25 юли 2008

Да открием детето в себе си

Децата умеят да се забавляват. Те вингаи са окуражавани да играят и да се учат - два от най-великите източници на възбуда и удоволствие, казва Carmine Coyote в своята статия Защо си струва да бъдем деца. От възрастните винаги се очаква да се откажат от игрите в името на "сериозните неща" като работата. Това, обикновено означава да правиш неща, които не обичаш, по време, когато не искаш, за хора, които не харесваш, в замяна на заплащане, което смяташ за недостатъчно.

Защо е хубаво да бъдем деца?
  • Децата използват своето въображение свободно. Никой не ги ограничава в това да фантазират и те постоянно генерират свежи идеи. Възрастни, които се държат така, биват наричани "откачалки".
  • От децата се очаква да учат, а от възрастните - да знаят. Може би затова възрастните си мислят, че учението свършва като излезеш от училище, слагат мисловни бариери пред себе си и спират да се интересуват от новостите.
  • Креативността е естествено качество на почти всяко дете, докато при възрастните идва много трудно. Това е така, защото възрастните си слагат автоцензура на идеите ("Какво ще кажат другите?", "Това се пълни детинщини!"), с което убиват идеите си още в зародиш.
  • На децата винаги им е простено да грешат, а възрастните получават "черни точки" в досието. В много фирми се създава практиката да се придържаш към строго определени процедури с цел да не се допусне грешка. Това тотално унищожава всякакво развитие и креативност.
Ако се опитаме да възродим отново детето в себе си, животът ни би бил по-забавен, по-интересен, по-творчески, по-свободен и даже по-смислен. Не мислите ли?


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!