13 октомври 2008

Още един поглед върху критичното и креативното мислене

Като продължение на публикацията ми за креативното и критичното мислене, ви предлагам още една интересна статия, която отново застъпва тезата, че успехът идва тогава, когато критичното и креативното мислене вървят ръка за ръка.

Идеята на автора (колкото и еретично да звучи на някои) е, че креативното мислене може да бъде провокирано от критичното. Колко пъти сме се сблъсквали със ситуации, в които някой ни казва, че "това е така, защото е така"? Догмите и закостенелите разбирания са най-честите спънки пред прогреса и креативността. Достатъчно е просто да подложим на съмнение и на анализ така наречените "общоприети истини" и ще открием необятни възможности за творчество.

Преди няколко века едва ли някой е допускал, че земята може да не е плоска. Обаче се е намерил един, който да се усъмни в тази "истина" и това е открило невероятни възможности пред човечеството, което сега живее в съвсем друг свят.

В този смисъл, посланието към креативно мислещите е следното:
  • Бъдете готови да оспорите днешните авторитети!
  • Не се поддавайте на заблуждения!
  • Не робувайте на предразсъдъци!
  • Подлагайте на критика и съмнение "извечните истини"!
Тогава пред вас ще отворят нови хоризонти и ще блеснат нови идеи, които бихте могли да реализирате, освободени от оковите на старото и погрешно мислене. Ето как критичното мислене може да освободи полето за креативното.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!