11 април 2009

Първата SEO конференция в България

Вчера, на 10.04.2009 г., се проведе първата у нас конференция, посветена на SEO (search engine optimisation) и SEM (search engine marketing). Оказа се, че към събитието имаше изненадващо огромен интерес - цялата зала в Интер експо център беше пълна, а организаторите споделиха, че е имало още стотици желаещи, за които просто нямаше място.

Като се има предвид, че конференцията беше организирана относително за кратко и липсата на опит в такива мероприятия, може да се каже, че беше доста добре проведена. Разбира се, като първо по рода си събитие от такъв характер, имаше и много недостатъци, но големият интерес на публиката и доброто желание на организаторите да ги задоволят определено доминираха, така че като цяло конференцията заслужава адмирации. Още повече, че се намериха и добри спонсори в лицето на Laptop.bg, Superhosting, Nexcom и списание .Net, които позволиха на участниците в нея да присъстват безплатно.

Тук бих искал да споделя някои свои впечатления, като се надявам повечето критични забележки организаторите да ги възприемат като добронамерени съвети, а не като заяждане :-)

Събитието беше феноменално, защото успя да събере много хора, занимаващи се с интернет, на едно място и може би програмата трябваше да бъде малко по-свободна, така че хората да имат по-голяма възможност да общуват и дискутират помежду си въпросите, които ги вълнуваха. Критиката ми към организаторите е, че програмата беше прекалено наситена, с много малко почивки, а в стремежа си да споделят колкото може повече от своите знания, повечето лектори се повтаряха и просрочваха определеното им време.

Почти във всяка лекция се обясняваха основни принципи на SEO, които човек може да прочете на практика навсякъде, което до голяма степен досади на слушателите, а липсваха достатъчно конкретни примери, трикове и тактики, които да бъдат полезни на участниците в тяхната практическа работа. Надявам се, че в следващите издания на тази конференция (а тя задължително трябва да има следващи издания), подобни грешки ще бъдат изчистени.

Огнян Младенов, един от основните организатори на събитието, предупреди съвсем откровено в началото на конференцията:
Ние сме в голяма степен конкуренти и нямаме единно мнение по всички въпроси, затова слушайте и възприемайте според собствената си преценка.
И беше прав. В доста от лекциите се промъкваше едно твърде грубо комерсиално послание:
Не правете това вкъщи. Тази работа не е за вас, а за специалисти като нас. Вие не можете да се справите с вашето SEO. Това е трудна и скъпа дейност. Затова оставете вашия бизнес и вашите пари в нашите компетентни ръце.
Никой не се е родил научен и SEO не е ядрена физика. Пък и ядрена физика да беше, пак може да се научи. Още повече, че същите лектори признаваха, че SEO не е толкова наука, колкото чиста лотария, защото алгоритмите на търсачките се сменят всеки ден, а единственият начин да отгатнеш как работят, е с експерименти и емпирични наблюдения.

Отново Оггин каза най-мъдрото нещо на конференцията:
SEO може да прави всеки... донякъде
Естествено е - ако си блогър и искаш твоите статии да достигнат до повече читатели, има няколко прости правила, които трябва да спазваш и ще постигнеш завидни резултати. Пък и след като повечето блогъри пишат и споделят своите знания безплатно и ползват предимно безплатни средства и платформи, логично е, че няма как да отделят пари за скъпи SEO консултации. От друга страна, ако си фирма с интернет бизнес и искаш твоите продукти да бъдат по-лесно откриваеми за потенциалните ти клиенти, трябва да приложиш по-мащабни и по-скъпи SEO стратегии, за да постигнеш това и точно тогава задължително трябва да се обърнеш към SEO консултант.

Според мен лекциите биха били по-успешни, ако бяха по-конкретни и насочени към по-тясна аудитория. Имаше такова желание - поне заглавията бяха така съставени - но на практика общите приказки бяха твърде много във всяка една лекция.

Тук му е мястото да отбележа, че лекторите имаха нужда от по-добра подготовка като презентатори и дори да предложа услугите си като консултант по говорене пред публика. :-) Сценичната треска, непознаването на материала, четенето от екрана и неспазването на отреденото време бяха грешки, които почти всички лектори проявяваха. Не може да ти дадат 40-минутен слот и ти да се изтъпаниш с 65 слайда! Моята лична статистика показва, че един нормален слайд с текст се коментира за около 2-2.5 минути, което означава, че за 65 слайда ти трябват 2 часа и половина!

Единственият лектор, който се отличи в моите очи и се представи блестящо, даже и след като му бяха "изяли" половината от определеното време, беше Мартин Попов. Той демонстрира професионално умение да говори пред публика и да поднесе своето послание ефективно и въздействащо, въпреки ограничението във времето. В своята кратка лекция Мартин успя ясно и разбираемо да ни представи плюсовете и минусите на SEO и PPC (pay per click) подходите и да ни покаже в кои случаи едната е за предпочитане пред другата.

