17 юли 2008

Yesbutters and Whynotters

Странно заглавие, което открих в блога на Mike Schaffner. Той пък го е открил от тук. Преведено на български, би звучало примерно така: даобачисти и защонеисти.

Става въпроса за хората, които обикновено казват: "Да, обаче..." или "Защо пък не?". Текстът по-долу май няма известен автор, но така е с повечето мъдрости, които завладяват света. Важното е да го разберем и да си зададем въпроса: какви сме ние?
Даобачистите не просто убиват идеи. Те убиват компании, даже цели индустрии.

Даобачистите знаят всички отговори:

  • Да, обаче ние сме различни.
  • Да, обаче ние не можем да си го позволим.
  • Да, обаче нашият бизнес няма нужда от това.
  • Да, обаче не можем да накараме служителите си да го направят.
  • Да, обаче не можем да обясним това на нашите акционери.
  • Да, но нека да почакаме и ще видим.

Всички отговори. Всички грешни отговори.

Защонеистите движат компаниите.

Следващият път, когато сте в среща, огледайте се наоколо и се опитайте да разпознаете даобачистите, несегаистите и защонеистите. Бог да благослови защонеистите. Те се осмеляват да мечтаят. И да действат. С действията си те постигат онова, което другите смятат за непостижимо.

Защо не, наистина?

Майк Шафнър добавя още познати реплики от областта на информационните технологии:

  • Да, обаче това не отговаря на нашите стандарти.
  • Да, обаче това противоречи на нашата политика.
  • Да, обаче този софтуер не е одобрен.

Хората, отговарящи по този начин се опитват да се скрият зад някакви правила и клишета единствено водени от стремежа да избягат от отговорност за вземане на каквото и да е решение. Тези, които отговарят "Защо не?" са хората, които движат прогреса. Дори и да сбъркат, те успяват да извлекат поука и продължават напред. Това са хората, които истински успяват в живота.

А вие можете ли да кажете от кои сте?


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

1 коментар:

  1. Аз въобще не се съмнявам от кои съм. :D Но ми беше забавно да видя как са охарактеризирани двете противоположнисти. Сетих се, че имам и приятелка, която винаги опонира с "Да, обаче". Хи-хи, ще и го кажа!

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!