22 януари 2008

Социалните букмарк мрежи - някои емпирични наблюдения. Част 2

В първата част на тази статия отбелязах, че основният интерес на блогърите е да има повече читатели, а основният интерес на читателите е да има повече материали (макар и със забележката, че твърде много може би не е на добре). Тъй като тези интереси са взаимно обвързани, те пораждат затворена причинно-следствена връзка или казано на прост език, връзка от типа "кокошката и яйцето".

От една страна, публикуването на повече линкове (респективно - на повече интересни материали) води до увеличаване на читателската маса, защото богатото разнообразие от теми привлича все повече хора, а от друга - увеличаването на броя на читателите увеличава и броя на посетителите на блоговете, които се рекламират в социалната букмарк мрежа, което пък от своя страна подтиква все повече и повече блогъри да публикуват своите материали там. С други думи (по-точно с думите на Мечо Пух) - "колкото повече, толкова повече". Има и още един термин за това явление, който научих от Бил Гейтс - "положителна спирала". Ситуацията се развива в положителна посока, преминавайки през едни и същи моменти, но с по-голяма амплитуда.

Разбира се, съществува и "отрицателната спирала", т.е. движение надолу и към по-лошо. Мечо пух би го нарекъл "колкото по-малко, толкова по-малко". Ако от един сайт започне отлив на читатели, то скоро някои блогъри ще започнат да отбелязват и спад в посещенията, дошли от социалната мрежа. В резултат на този спад те загубват интерес да се рекламират там, което води до все по-малко нови публикации в мрежата. Липсата на новини пък води от своя страна до отлив на читатели и тук омагьосаният кръг се затваря.

Не се наемам да разсъждавам над въпроса кое е първото: кокошката или яйцето, но мога да поставя няколко други въпроса, над които може да поразсъждаваме заедно:
  • Когато се създава една нова социална букмарк мрежа няма нито читатели, нито блогъри. Как може да й се даде начален тласък, така че да се завърти положителната спирала?
  • По какво се различава една социална букмарк мрежа от друга и как бихме могли да привлечем повече читатели, при положение, че в нашата мрежа се публикуват абсолютно същите линкове, каквито и в съседната?
  • Ако влезем в отрицателна спирала и започнем да губим както читатели, така и блогъри, какво може да се направи, за да прекратим този процес и да го обърнем в положителна посока?
  • В крайна сметка кой е този, който "притежава" мрежата и дава нейния облик - собствениците, блогърите или читателите? Ако мрежата е "обществена", има ли някакво "общество", което да живее с нея и да я поддържа или всички сме само кибици и каквото ни дадат - това ползваме?
Моите отговори - в следващата част на статията.

4 коментара:

  1. Според мен допускаш грешка в разсъжденията си, смятайки, че посещения от социална мрежа=читатели. От там и изводите ти за връзката им със спиралите на посещаемост са неверни.

    Доколкото мога да кажа от опита със собствения си блог, посетителите от социалните букмарк мрежи не са читатели. Те не посещават блога ти редовно, за да търсят нови статии, защото са харесали някоя твоя преди. Те посещават САМО букмарк мрежите в търсене на евтини забавления, на информационен фастфууд.

    Като погледна статистиките на блога си виждам, че ако моя статия попадне в топ5 на Свежо.нет, това означава около 350-450 посетителя повече този ден. Тези посетители обаче не са като другите - те стоят в блога по-малко време (средно минута, при 3.4 мин. за останалите), четат само една статия и не търсят други (bounce rate-a им е над 80%), не коментират изобщо.

    А теорията за спиралите не може да се приложи към тези посетители защото те не влизат в блога ти защото е качествен, а защото са привлечени от атрактивното заглавие на статия. Тях блогът ти като такъв не ги интересува, няма значение дали пишеш редовно или не. Даже ако си най-неизвестният, ако пуснеш в социалната букмарк мрежа статия с грабващо заглавие и атрактивна картинка ще получиш многото посещения.

    ОтговорИзтриване
  2. Това, което казваш, е напълно вярно. Разминаването ни се получава в тълкуването на термина "читател". В случая аз го използвам, за да обознача една от групите посетители на социалната мрежа, а не на моя сайт.

    Връзката според мен съществува реално, но пак повтарям, говоря за самата мрежа. Колкото повече материали се публикуват, толкова повече читатели на мрежата идват. И обратно.

    ОтговорИзтриване
  3. Ами така става като не съм ти чел предишната статия :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чети, чети, пък после пак си кажи мнението - може наистина да греша някъде.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!