш активен участник в дейността на обществото.
Социалната мрежа може да бъде силна и да просъществува дълго време само ако успее да създаде точния баланс между търсенето и предлагането на информация. Убеден съм, че букмарк мрежите имат бъдеще и вярвам, че ще успеят да намерят най-добрия начин да обединят интересите на собствениците си с тези на авторите и на читателите и да създадат едно общество от активни и мотивирани хора.

2 коментара:

  1. Горещ поздрав за поредицата за социалните мрежи! Това е единствената полезна статия направена от българин за българския пазар. Препрочитам я за 3ти път. Успехи!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Радвам се, че ти е била полезна.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!