08 август 2007

Ползата и вредата от soft-coding

При по-младите и неопитни програмисти hard-coding е често срещано явление. Той се проявява не само като твърдо зададена логика в кода на програмата, а също така и като конкретни стойности на променливи или константи, от които зависи поведението на продукта. Разбира се, дори и по-опитни разработчици не за имунизирани срещу това, особено в началото на един проект, когато се пише "само за проба", а после "пробния код" някак си остава и в продукционната система.

Колкото повече hard-coding има в една програма, толкова по-трудно е да се поддържа този код и всяка една промяна в изискванията води до сериозно преписване на кода и прекомпилиране. Това е известен проблем в областта на програмирането, но не това е темата на настоящия пост, а точно обратното.

Постът е преместен в блога за разработка на софтуер и управление на проекти - PM Stories. Пълният му текст можете да прочетете тук.

6 коментара:

  1. Хе-хе, тук има един материал по тая тема, който заема малко по-твърда и недвусмислена позиция по въпроса, и дава някои конкретни примери.

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно е, че аторът е доста по-твърд в позицията си, но това също е една много хубава статия.

    Благодаря за линка!

    ОтговорИзтриване
  3. Има връзка с един много основен принцип на agile development: YAGNI (you aren't gonna need it). Тоест да не се прекалява с неща, които не допринасят директно Busniess value. Нещата може да са features, architectural frameworks, working procedures и пр.
    Подобен прицип е TAGRI (they aren't gonna read it), т.е. да не се прекалява с project documents които са със съмнителна стойност.

    ОтговорИзтриване
  4. В крайна сметка, на-важното е да намериш мярката, което е изкуството на професията.

    Благодаря ти, Владо, за коментара!

    ОтговорИзтриване
  5. ЧРД на патерица! Many happy returns, както думат братята ингилизи. Аз те забравих улисан в работа (след 2 седмици отпуска ми трябва 1 ден само за четене на пощата), но зло да те забрави !

    Бих добавил към вече казаното и един друг agile принцип, който се вписва в този ред на мисли : KISS (keep it simple stupid).

    BTW много добър блог ! Имаш моето искрено възхищение и приятелска завист. Продължавай в същия дух !

    ОтговорИзтриване
  6. Welcome on board, Сашо!

    Много се радвам, че се включваш в дискусията с ценен съвет!

    Надявам се, че ще намираш време да хвърляш по един поглед насам и да участваш в обсъждането на различните въпроси.

    Благодаря за пожеланията! Надявам се, че и ти ще се присъединиш към блогърското братство - твоето перо е несравнимо по-добро от моето :-)

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!