17 март 2008

Подписка за намаляване на изискуемия капитал за регистрация на фирма

Обикновено избягвам политическите теми, но у нас през последните 20-ина години всичко е политика, така че трудно човек може да остане встрани от тази тема.

В конкретния случай темата касае бизнеса директно и е повдигната от депутат-блогър, който пише доста смислени неща. Надявам се така и да работи в парламента. Току-виж ме спечелил отново като избирател :-)

Депутатът Мартин Димитров от СДС е публикувал в блога си подписка с предложение за десетократно намаляване на изискуемия начален капитал за регистрация на фирма. По-специално става въпрос за регистрация на ООД и АД. Начинът за участие в подписката е с коментар в блога. Може би скоро ще бъде регистрирана и в специализираните сайтове за подписки.

Подписката е подкрепена от много хора, включително и от мен. Аз, като начинаещ бизнесмен, искам да регистрирам ООД, но сумата от 5000 лева все още е голяма инвестиция за личния ми бюджет, а работата като едноличен търговец крие някои негативи - законът не те приема нито за истинска фирма, нито за физическо лице.

В интерес на истината, в началото се хвърлих да гласувам без много да се замисля, воден само от горното съображение. Точно в края на секцията с коментари, обаче, видях силно негативното мнение на г-н Антон Захариев, който също се оказа автор на блог и чиято позиция малко ме разколеба да гласувам, накара ме да се замисля и да прочета по-внимателно коментарите, разменени между него и автора, които в един момент се превръщат в истински спор.

С две думи, позицията, която г-н Захариев отстоява, е, че с високия праг на изискуемия начален капитал държавата предпазва неопитните предприемачи и техните клиенти и кредитори от поемането на необмисления риск да създадат фирма без достатъчна финансова подкрепа.

Позицията на г-н Димитров, естествено е противоположна - всеки човек трябва сам да си прави сметката и да си носи отговорността от поетите рискове. Дали една банка ще отпусне кредит на фирма, чийто капитал е 500, 5000 или 5 милиона лева, си е лично нейно решение и банкерите са много наясно с рисковете, които поемат във всеки един от тези случаи. Същото се отнася и за самите собственици, както и за техните клиенти и партньори.

В крайна сметка, проблемът с началния капитал, необходим за регистрация на фирма, води до много по-кардиналния въпрос за ролята на държавата в едно общество и доколко тя трябва да се меси в живота на хората и стопанските субекти, но това не е темата на днешния ми пост. В случая, важна е конкретната позиция в този конкретен казус. Моята позиция съвпада с позицията на Мартин Димитров - всеки сам трябва да си носи рисковете. Държавата няма нужда да играе ролята на чак толкова загрижен родител - по-добре да те остави да паднеш и да си обелиш коляното, отколкото да те държи заключен вкъщи.

Призовавам всеки, който споделя това мнение да посети блога на Мартин Димитров и да подкрепи неговата петиция. Това със сигурност е ход, който ще даде тласък на бизнес инициативата у нас - нещо, от което остро се нуждаем.

P.S. Специални благодарности на Светльо Бляхов, че ми обърна вниманието към подписката.

6 коментара:

  1. Здравейте,
    Благодаря за вниманието към изразените от мен мисли.

    Струва ми се, че ще стъпим на здрава основа ако си отговорим за какво въобще е нужна търговската регистрация.

    Необходима ли е въобще намеса на държавата в свободната стопанска дейност на предприемачите. Не е ли достатъчно всеки да закове фирма на офиса или магазина си и да започне работа?

    Представете си, че вие идвате при мен и сключваме сделка - вие с вашия псевдоним, аз с моя. Плащам ви някаква сума за изпълнение на услуга като програмист. След 3 месеца ми предавате програма, която е незавършена и пълна с дефекти, но твърдите, че е перфектна и си искате парите. Всеки от нас трябва да има възможност да се обърне към съда. Към кого да адресирам аз иска си - към Майк Рам? Съдът няма да приеме такъв иск защото няма такъв човек. Добре, откривам истинското ви име. Оказва се, че сте непълнолетен или под запрещение и нямате право да извършвате сделки. И аз губя.

    Понеже е много трудно за един предприемач да проверява подробно всеки свой контрагент, много отдавна държавите са създали търговските регистри - там търговците се регистрират и държавата гарантира достоверността на вписаните данни.

    Търговският регистър позволява на търговците да имат минимална достоверна информация за своя контрагент и при неизпълнение на задължения да разчитат на защита от съда.

    С едно дружество ООД с 500 лева капитал ще се изпълни само първата част на задачата. Ще знам с кого си имам работа. Но ако не изпълните договора нямам никаква възможност да ви съдя защото разходите по делото са повече от размера на ограничената отговорност и всъщност никога никой не може да си получи от нищо от ООД с 500 лв ограничена отговорност.

    Повярвайте ми, тази ненаказуемост е изключително вредна за икономиката.
    Начинаещите предприемачи са склонни да поемат непремислени рискове. Казвам го, защото съм преминал по този път. Изобретателните хора често са толкова очаровани от идеята си, че просто не допускат, че може бизнес планът им да не потръгне. И особено когато предприемачът е начинаещ и още не познава ударите на пазара и болката от загубите, той несъзнателно е подтикван към още по-големи рискове от ограничената отговорност на фирмата си.

