08 декември 2008

Може ли да се мотивира с пари?

Още един поглед върху причините за световната финансова криза

Съвременният бизнес се опитва да гради мотивация върху човешката алчност, твърди John Fletcher в блога Slow Leadership. Това става, като на хората им се дават финансови поощрения, за да си вършат работата. Този, подход, обаче, си има и своите негативни ефекти, твърди авторът.
Дайте на някого стимул да бъде глупав и той ще бъде глупав. Дайте му изключително голям стимул да бъде глупав, като например да вземе на заем сума 30 пъти по-голяма от капитала на банката му и да спекулира с нея - и той ще бъде изключително глупав.
Статията предлага още един анализ на неспособността на парите да бъдат истински мотиватор и в резултат да се стигне до сериозни катаклизми, като сегашната финансова криза. Едно много поучително четиво, което горещо ви препоръчвам.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

2 коментара:

  1. определено може, но едно е по-важно. а именно какво иска дадената личноат от самия себе си и какви виждания има за живота си, както и кариерата. Всичко е на база ментална настройка, но парите винаги са били като инхибитор на всичко това.

    ОтговорИзтриване
  2. Човек може да се мотивира с пари. Един от най-често прилаганите методи за мотивация във фирмите.

    Въпросът е, че така човекът се концентрира върху количеството пари, а не върху качеството на свършената работа.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!