03 август 2007

Don't Let The Bozos Grind You Down

Това е оригиналното заглавие на една от главите в книгата на Гай Кавазаки Rules For Revolutionaries: The Capitalist Manifesto for Creating and Marketing New Products and Services. Рових на различни места да намеря някакъв свестен превод на думата "bozo", но най-доброто, което ми идва, е "тъпанар". Така че превода на заглавието би трябвало да звучи на български така: "Не позволявай на тъпанарите да те смажат". Самият Гай отбелязва, че не е политически коректно да наричаш някого "простак" или "тъпанар", само за това, че един или няколко пъти се е държал като последен глупак, затова той е сменил думата "bozos" на "bozosity", което на български може да се преведе като простотия, т.е. не позволявайте простотията на другите да ви повали.

icon
iconКато се има предвид, че книгата е доста технологично ориентирана, някои могат да кажат, че е твърде стара (издадена е през 1999 г.) и не е приложима към съвременната ситуация на пазара. Аз не бих се съгласил с това. Мисля, че примерите и съветите, които той дава в книгата, са валидни и днес и тя е един чудесен източник на идеи и храна за размисъл не само за тези, които тепърва стартират нов бизнес, но и за онези, които управляват установени фирми.

Аз съм голям почитател на Гай и нямам намерение да правя ревю на книгата - все още съм млад негов последовател и не бих могъл да си позволя да оценям големия майстор. Искам само да ви предложа няколко забележителни цитата от споменатата глава. Те са чудесен пример за простотия (bozosity) и от тях бихме могли да се поучим да не се вслушваме в съветите на "големите авторитети", когато имаме една голяма идея и силно вярваме в нея. Цялата книга е много ценна и горещо я препоръчвам на всеки. Можете да си я купите от Amazon.com или от Aliblis.com.

Ето ги и обещаните цитати :
Добре информираните хора знаят, че не е възможно да се предава говор по жица, а даже и да беше възможно, не би имало никаква практическа стойност.
Уводна статия в "Boston post", 1865
Този "телефон" има твърде много недостатъци, за да бъде приеман сериозно като средство за комуникация. Устройството категорично няма нкаква стойност за нас.
Вътрешно писмо в Western Union, 1876
Всичко, което можеше да бъде изобретено, вече е изобретено.
Чарлс Дуъл, служител на американското
патентно ведомство, 1899
Мисля, че в целия свят има пазар за около пет компютъра.
Забележка, приписвана на Томас Уотсън,
председател на борда на IBM, 1943
Няма причина някой да иска да си има компютър вкъщи.
Кен Олсън, президент на
Digital Equipment Corporation, 1977
Летящи машини, по-тежки от въздуха, са невъзможни.
Лорд Келвин, британски математик и физик,
председател на Британското Кралско Дружество, около 1895
[Самолетите] са интересни играчки, но нямат никакво военно приложение.
Маршал Фердинанд Фош, професор по стратегия
и комендант на Supérieure de Guerre, 1911

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!