21 април 2008

Мъдри съвети към начинаещите предприемачи

Раджеш Сети е много интересен блогър. Човек, който се занимава както с бизнес и предприемачество, така и с духовно усъвършенстване. В своя блог често публикува мъдри мисли и съвети, които е научил в живота, и които пък аз от време на време превеждам и публикувам в своите блогове, защото вярвам, че могат да бъдат полезни.

Днес съм подбрал няколко цитата, които по-тясно са свързани с предприемачеството и трудностите на начинаещия бизнесмен.

Преди време бях публикувал един пост - Fake It Til You Make It - в който съветът към начинаещият бизнесмен беше да наподобява големите и успешни фирми, за да могат клиентите да го вземат насериозно и да сключи тези сделки, които са му необходими да издърпат бизнеса на пред и да си създаде първоначалния авторитет. Тук обаче има една уловка. Наподобяването може да е в някои рекламни трикове, но не и в основния бизнес. Ако правите нещо само защото искате да приличате на някой друг, а не защото това е дейността, която обичате и умеете да правите, сте обречени на неуспех. Казано в едно изречение:
Хапчето, което излекува съседа ти, може да бъде това, което ще убие теб.
Животът на човека, захванал се със собствен бизнес, е труден. Много фактори застават срещу него и успехът на неговото начинание винаги е зависим от способността му да устоява на трудностите. Проблемът е, че когато си нов, начинаещ и слаб, вероятността за успех е много малка и ако прахосваш силите си в обречена борба, ще загубиш всички шансове да оцелееш. Тук идва една важна мисъл на Buckminister Fuller:
Не се бори срещу големите сили. Използвай ги.
Накрая - един интересен сайт - Compassites - където всеки месец публикуват тапет за компютър с календар за месеца и една мъдра мисъл, изписана на него. На този линк можете да видите всички календари за 2008 година, а оттам - и за предишните години. Последната мъдра мисъл е изключително ценна за младите предприемачи, колебаещи се да предприемат решителната стъпка. И понеже е игра на думи, оставям го без превод. надявам се, че ще успеете да го разберете:
The best angle from which to approach any problem is the try-angle.
На всички предприемачи пожелавам смелост и разум и дано тези мъдри мисли ви бъдат от полза.

1 коментар:

  1. Винаги с удоволствие чета публикациите ви (от абонамент , за да не ги пропускам)

    Опита наистина е най-добрият съветник но когато си начинаещ предприемач , е нужно да имаш огромна вяра в себе си съчетана с позитивност защото има една мъдрост в която аз вярвам " Не можеш да получиш повече от това което вярваш , че заслежаваш "

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!