30 юли 2008

Урок по лидерство и мениджмънт от китайските мъдреци

В една статия от блога Slow Leadership попаднах на една интересна китайска поговорка, която дава ярък пример за успешен и неуспешен мениджмънт. На английски звучи така:
Tell me and I’ll forget; show me and I may remember; involve me and I’ll understand.
На български бих го превел така:
Кажи ми и ще забравя; покажи ми и може и да запомня; увлечи ме и ще разбера.
Много мениджъри подхождат по първия начин - фелдфебелската. Раздават заповеди и си мислят, че владеят положението. В резултат, обаче, получават съпротива и кръшкане. По-добрите влагат повече усилия да обяснят това, което трябва да се направи, използвайки примери и създавайки по-голямо доверие между себе си и своя екип. Но най-добрите мениджъри са истинските лидери - тези, които успяват да запалят искрата на интереса и желанието у своите хора, така че те сами да искат да свършат работата. Така се постигат и най-големите успехи.

Разбира се, никой не е казал, че е лесно. Но важното е да знаеш кой е правилния път и да се стремиш да вървиш по него. И това не е малко.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!