17 април 2008

Онлайн помощници за генериране на идеи, брейнсторминг и провокиране на креативното мислене

Винаги съм смятал, че креативното мислене се развива и провокира от задаването на много въпроси. Често ми се е случвало да ме вземат за песимист или саботьор, заради това, че съм задавал твърде много (неудобни) въпроси, но моята цел винаги е била да си изясня дадена идея, разглеждайки я от всички страни, да преценя всички възможни рискове и да предложа алтернативни варианти, които бих могли да бъдат по-добри.

В блога на Raven Young - Raven's Brain намерих много интересен пост, посветен на брейнсторминга и креативното мислене, в който освен средствата, за които ще ви разкажа по-долу, има и още много полезни линкове по темата.

Raven ни препоръчва три сайта, където има безплатни средства за провокиране на нашето креативно мислене. Единият от тях - The Special Projects Idea Generator - върти три диска с думи, които се съчетават по случаен начин и могат да ни дадат идея за уникален и интересен продукт или услуга, която бихме могли да разработим, или просто интересен поглед върху съществуващи продукти. Думите са добре подбрани, но въпреки това, повечето съчетания са безсмислени. Трябва повечко търпеливо въртене, докато се получи нещо, което да ви грабне вниманието.

Другите предложения са по-интересни, защото те не предлагат решения, а задават въпроси. Опитвайки се да отговорим на въпросите или да решим ситуационна задача, ние можем да се сетим за нещо хитро, което досега не ни е хрумвало.

MouseBrains има първоначален процес на настройка, в който ни задават въпроси, свързани с продукта, който разработваме, с ползата, която предлагаме нашите клиенти и с трудностите, с които се сблъскваме. След това, на базата на прост алгоритъм, сайтът ни задава странни въпроси или ни поставя шантава задача, включвайки параметрите, което сме задали в началото, подтиквайки ни да мислим за нестандартни решения на нашите проблеми. В резултат на моите експерименти, попаднах на въпроса:
Как Елвис би водил курсове по проджект мениджмънт на хора, които ги смятат за ненужни?
Може би аз не съм достатъчно атрактивен. Ако бях Елвис дали нещата щяха да бъдат по-различни? Въпросите са наистина доста провокативни и подтикват към нестандартни отговори, което е целта на задачата - да открием подход, който сме пропускали досега, но който би могъл да се окаже печеливш.

Big Dig Idea Sandbox е прост пясъчник, в който копаем като малки деца и откриваме важни въпроси, които обръщат гледната ни точка и ни карат да обърнем внимание на фактори, които обикновено убягват от нашето внимание. Този сайт има съвсем прост интерфейс - само натискаш един линк и в пясъчника се появява поредната идея, която задейства мисловните ни процеси и ни насочва в неподозирани посоки.

Харесват ми и трите продукта. Човек наистина може да попадне на ценна идея или мисъл. Освен това е забавно, а какво по-хубаво от това? :-)

2 коментара:

  1. Hi Mike - I can't read a word of your post (other than my name, ocassioally) but I'm sure you said great things about these two great brainstorming and idea generating tools. Thanks for the mention and take care!

    ОтговорИзтриване
  2. Hi Raven,

    These are great brainstorming ideas and I thank you for bringing them up!

    Mike

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!