Очевидно темата е много богата, а интересът към нея е огромен, така че е невъзможно тя да бъде изчерпана в един ден с няколко лекции. Надявам се, че това събитие ще се превърне в традиция по нашите земи и че в следващите издания ще имаме възможността да видим и чуем още по-интересни и по-полезни неща за уеб проектите, с които всеки от нас се е захванал.

Още веднъж, поздравления за организаторите с пожелание да приемат критичните ми забележки като приятелски опит за постигане на по-високо качество.

Още по темата за първата SEO конференция у нас можете да видите при Мартин Линков, в TechJump и при Еленко Еленков. Там има и още линкове към видео записи, чатове и снимки от конференцията, които биха били интересни за вас.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

12 коментара:

  1. Евала изглежда се е получала мн. добре :)

    ОтговорИзтриване
  2. Общо взето е така, но ... все пак да не се изхвърляме - имаше и празни места в залата, а желаещите, за които нямаше място не са стотици (според думите на Огнян) ами 150 ...
    По-скоро присъстваха хора, които определено имаха нужда от общи и основни неща, поне така съдя по въпросите, които задаваха.
    Моите поздрваления по-скоро биха отишли към Оги, Гео и Странислав (лектори на конференцията).
    За PPC лекцията мога да кажа, че тя така или иначе няма нужда от кой знае колко време за представяне, защото всяка реклама се разделя на две - плюсове и минуси и това всеки го знае. А как се реализира една такава реклама и защо трябва да я изберем не стана ясно ... защо ли? Всеки случай не ти трябва висше образование, за да я овладееш на много добро ниво. Това е само една прашинка за SEM и SEO

    ОтговорИзтриване
  3. Много добре си описал впечатленията си от конференцията. Наистина ми липсваше връзката между SEO и SEM която Мартин отчасти обясни, но Лили направо беше сбъркала слайдовете тотално!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами бих казала , че и на мен конференцията ми въздейства, гледах я онлайн и останах доволна от това, което видях. Вярно, че доста от лекторите нямаха дар слово "аааааа... ъъъъъъ... мълчание... ммм... ъъъъъ... " но все пак нека отббележим че товаа им е за сефте, пък и те са хораа, създадени да работят пред мониторите си, а не са се сблъскваали с притеснението пред стотици чифтове жадни очи :) Справиха се добре и занапред се надявам да се справят още по-успешно, но нека да не е само в София ;) Тогава ще имат още по-голяма аудитория :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много уместни забележки за големината на презентацията и времевото ограничение - Станислав наистина ме изуми, когато преполови презентацията почти в края на времето си. Личното ми мнение е, че основнтие неща бяха необходими, но сякаш липсваше конкретика с реални примери, а и базовите неща присъстваха в почти всички презентации (може би координацията между лекторите е била проблемна).

    @Анонимен, не знам откъде си получил бройката 150, но лично аз имам 5-6 примера, които не са се 'пробвали' в регистрацията, защото местата бяха официално свършили и гледаха стрийминга от вкъщи. Така че има много нерегистрирани случаи на желаещи да присъстват.

    ОтговорИзтриване
  6. Вал, идеята за "пътуваща конференция" никак не е лоша, но ще излезе доста скъпо, според мен. Тогава ще трябва да се намерят доста щедри спонсори или да стане платена.

    ОтговорИзтриване
  7. Присъедиявам се към мнението ти. Лекторите бяха обзети от голяма сценична треска - особено nbsp (от webmasterbg) :)

    Колкото до Мартин Попов - още на миналия евент в хотел Форум през оквомври ми направи впечатление на обигран лектор, така че за мен нямаше учудване - има опит.

    На мен конференцията ми даде няколко интересни идеи и съвета за това как да развивам сайтовете си, а и да свържа никнеймовете с реални лица и физиономии.

    Жалко, че не се видяхме с тебе, може би сме били в различни части на залата.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз съжалявам. Но при тази навалица е обяснимо.

    ОтговорИзтриване
  9. Беше интересно, макар и съветите често да се повтаряха в различните презентации. Въпреки това денят за мен бе страхотен, защото бях на конференцията предимно заради познатите хора и новите запознанства :)

    ОтговорИзтриване
  10. На тоя линк има поне 1 отговор - на твоя въпрос. Иначе наистина си беше малко целта на конференцията да накара хората да влагат малко повече пари в Seo оптимизация на сайтовете си. Ако бе дошъл в ресторанта, щеше да научиш повече.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз от сео не разбирам много, но мина добре.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!