13 февруари 2008

Трябва ли ти офис, за да имаш успешен freelance бизнес?

Или, казано по друг начин: Можеш ли да постигнеш успех, ако работиш в леглото?

Вчера публикувах един пост в личния си блог The Man on the Silver Mountain, който се казва Не правете като мен! 5 правила за успешна freelance кариера. Поводът за написването му беше една статия със съвети какво да правим, за да имаме успешна кариера и се оказа, че моят начин на работа е в противоречие с всичките тези правила.

Въпреки, че темата е посветена на собствен бизнес, freelance work и работа в интернет, първоначално не исках да публикувам поста в този блог, тъй като се притеснявах да издавам пред читателите си и пред потенциалните си бизнес-партньори секретния факт, че сутрин пиша в блоговете си още преди да съм станал от леглото, а това, според авторката на въпросната статия е грях. Постът, обаче, предизвика голям интерес - блогът ми беше посетен от над 300 души за един ден и събра доста интересни коментари. Затова реших да поставя същите въпроси и пред вас.

За да имаш успешна freelance кариера,
  • трябва ли задължително да работиш в офис, който да не е вкъщи?
  • може ли да си продуктивен сутрин преди още да си станал от леглото или задължително трябва да се преоблечеш и да се приведеш в "упрятен вид", както се казваше в казармата?
  • можеш ли да си позволиш отклоняване на вниманието, като гледаш телевизия следобед, или трябва да се стараеш да спазваш стандартно работно време?
Прочетете целия ми пост Не правете като мен! 5 правила за успешна freelance кариера. Прочетете и статията на Ана Годсмит и споделете вашето мнение.

8 коментара:

  1. Не, не ми трябва офис, за да работя.
    Най-добре ми е у дома по чехли, когато и както ми скимне да правя нещо. А съм най-продуктивна в малките часове по нощите.

    ОтговорИзтриване
  2. Какви офиси, какви правила :) Пиша, когато искам, много често веднага след като се събудя. Обичам да съм в пухения си халат, с чаша кафе рано сутрин - тогава съм много креативна.

    Обичам кафета с интернет и около мен да се движат хора, така се усещам жива.

    Ако трябва да правя нещо специално преди да започна да пиша, сигурно ще е голяма мъка.

    И не, не ми трябва офис, ненавиждам офисите, корпорациите и отношенията в тях (освен ако не намериш начин да са просто шум около теб).

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко зависи от индивидуалните качества/особености на човека. Аз подсъзнателно чувствам, че съм по-неорганизиран у дома, но съпругата ми например си работи много подредено у дома, макар да изпълнява междувременно много други домашни задачи. Има логика в това да си в отделен офис, но това има и определени недостатъци, така че трябва да се импровизира и да се правят компромиси.

    ОтговорИзтриване
  4. Всеки си преценява, аз бих имала нужда от място, където да знам, че няма да ме прекъсват, но това не значи, че не бих седяла по пижама и чехли в стаята, определена за "кабинет" :)

    Да се чувстваш добре е важно и ако някой работи по-добре в офис, а друг вкъщи, то идеята не е да следваш някакви правила, а да откриеш какво важи за теб. Което може даже да е по-трудното.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, трябва ти. Дори офиса да е ъгълче от спалнята.

    Самоорганизацията и продуктивността са двете най-критични неща. Човек трябва да си внуши че е на работа, за да може да работи. Иначе не се получава просто - чувстваш се като почивка

    ОтговорИзтриване
  6. crowd, напълно съм съгласен с теб, че ти трябва добра организация и самодисциплина, но точно при тези условия, можеш да бъдеш много продуктивен и работейки вкъщи.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Freelancer-и! Имам удоволствието да ви поканя в първия български форум за Freelancer-и - Надомна работа по интернет - Българският Freelance Форум . Там можете да споделите вашият опит, как сте започнали, по какви проекти работите, да срещнете други като вас и да общувате с тях, да давате съвети на стартиращи в тази професия. Надявам се да се включите в начинанието за създаване на форумно общество на българските фрийлансъри

    ОтговорИзтриване
  8. Според мен не е задължително да имаш офис, но е препоръчително - определено го намирам за плюс.
    Аз съм freelance също, нямам офис и не ми пречи да работя така, но бих искал 1 ден да си имам офис :)
    Предимството да нямаш офис също не е малко - налага ти се да ходиш при клиентите - там те могат да ти отделят повече време и внимание - съответно пък ти да усетиш по-добре "атмосферата" на техния бизнес. Всичко това помага да си свършиш по-добре работата, бъдейки по-близо до клиентите си.
    Обличането за мен е важно - превключвам психологически, че съм в активната част на деня. Но предполагам има и хора, които могат по анцунг да пишат да речем бизнес план. Аз си се обличам, както за излизане навън, така се чувствам буден образно казано :)
    Относно третото.. за работното време, телевизията и т.н. .. ами с това категорично не съм съгласен. Аз на моменти ако не изпуша 1 фас пред компа или не си отворя 1 биричка.. или кафе.. :)) макар, че като се замисля няма офис където да не може да си намериш място да дръпнеш 1 фас или дори бира :)
    Какво да ви кажа - в Интрерпред например е масова практика да се пуши между етажите - не само че никой няма да ти каже копче,но дори има огромна вероятност да се запознаеш с нови хора :) А бира също съм пил в офис на голяма бг фирма докато работех там. И не - не 1 път а всеки път - около обяд :) нямах грижи никакви. Само кофти стана 1 път като никой не беше предупредил,че ще идват важни гости от Япония. Добре че имам котешки рефлекс и само видях 1 японец в костюм да влиза - ръката механично и светкавично скри бутилката под бюрото, за 2 сек докато още влизаха затворих чатове, сайтове, глупости.. и в крайна сметка всичко мина добре :)

    Та в резюме - човек трябва да си има правила, но най-добрите са тези, които сам си направиш И които издържат проверката на времето. И важното е да си имаш посока, която да не изпускаш от поглед, а начина ти как да действаш винаги е малко или много индивидуален. Щом има добри резултати на лице - всичко е ок, не е нужно да се съобразяваме с клишетата. Друг е въпроса, че някои "клишета" са просто доказани от практиката необходимости...

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!