26 февруари 2008

Курс по управление на софтуерни проекти

През времето на немалкия си професионален опит като проджект мениджър (вече повече от 10 години) постоянно съм търсел начини да разгадая тайните на професията и да ги споделя с колегите си, така че всички да можем да се похвалим с успешно завършени проекти и щастливи клиенти, вместо да поддържаме черната статистика на провалите.

Открих, че общуването с колеги е най-добрия начин да открием заедно най-добрия подход към проекта, така че да имаме най-големите шансове да го изпълним успешно.

Затова, реших да предприема едно малко рисковано начинание и да започна да водя професионални курсове по управление на проекти. Рисковано, защото влагам много време и средства в това, а не знам доколко това ще предизвика вашия интерес, но от друга страна съм уверен, че знанията, които имам, огромния практически опит, който искам да споделя с вас, ще ви бъдат изключително полезни в работата.

Първият курс, който съм подготвил, се нарича Software Project Management Fundamentals или Основи на управлението на софтуерни проекти. Първото му представяне ще бъде на 13.03.2008 г. в хотел Сити София, а повече информация за съдържанието, програмата и начина за регистрация, можете да видите от блога PM Stories или на сайта на моята фирма RammSoft, която е официалният организатор.

За какво ще си говорим на този курс?

Ще се опитам за относително кратко време, в рамките на един ден, да разкрия особеностите на проектната работа, на управлението на проекти и на ролята на проджект мениджъра като човек, отговорен за успеха или провала на проекта. Ще разгледаме класическите методологии за управление и по-специално това, което препоръчват Project Management Institute (PMI) в техния Guide to PMBOK и доколко то е приложимо в една толкова динамична област като разработката на софтуер.

Гъвкавите (Agile) методи възникнаха точно в средите на софтуерните разработчици и доскоро бяха гледани като екзотика, но днес успешно се доказват в много проекти и постепенно се превръщат в индустриален стандарт. Дали и кога са подходящи в софтуерното производство е също една от темите, които ще разгледаме на курса.

Накрая ще засегнем болната тема за успеха и провала на един проект. Как да откриваме и да избягваме класическите грешки на управлението, как да се научим да общуваме с хора и да ги управляваме - както екипа, с който работим, така и всички останали замесени в един проект лица (stakeholders).

Ако това ви вълнува и смятате, че ще ви бъде интересно и полезно - заповядайте! Можете да се регистрирате чрез контактната форма от сайта на фирмата или като изпратете имейл на адрес office (at) rammsoft (dot) com с вашето име, длъжност, фирма и телефонен номер. Ако имате въпроси или други предложения - пишете ми на адрес mikeramm (at) rammsoft (dot) com.

Първите регистрирани печелят сериозни отстъпки. Прочетете за тях от официалната обява за курса. Залата е малка, за да можем да си говорим на спокойствие, но пък местата може и да не стигнат. Така че - първите печелят!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!