21 декември 2008

Два начина да приемете отказ

Човек се сблъсква с откази навсякъде. Случва се на всекиго. Независимо дали в работата или в любовта, дали кандидатствате някъде като фирма или индивидуално.

Аз самият, като проектен мениджър в различни фирми съм кандидатствал в множество конкурси за разработка на софтуер и в една голяма част от тях предложението на моята фирма е било отхвърлено. Лично пък съм кандидатствал за работа в доста фирми и също на много места ми е било отказвано назначаване.

Точно поради това, като попаднах на този пост на Seth Godin, го приех много лично. Първо, защото често съм попадал в ситуация на отказ и второ, защото осъзнах, че и аз реагирам по традиционния начин. Сет предлага и един друг подход и за да ни помогне да преценим за себе си кой е по-добрият, ни задава няколко помощни (неудобни) въпроса.

Препечатвам целия му пост на български и искам да ви попитам: вие как реагирате, когато ви откажат?

Вие можете да се свържете с организацията, която ви е отхвърлила, и да им обясните, че са направили ужасна грешка, погрешен фатален избор. Можете да посочите недостатъците на доставчика, който са избрали, привеждайки примери и доказателства. Бихте могли дори да отправите критика към начина на провеждане на конкурса и да се опитате да ги научите как да правят по-добри избори в бъдеще. Накрая бихте могли даже да си позволите да оспорите честността на комисията, вземаща решенията, и да им покажете как един по-открит и справедлив процес би посочил вас за фаворит и в същото време би помогнал на организацията да взема по-добри решения.

Или

Вие бихте могли да бъдете по-любезни отколкото ако бяхте спечелили конкурса. Можете да изпратите благодарствено писмо за времето, което са инвестирали. Можете да похвалите избрания вместо вас доставчик и да поздравите купувача, че "са най-правилния избор за организацията според поставените критерии". Това няма да означава, че критериите са били правилни, но поне няма да атакувате директно човека, направил избора, че е импулсивен лунатик. Можете дори да подчертаете какво сте научили от този процес и какво смятате да промените във вашия подход за в бъдеще. И най-важното - ясно да декларирате, че не сте дошли само за този конкурс, а сте в бизнеса за постоянно, така че ако отново имат нужда от вас - вие сте насреща.

Два прости въпроса:

  1. Кой от двата подхода би ви помогнал да ви повикат отново за друг проект или за същия, ако избраният доставчик се провали?
  2. Кой от тях би спомогнал за разпространението на мълвата за вашите услуги и в същото време би подобрил самочувствието на хората във вашата организация?

Аз мисля, че не е много трудно да се отгатне. Защо тогава първият подход е толкова разпространен?

Ще се радвам да споделите и вашето мнение по тези въпроси.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

2 коментара:

  1. Наскоро ми си случи да получа отказ, беше просто кошмар. След тон интервюта и похвали какъв незаменим човек съм ми обясниха, че има и по-добри. В първия момент не бях сигурна, че съм разбрала правилно, просто не исках да повярвам.....Колкото и да ми беше трудно обаче, 2 часа по-късно седнах и написах любезен отговор. Причините за това бяха няколко:
    1. Приех - винаги има и по-добър
    2. Интервютата бяха проведени много професионално
    3. Винаги има шанс да ме потърсят отново

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че си постъпила правилно.

    Човек много рядко има тази духовна сила да превъзмогне обидата от отказа и да продължи да се държи на висота.

    Сигурен съм, че съдбата ще ти се отплати за това.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!