20 февруари 2008

Бизнес уроци от живота на един каскадьор

Преди доста време в сайта FreelanceSwitch ми попадна една статия, озаглавена Какво могат фрийлансърите да научат от Evel Knievel. Може би щях да я подмина без да й обърна подобаващо внимание, ако съвсем случайно не бях гледал същия ден филма "Армагедон", в който полудяващия герой на Стив Бушеми също спомена името на този човек.

Авторът на статията смята, че той е бил много известен човек и хората от всички поколения са чували за него. Сигурно е така в Америка, но през 70-те години на миналия век, когато Evel Knievel е бил на върха на славата си, у нас имаше тежко информационно затъмнение, а хората от моето поколение сме били малки хлапета. Така че, разбираемо и простимо е у нас да се знае малко за този човек, а и не това е най-важното. По-важни са уроците, които можем да научим от неговия динамичен живот.

Кой е бил Evel Knievel? Моторист, каскадьор, шоумен. Правил е шоу-изпълнения от каскади с мотор и е бил символ на атрактивност, смелост и безразсъдство.

Какво можем да научим от неговия личен и професионален живот? Много неща. Ето няколко примера, които статията посочва:

Не е важно да бъдеш най-добрия. Важното е да бъдеш най-известния.
Evel Knievel не е бил нито първият каскадьор с мотор, нито най-добрият, но е първото име, което идва наум на американеца, когато го попитат по темата. Много фрийлансъри и начинаещи предприемачи се фокусират върху това да предложат най-добрата стока или услуга, оставяйки рекламата и популяризирането й на заден план. Понякога известността на продукта е по-важна от неговото качество, защото широката клиентска база дава възможност за неговото развитие и подобряване в бъдеще.

Не е важно това, което предлагаш да е уникално. Важно е начинът, по който го правиш, да е уникален.
Тоест, по-важно е да бъдеш забележителен с подхода си, а не със самия продукт, който предлагаш. Мотористи и каскадьори има много, но Evel Knievel е един! Вашият подход е това, което трябва да ви отличава от конкуренцията. Вашите клиенти лесно ще ви запомнят и никога няма да ви забравят, ако притежавате качества, които другите нямат.

Бъди комуникативен! Прави шоу!
Разбира се, не всеки може да бъде шоумен, но това, което хората винаги са търсели, са хляба и зрелищата и ако не продавате насъщния, то вашата продукция трябва да бъде зрелищна, за да бъде запомнена и търсена на пазара.

Бъди оптимист и никога не губи вяра в успеха! Точно поради факта, че не е бил от най-добрите каскадьори, Evel Knievel често е страдал от контузии и тежки наранявания, но никога не се е предал и не се е отказал от работата си. Дори пребит и потрошен е излизал да се покаже на публиката си, вместо да позволи да бъде отнесе на носилка. Само човек, който силно вярва в себе си и обича работата си, може да успее в бизнеса. Вяра, упоритост и малко лудост са нужните съставки за победа.

Животът на Evel Knievel е интересен и поучителен - имал е и моменти на слава, и моменти на тежко падение. Големите успехи са били последвани от безславни провали. Примери могат да бъдат извлечени не само от бизнес кариерата му, а и от личния му живот и поведение. При това не само положителни, а и отрицателни. Това, което изложих тук, са важни уроци, на които малко хора обръщат внимание, а животът на Evel Knievel е една колоритна илюстрация към тях. Прочетете статията от FreelanceSwitch, за да научите още за живота на тази интересна личност и да откриете още полезни съвети за вашия бизнес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!