20 март 2009

Най-опасните думи в бизнеса

Открих тази статия в блога 10 неща и прочетена в оригинал може да бъде усетена най-пълноценно. Примерите са английски и хуморът е типичен за представителите на Острова. Макар и изпълнена с остър и саркастичен хумор, статията наистина ни дава полезен пример за това как някои думи, употребени не на място или просто превърнати в клишета, напълно загубват своя смисъл или - още по-лошо - внушават съвсем погрешно послание.

Тук съм се опитал да преведа за вас, като някои думи съм ги побългарил малко, за да звучат примерите по-добре на български.

1: Само

Тази дума се използва, за да направи една огромна задача или грешка да изглеждат тривиални. Например: “Би ли подготвил този документ (от 500 страници) за понеделник?” — изискване, което звучи най-добре в петък следобед.

2: Но

Запомнете, всичко, което кажете преди "но", е безсмислен пълнеж. Например: “Това беше чудесна презентация, но…” или “Бих искал да помогна, но…”.

3: От

Тази дума най-много я обичат рекламистите. Например “Летете до Рим от £10″ — без да броим £100 за такси и други “опционални” екстри като това, че полетът е от 4 часа сутринта и каца на никому неизвестно летище на 100 км от Рим, и че цялата оферта важи само ако си направите резервация една година предварително.

4: Бих могъл

Този израз се използва с двойна цел. Първо, декларира начална позиция в преговорите, като в “Бих могъл да направя това, ако…”. Второ, дава солидна основа за оправдание, в случай, че по-късно работата се провали: “Бих могъл да го направя, само ако не беше се случило…”.

5: Просто

Тясно свързана със "само". Използва се един голям проблем или изискване да изглеждат малки. “Това беше просто една малка грешка… Просто изтървахме една атомна бомба над Лондон…”.

6: Важно (и спешно)

Тези думи се използват обикновено, за да се напудри някоя презентация: “Тази наша важна инициатива…”. Важна? За кого? И защо? Може и да е важна за презентатора, но дали е важна за мен?

7: Стратегически

Това е като "важно", но с панделки и камбанки. Вижте - отдел "Стратегически човешки капитал". Едно време му викахме "Личен състав". Освен това, често се използва за оправдаване на дейност, която няма никаква финансова обосновка: “Тази стратегическа ИТ инвестиция (която ще ни струва £100 милиона и няма никаква видима възвращаемост) е съществено важна за оцеляването на нашия бизнес”.

8: Rightsize, downsize, best shore, offshore, outsource, optimise, redeploy, downshift, re-engineer (непреводимо :-) )

Колко много изкуствени думи, само и само да не кажеш в прав текст: "Ще правим съкращения”!

9: Благодаря

Нормално, "благодаря" е добра дума, освен когато е използвана от автоматичните гласове в центровете за поддръжка, които казват: “Благодарим ви за вашето обаждане; ние много ценим вашето обаждане… (обаче хич не ни пука за вас, така че няма да си направим труда да вдигнем телефона веднага, а ще ви оставим на изчакване докато не се откажете и не се опитате да използвате нашата неразбираема и безполезна документация).”

10: Интересно

Страхувайте се от тази дума! Когато вашият адвокат я употреби, вие сте обречени. Ако вашият личен лекар я каже, напишете си завещанието. Рецесията, безспорно е интересна. Въпреки това, едно малко по-малко интересно време би било за предпочитане.

11: Възможност

Понеже думата "проблем" беше забранена в бизнес речника, всички проблеми се превърнаха във възможности. Това означава, че всички възможности, за които ви говорят, всъщност са проблеми. Само че аз не мога да реша всички възможности, които ми дават. А интересните и стратегически възможности направо ме плашат.

12: Инвестиция

Думата "инвестиция" първо си бе присвоена от Британското правителство, за да оправдае всички безумни и безконтролни харчове, които бяха направени в публичния сектор. Харченето е лошо, но инвестирането е добро, затова всички пари, похарчени в здравеопазването, образованието и бъдещето на страната, просто бяха класифицирани в графа "инвестиции". Бизнесът, който последва примера на правителството да се фука с подобно инвестиране, сега банкрутира. Само че, за разлика от правителството те не могат нито да печатат пари, нито да вдигат данъците. И ето ти финансова криза...


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

7 коментара:

  1. Много интересен пост!

    Мога от собствен печален опит да добавя две-три думи, които не подпомагат маркетинга и превръщат неговите послания в ала-бала: "всички", "най", и "високо-квалифициран (екип)".

    ОтговорИзтриване
  2. "mlada i dinamichna sreda", motivirashto vuznagrajdenie", "dinamichna rabota v ekip"...

    ОтговорИзтриване
  3. Безмислено според мен. От типа съвети, изсмукани от пръстите и никога не влизащи в употреба.

    ОтговорИзтриване
  4. "гъвкаво" работно време - търчиш с изплезен език откогато-докогато му скимне на шефа без допълнително заплащане
    "гъвкавост" - от само себе си се разбира че те затрупват с всякакви задачи предимно далеч извън длъжностната ти характеристика

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря е една от най-важните думи в човешкото общуване, която не е за пренебрегване и в бизнес общуването, Майк. Всеки прави разлика между автоматичното "благодаря" от телефонен запис и искрената благодарност, казана очи в очи.

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се. Не забравяйте, все пак, че статията е хумористична.

    ОтговорИзтриване
  7. Много по-добър е материалът 10+ фрази, които могат да подразнят хората от същия източник.

    Част от тях рядко се използват в бизнес общуването, но списъкът е наистина интересен и полезен, защото не съдържа толкова общи думи.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!