16 януари 2008

Да се отървеш от началници

Много хора с идеи и творчески потенциал страдат на работното си място от некомпетентни или неразбиращи мениджъри. Това натрупва недоволство, което в един момент избива в силното желание да стартират свой собствен бизнес с основната мотивация - да се отърват от началници.

Раджеш Сети е написал една серия от постове, наречена Спорни причини да станеш предприемач, където разглежда възможните негативни резултати, когато мотивите да се захванем със собствен бизнес са, меко казано, спорни. Аз вече ви споделих своето виждане по една от причините в поста си Един приятел стана бизнесмен, значи мога и аз. Сега ще се спра на следващата - желанието да се освободим от шефове.

Основната причина да съществува един бизнес, е да носи някаква полза някому, или както казват икономистите, да добавя стойност. Обзети от гняв или еуфория, понякога си мислим, че само като се освободим от подтисничеството на некадърния шеф и ще завалят бизнес поръчки, които ще ни донесат голямото богатство. Истината е, че ако не сме достатъчно подготвени, може да се окаже, че напускайки фирмата, за която сме работили преди, сме загубили много от нейните възможности като контакти, финанси и работни ресурси - неща, които сами не можем лесно и бързо да компенсираме. От друга страна, измъквайки се от отговорност пред един шеф, поемаме отговорност пред много повече хора - клиенти, партньори, служители.

Американците наричат желанието да избягаш от скучната работа на наемен работник "да се измъкнеш от кутията". Раджеш казва:
Всъщност ти не се измъкваш от кутията, а просто попадаш в по-голяма кутия.
Точно по темата Свободата на самонаетите в блога FreelanceSwitch се появи поредния комикс, в който се води следния диалог между двамата герои:
-Обичам свободата да си бъда сам началник!
- Да, бе! Сега всеки клиент ти е работодател. Колкото повече бизнес правиш, толкова повече шефове имаш.
Разбира се, с това нямам намерението да откажа тези, които са решили да се впуснат в собствен бизнес. Напротив! Винаги горещо ще подкрепям всяко едно такова начинание. Важното е да има ясна цел, добре обмислен план и силна воля за успех. Отговорностите, пред които се изправя един начинаещ бизнесмен са много и са сериозни и ако е бил подтикнат към решението за собствен бизнес, единствено от желанието си да се отърве от шефове, вероятността да се провали е много голяма.

1 коментар:

  1. Здравейте,

    Каним ви да регистрирате блога си в блог класацията на България.
    http://topblog24.com.

    Поздрави Екипът на Топ Блог 24

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!