04 юни 2009

Изкуството на презентацията - примери от конференцията TED

Конференцията TED е едно истинско празненство на идеите и великолепните презентации. Хората, поканени да говорят там, са истински майстори в изкуството да овладеят публиката, да й внушат своите идеи и да я запалят за действие.

Има много сайтове и много книги написани върху това как е най-правилно да се подготвят и провеждат презентации, какви умения трябва да развиваме в себе си и как да се държим пред публика. Факт е, обаче, че много малко хора следват тези съвети на практика и това донякъде е обяснимо - от една страна, наистина има прости правила, които трябва да следваме, защото са доказали, че вършат работа, но пък от друга не можем всички да бъдем еднакви като презентатори и да се държим по един и същи начин. Истината е, че за всяка конкретна ситуация трябва да се намери конкретен подход. Както казват американците "one size doesn't fit all" - един размер не става за всички.

Garr Reynolds, автор на един от най-популярните блогове, посветени на презентирането - Presentation Zen - ни дава един чудесен пример и за двете неща в една статия - предлага ни един малко хумористичен вариант на 10-те Божи заповеди за презентатора (които са написани на един доста стар вариант на английски език, поради което не се наех да ги превеждам, но вярвам, че ще разберете духа им), както и няколко много ярки примера на индивидуален стил на презентиране, взети от конференцията TED, някои от които грубо нарушават споменатите заповеди, но пък имат невероятен успех върху публиката.

Ето някои от тях, които аз съм гледал и действително са ме впечатлили:

Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity? Презентация без слайдове и без текст, но с много страст, вдъхновение и типично английски чувство за хумор.

Seth Godin: Why tribes, not money or factories, will change the world. За тази презентация писах и аз наскоро. Сет Годин е известен с умението си да подбира уникални илюстрации за своите речи. Без почти никакъв текст, само с картинки в слайдовете си, неговите презентации имат изключително силно въздействие върху възприятието на зрителите.

Al Gore: 15 ways to avert a climate crisis. Независимо, че някои от фактите и доказателствата за глобалното затопляне, които той прилага в своите речи, се оспорват от мнозина, Ал Гор несъмнено е въздействащ презентатор, а визуалните му средства са впечатляващи.

Isabel Allende: Tales of passion. Едно приятно изключение от всички правила. Тя чете лекцията си от текст и не използва никави слайдове, но пък за сметка на това не само текстът е много силен, но и представянето му пред аудиторията разкрива един човек, който говори право от сърцето си и с това печели любовта на публиката.

Tony Robbins: Why we do what we do. Гар Рейнолдс твърди, че слайдовете му са клапави, но това не си личи много от записа (предполагам, че Гар е присъствал лично на тази лекция). Това, което ще видите на видеото, е един човек, който излъчва пълна отдаденост и убеденост, и успява да създаде уникална връзка с аудиторията. Да, езкът му е малко грубичък и нецензурен, но пък това успява да стопи дистанцията със зрителите и да спечели тяхното доверие.

Hans Rosling: Debunking third-world myths with the best stats you've ever seen. Ако някой ви каже, че от сухи статистически данни може да се направи шоу, вероятно няма да му повярвате. Но ако гледате презентацията на д-р Розлинг, ще разберете, че сте сбъркали. Уникално представление, доказващо, че всяка тема и всяко средство могат да бъдат интересни, ако презентаторът притежава умението да ги направи такива.

Larry Lessig: How creativity is being strangled by the law. Професор Лесиг е уникален презентатор, злоупотребяващ със слайдовете по един неповторим начин. Неговият стил се основава на много на брой слайдове с много малко, но набиващ се в съзнаниет текст в тях и на невероятното му умение да говори и да придвижва слайдовете в синхрон.

Bill Gates vs. Bill Gates. Бил Гейтс винаги е бил за Гар пример за лош лектор с много лоши слайдове - претрупани с много картинки, схеми, таблици и текст. Това е било някога. Днес, чичо Били е постигнал доста сериозен напредък в изкуството на презентацията, което няма как да не му бъде признато. Затова и участието му в конференцията TED тази година е заслужено признание за неговото умение за презентиране. Гар предлага две снимки от различни презентации, за да илюстрира разликата в стила на слайдовете, а тук можете да видите и запис на участието му в TED.

Тези примери са много хубави, защото показват майсторство в презентирането, постигнато по различни начини. Всеки, който се занимава с говорене пред публика, има какво да научи и да открие своя собствен стил. Стил, който да ви дава свободата да изразявате своите идеи и да въздействате върху вашата аудитория.

Приятно гледане!


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

1 коментар:

  1. Презентациите от конференията TED определено са сред най-професионалните в света. Можем да черпим много опит от тях, но за жалост малко български лектори го правят.

    Мерси за статията, бе наистина интересна за прочитане :)

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!