    Статистиката сочи друго: 4/5 от стартиращите фирми фалират. И когато те са ООД-та с 500 лв капитал това поражда огромен брой несъбираеми вземания в икономиката. Това снижава доверието в стопанската среда и води до икономически спад и невъзможност да правите бизнес - и вреди и на новостартиралите ООД - та.

    Отделен е въпросът, че фирмата ви ООД не казва колко е капитала. На пазара има и фирми с по 500,000 и повече лева капитал. Допускането на фирми от с 500 лв. капитал ще доведе до снижаване на авторитета на всички останали и е нечестно спрямо тях.

    Не е вярно това, което казвате, че Едноличния търговец не е пълноценна фирма. В писмото си до М. Димитров посочих три убедителни примера. Мога да ви дам стотици други примери за изключително силни фирми работещи като еднолични търговци.

    Причината хората да искат ООД е страха от риска. Ако може да са предприемачи, ама да не отговарят за загубите. Няма как да стане!

    Ако не сте готов да застанете с целия си живот и цялото с имущество зад това, което правите, ако психологически не сте готов да загубите всичко и да започнете отново, ако ви е страх от неуспеха - от вас предприемач няма да стане.

    Предприемачите са капитаните, предводителите на икономиката.
    Първото условие за предприемачество е да сте смел и решителен.

    Именно страхливостта на голяма част от българските предприемачи (включително мутрите) раждат корупцията и клиентелизма - страх ги е от пазара и търсят сигурната хранителна верига на държавните поръчки и политическите връзки.

    Тази система съсипва държавата и икономиката, натрупва социални проблеми и огромно напрежение и затова ни предстои да преживеем икономически и политически взрив след който нещата ще са неузнаваеми.

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Захариев,
    благодаря Ви за пространния коментар!

    Въпреки това, смятам, че в него смесвате няколко различни теми и на места си противоречите. Вашата позиция е също позиция на страх - не искате да рискувате да загубите от сделката.

    В примера, който давате, Вие хем искате да правите бизнес с мен, хем се страхувате, че може да не си изпълня задълженията и поради това искате държавата да се намеси и да ми наложи изискването от 5000 лева капитал. Мислите ли, че това ще ви гарантира сигурно изпълнение на поръчката?

    Това е несериозно. Ако няма доверие между нас, няма да има и бизнес. Няма нужда държавата да се намесва по този начин. Ако Вие не искате да правите бизнес с едно ООД с капитал 500 лева, някой друг ще се съгласи. Ако никой не се съгласи, аз сам ще стигна до извода, че трябва да натрупам повече капитал. Не виждам смисъла от намесата на държавата.

    Страхът убива предприемачеството, но това, което Вие изтъквате като мотив за запазване на сегашните изисквания към капитала, е също продиктувано от страх.

    Не искам да влизам в спор с Вас. Изложих моето мнение и Вие изложихте Вашето. Всеки има правото да сподели своето виждане без да го налага насилствено на другите.

    В крайна сметка, живеем в демократична държава и ако обществото желае промяна, има законови механизми, чрез които тя да се осъществи.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз определено подкрепям гледната точка на Майк Рам. Самият аз писах преди време в блога си отностно инициативата на Мартин Димитров и колко е полезна тя.
    Аз нямах упоритост, за да прочета целия Ви коментар г-н Захариве, но още в началото Вие започнахте да говорите за псевдоними и неща, които не са съвсем по темата.
    Държавата трябва да има намеса в регистрациите, но таксите трябва да са 10 пъти по-малко. Това е моето мнение.

    Благодаря Ви за вниманието.

    ОтговорИзтриване
  4. С интерес чета публикациите и дебатите по темата и в двата блога .Подписах се в подкрепа на подписката,а сега да напиша и тук своето мнение. Има съществен момент при регистриране на фирмата и аз като консултант съветвам своите клиенти да регистрират ЕООД , а не ЕТ . Няма да навлизам в подробности който поне малко чете законите сам ще види предимствата на ЕООД . Но ето един малък пример - фирма регистрирана като ЕТ - ако извършва патентна дейност - заплаща патентен данък който не отчита направените от нея разходи ,патетният данък е в окончателен вариант който фирмата ще плати дори и да е на загуба. Фирма регистрирана като ЕООД за същата дейност ще бъде обложена с данък печалба - но ако има печалба. Тоест тя ще плати реален данък съобразен с икономическият резултат от дейността и. Това е само един малък пример .Може да се посочат още доста в подкрепа на ЕООД и в близко време ще публикувам подробно сравнение на ЕТ и ЕООД .

    ОтговорИзтриване
  5. Предишният ми коментар се получи като анонимен.Затова правя тази добавка.С интерес ще продължавам да следя темата.
    Успех на блога , много е интересен .

    ОтговорИзтриване
  6. 10 пъти пада капиталът за регистрация
    22 май 2008 / News.dir.bg
    http://dnes.dir.bg/2008/05/22/news3025818.html

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!