04 февруари 2008

Имам страхотна идея и ще направя много пари

На запад много хора се запалват по някаква идея, която им е хрумнала и решават, че това е чудесна възможност да започнат собствен бизнес и да спечелят много пари. У нас е особено популярен образът на американеца, който вярва, че всичко, което хвърчи, се яде, и понякога твърде наивно се захваща с непроверени идеи, вярвайки, че това е неговия шанс за успех в живота.

Разбира се, този образ не е лишен от основание. Поради това и Раджеш Сети разглежда тази тема в своята серия Спорни причини да станеш предприемач. Добрата идея е само първата стъпка към осъществяване на успешен бизнес, както и аз писах в поста 8 предизвикателства пред иновациите. Разбира се, вярата в успеха на идеята е абсолютно необходима съставка за едно бизнес начинание, но освен себе си, трябва да можем да убедим евентуалните си партньори, инвеститори, служители и целия потенциален пазар.

Стартирането на един нов бизнес, базиран само на гола идея, без план за реализация и финансиране, е доста рисково начинание, което може да доведе до лесен провал. Преди да се хвърлите в подобна авантюра, премислете всички необходими стъпки, убедете се, че имате съмишленици вярващи в тази идея и че те ще ви подкрепят безрезервно.

Опасна причина за стартиране на самостоятелен бизнес е и вярата, че така се печелят много повече пари, отколкото ако сте наемен работник. За някои предприемачи е така, но не всеки успява да стигне до желаното богатство, а и най-важното е, че то не идва веднага. Не бива да забравяте, че всяко едно ново начинание изисква сериозни инвестиции и в първите месеци или години няма да дава никаква печалба, а само ще трупа разходи - изпитание, което не всеки предприемач може да издържи. Захващайки се със собствен бизнес може да загубите не само ризата на гърба си, а и спокойния си сън, здравето или дори семейството си. Това са крайности, разбира се, и ако рискът, който поемате е добре преценен, можете да ги избегнете, но винаги трябва да ги имате предвид, ако решите да се хвърлите в морето на собствения бизнес.

У нас нещата са много по-различни, отколкото в Щатите, например. Докато там децата от малки биват възпитавани в самостоятелно мислене и инициативност и действително има много примери, в които добри идеи биват провалени поради прекален ентусиазъм гарниран с липса на практически опит и здрав разум, у нас мисленето е насочено към конформизъм и оцеляване поединично, прикрито зад безличен колектив. Предприемаческото мислене е толкова рядко явление, че малцината смелчаци, поели риска да реализират сами идеите си, изглеждат като бели лястовици в очите на обществото, което ги притиска отвсякъде и биват обезкуражавани дори от най-близките си хора, които "доброжелателно" ги убеждават в безнадеждността на тяхното начинание.

В този смисъл, съвети като моите - да бъдем по-предпазливи в своите бизнес-начинания - могат да се окажат още по-възпиращи за малкото хора, дръзнали да поемат по пътя на самостоятелния бизнес. Надявам се да не бъда разбран така. Целта ми е да ви посоча възможните препятствия и да ви предпазя от провал още в самото начало. Пътят пред българския предприемач е неравен и трънлив и не можем да си позволим да правим груби грешки, които да ни отклонят от него още преди да сме поели по него.

1 коментар:

  1. Може да изглеждат малко като луди глави американците, или прекалено материалистични, няма значение, много са ми симпатични с това, че вярват в разни идеи и хрумки и се втурват да ги реализират.

    Четох за човека, който е измислил как да се правят картофките на Макдоналдс, как да се отглеждат и приготвят, за да стават по много с малко разходи и т.н. Този човек е имал десетки интересни хрумки, някои са се провалили и макар да е вложил цялата си енергия, е фалирал, много пъти, после пак се е съвземал и се е хващал за друга идея. (това преди Макдоналдс да го има изобщо)

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!