10 септември 2007

Blogging въпроси

От известно време гледам статистиките на блоговете си и умувам над тях и над някои идеи за бъдещото им развитие. Коментирах ги с много хора, но все още нямам ясен отговор, който да ме насочи към правилния път. Затова реших да се обърна към вас за съвет.

Повече се интересувам от професионални и комерсиални блогове, които да имат някаква тематична насоченост. По-специално, искам да развия този блог, в който пиша в момента, да стане по-популярен и да бъде в подкрепа и реклама на бизнеса ми.

Въпросите, които основно ме вълнуват, са следните:

1. Безплатен хостинг в сайтове като Blogger.com и Wordpress.com или собствен хостинг?

2. Един блог с по-богата тематична насоченост и ориентиран към по-широка аудитория или няколко, по-тясно специализирани блога, с връзки помежду им?

И по двата въпроса имат много аргументи "за" и "против". Аз не мога да отхвърля лесно нито единия, нито другия вариант. В личния си блог съм поместил и малко повече разсъждения и аргументи по тази тема. Ще се радвам, ако някой ми даде добре обосновани аргументи в полза на едно или друго решение.

Благодаря предварително!

9 коментара:

  1. Здравей, Майк,

    Ако смяташ да развиваш Спри и помисли! по-професионално, направи както аз направих с Креативен.ком - платен хостинг и домейн. За щастие намерих спонсори в лицето на fcolor.bg, които ми подаряват хостинг план + домейн за над 260 лева на година.

    Тъй като блогът ти е хубав, защо не направиш същото? Потърси спонсори. Сигурен съм, че ще намериш.

    Иначе миграцията от Blogger на WordPress е крайно лесна.

    Поздрави,
    Димитър Николов
    www.kreativen.com

    ОтговорИзтриване
  2. Приемам съвета, но дай някакви аргументи в полза на собствен платен хостинг и собствен домейн. Какво печеля, ако го направя?

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Във връзка с темата Безплатен хостинг в сайтове като blogger.com и Wordpress.com или собствен хостинг?


    Аз работя главно с blogger - опитах и WordPress, но нещо не ми допадна (може би липсата на възможност за реклами :) ) и затова няма да го коментирам но да обсъдим blogger.com:

    1. Във връзка с проблема с архивирането на blogger (не мисля, че е проблем има инструменти за това, които работят)

    2. Отново за архивирането (blogger) и директната работа с файловете: blogger има вариант за така наречения advanced setup който ти позволява само като имаш някакъв, какъвто и да е хостинг, дори и безплатен да си работиш през blogger.com и от там да си генерираш страниците, което фактически си е готов архив. Те се качват на FTP и т.н.

    3. Темплейти - има всякакви и само ако ти се чете повече html, javascript и css може да стане уникален.

    4.Аз съм успял да си добавя всякакви неща. Не бих казал че съм добър дизайнер, но като програмист се справям със разни добавчици :).

    Примерите са тук

    Free Technical Ebooks (techncal-ebooks.blogspot.com)

    Live In Bulgaria
    liveinbulgaria.blogspot.com

    Имам си bookmark-с след всеки пост - реклами, "Related Posts Widget" и т.н.

    линк към статия по темата
    http://nyordanov.blogspot.com/2007/09/bloggercom-wordpresscom.html

    ОтговорИзтриване
  5. Николай, информацията, която даваш, е наистина полезна, но не отоваряш на главния въпрос: защо? Защо избираш blogspot? С какво той е по-добър от другите варианти?

    Ако си хостваш нещата на собствен сървър и ползваш някоя платформа като wordpress или movabletype, ще постигнеш същия ефект като дизайн и технически възможности. Въпросът ми по-скоро беше: какви са предимствата на един или друг вариант по отношение на трафика, на популярността и на лоялността на посетителите.

    ОтговорИзтриване
  6. Майк, Аз най-вече се опитах да обясня възможностите на blogger. Според мен факта, че се поддържа от google и че се добавят нови възможности всеки ден говори много. Спрямо популярност и лоялност на потребителите, аз не разчитам на това. Аз разчитам на SEO :). Както и попаднах на твоя блог - през google. Та моето мнение, че хостинга не влияе на трафика. При всички варианти според мен (free, paid и т.н.) пак нещата зависят от реклама и оптимизация.

    ОтговорИзтриване
  7. Майк,

    Когато работиш с WordPress на собствен хостинг, наистина разбираш какво си пропуснал при Blogger.

    Харесвам това, че имам управление над файловете на целия ми блог, че мога да поставя каквато тема желая и да я променя по мои съображения.

    Контролът над коментарите, анти-спам функционалността и всички възможности за работа и разширение на WordPress са страхотни опции, които Blogger бегло се опитват да имитират.

    Освен това, от branding гледна точка, както сам знаеш, един домейн би изглеждал много по-професионално и би привлякал много повече рекламодатели, спонсори и посетители.

    Поздрави,
    Димитър Николов
    www.kreativen.com

    ОтговорИзтриване
  8. Сетих се още едно нещо - този път в полза на платен домейн и хостинг - рекламите които идват примерно от Adsense ще бъдат доста по релевантни (съотвестващи на съдържанието) тъй като се предполага, че и името на domain-а ще съотвества на темата на сайта. Това така или иначе не касае трафика

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, аз за момента разчитам на свободен хостинг, но много пъти съм мислил за платен такъв. Смятам, че собственият домей изглежда по-сериозно за потребителите и по този начин рекламата ти би била по-успешна. Предимството на собственият домейн също е свързан и със SEO-то.
    Въпреки гореспоменатите причини, аз все още се придържам към blogger. Не смятам блога си до такава степен сериозен и тематично насочен.
    Аз мисля, че е въпрос на лична преценка. Примерно трафикът към моя блог се генерира предимно от google и Social Network sites.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!