19 октомври 2008

Добре забравеното - юли и август 2007: бедност, лидерство и обучение

Един кратък обзор на статии, излезли в този блог преди повече от една година, но които смятам за полезни и стойностни и бих искал отново да да предложа на вашето внимание.

Една голяма част то тях са били посветени на управлението на проекти и впоследствие преместени в блога PM Stories, който създадох специално на тази тема. Там можете да видите и ретроспекцията на най-интересните постове от юли 2007 г., посветени на проджект мениджмънта.

Тук ви предлагам статии, посветени на бедността, предприемчивостта, упоритостта, лидерските способности и стремежа към усъвършенстване.

Защо сме най-бедната страна в Европа? - Един анализ на някои наши национални черти, които ни пречат да бъдем по-предприемчиви и по-успешни в бизнеса, като мисленето "Ние срещу тях", пенсионерското мислене, негативното мислене и работата за пари.

И още един анализ на българската бедност, този път от Александър Божков

Не позволявай глупостта на другите да те повали - Един пост за вярата в успеха и упоритостта да го постигнем. Цитати от "авторитетни специалисти", доказващи, че за успеха на едно начинание понякога е необходимо да разрушаваме традициите и да предизвикваме авторитетите.

Техничарите нямали лидерски качества? - Един силно емоционален коментар от моя страна на оплакването от страна на висши IT ръководители, че техническите специалисти на ставали за мениджъри.

Искате ли да станете лектори?
- Статията е разсъждение над нежеланието на българина да се учи, съпоставено с постоянната страст на американците към обучение и усъвършенстване. Дали това не е поредната причина за това, ние да сме бедни, а те - богати?

И като завършек - една лична равносметка на това, какво търся, какво съм постигнал и накъде съм се запътил. Дали ще успея - времето ще покаже. Аз все още нямам категоричен отговор. Статията се казва Честит рожден ден на мен!

Приятно четене!


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!