15 декември 2008

Beyond code - Как да отличим себе си в 9 прости стъпки

Beyond Code е книга, написана от Rajesh Setty, която трудно може да бъде описана с две думи. Това е книга за личностно усъвършенстване, за предприемачество и бизнес, за управление на проекти и компютърно програмиране дори. Това е книга, в която аз открих себе си, а мисля, че и всеки от нас би намерил нещо лично за себе си вътре.

Животът е серия от проекти, казва Раджеш, и би било чудесно, ако всичките ни проекти профучаваха успешно покрай нас и ние успявахме да надминем очакванията на всички заинтересовани. За съжаление, в повечето случаи не е така.
Проектите ни или закъсняват, или струват повече, или и двете. Върху нас се оказва постоянен натиск - отвътре и отвън - да даваме повече, да работим по-добре и по-ефективно. Този натиск вкарва мнозина от нас в капана да работим по-усилено за усвояването на това, което наричам "краткосрочни умения", т. е. да станем експерти в знания и умения, които са търсени на пазара, само за да разберем по-късно, че стойността на тези умения бързо се изпарява. Тъжното е, че когато го осъзнаем, вече сме попаднали в капана.

Представете си този цикъл да се повтори няколко пъти в живота ви. Добавете семейство, деца, мини кризи, безкрайни съвещания, командировки, отпуски и т. н. Ако нещо не ни събуди от този кошмар, в един момент ставаме на 40 и започваме да се чудим какво точно се случи с нашия живот, та не го усетихме как отмина. Тогава започваме да търсим някого, когото да обвиним за това, в което сме превърнали себе си и собствения си живот.
Книгата е истински философски трактат и в същото време е написана просто и разбираемо, а 9-те правила, които Раджеш ни дава за да направим живота си по-смислен, са колкото лесни, толкова и трудни за постигане. Лесни, защото не изискват никаква външна помощ и всеки човек сам разполага със силата да ги спазва. Трудни, защото трябва да погледнем в себе си, да преборим предразсъдъците и навиците си, да признаем и да приемем грешките си, и едва тогава да започнем да променяме живота си към по-добро.

Най-хубавото е, че книгата вече се разпространява безплатно в електронен вариант и можете да си я свалите безпроблемно в PDF формат от нейния официален сайт. Книгата е само 145 страници и четенето й не би отнело много от вашето време, а ползата от нея е безмерна.

Раджеш има и още една ценна публикация - манифестът 25 начина да отличиш себе си. За тези, които предпочитат по-кратките форми (в стил блог) е тази малка електронна книга, която можете да си свалите от сайта ChangeThis.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

1 коментар:

  1. Темата на книгата отговаря в голяма степен на житейската ми дилема в момента, тъй като на 20години и (уж) трябва да избера какво да правя с живота си занапред... Ще я прочета, благодаря за ревюто! :)

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!