04 август 2007

Техничарите нямали лидерски качества? А някой дали се е запитал защо?

Днес попаднах на една изключително идиотска статия, озаглавена Техничарите нямали лидерски качества. Тя пък от своя страна се базира на някаква друга статия, прочетена някъде по западната преса. То не стига, че и там се пишат глупотевини, ами и нашите родни "журналисти" ги преписват най-папагалски без да вложат капка мисъл в това.

Направо ще цитирам части от нея и ще коментирам изречение по изречение. Те са такива бисери, че просто не мога да остана безучастен.
Липса на лидерски качества и умения за управление на ИТ проекти затрудняват внедряването на програми за преобразуване на мениджмънта на компаниите и предприятията.
Естествено, на никой не му идва на ум да обясни поне малко какво значи "програми за преобразуване на мениджмънта на компаниите и предприятията" - безсмислено словосъчетание, поставено само за пълнеж. И защо употребяват израза "компании и предприятия", при положение, че са синоними?
Над 73% от анкетираните ИТ шефове в проучване на CIO Connect смятат, че техническият персонал възпрепятства реализацията на подобни програми, предаде technews.bg.
Този технически персонал е направо опасен, бе! Това изречение звучи сякаш има някаква банда технически терористи, които фанатично се противопоставят на прогреса и не позволяват внедряването на подобни програми.
Все по-ценни в ИТ отделите стават тези служители, които освен познания по техниката, притежават делови качества и осведоменост за дейността на компаниите, в които работят, твърдят мениджърите.
Хубаво, само дето такива хора няма. Те затова и стават все по ценни. Интересно, обаче, никой не си задава въпроса: Защо няма такива хора? А отговорът е много прост:

Топ-мениджмънта не назначава такива хора.

Причините са няколко:
  • Такива хора трудно се намират. Защо? Ами защото (1) от университетите такива кадри не излизат, следователно (2) трябва да се "откраднат" от други фирми, а (3) това излиза скъпо. Това е причината да не се наемат такива хора в относително прогресивно мислещи фирми, но със скромен бюджет.
  • Повечето мениджъри, обаче, попадат във втората категория и те не назначават хора, защото се страхуват за собствения си стол.
За ефективно внедряване на най-новите технологии, ИТ персоналът трябва да има умения да убеждава и прокарва своите идеи, както и лидерски качества.
Ако аз съм някакъв мениджър и назнача ИТ специалист, който хем разбира от технологии (от които аз не разбирам), хем познава добре и бизнес-процесите, които текат в компанията, хем притежава и силни лидерски качества, тогава аз за какво съм в тази фирма?

Това е основния проблем на съвременните компании, особено пък на тези, които оперират в България. Наличният мениджърски и експертен персонал в по-голямата си част е некадърен (или казано политически коректно, не притежават необходимите знания и лични качества, за да управляват успешно бизнеса в съвременните условия), защото образованието и бизнес-опита, който тези хора притежават, е от една отминала епоха. За целта същите тези хора трябва да намерят, назначат, обучат и мотивират хора, по-способни от самите себе си, за да може бизнеса да влезе в крак с новото време.

Е, кажете ми, кой нормален човек ще извърши това кариерно самоубийство?
Една от най-важните способности на техническите специалисти е да поставят новите задачи пред търговските директори, без да засягат тяхното самолюбие.
Това е направо удар в десятката! Тук нещата са казани съвсем точно:
  • Техническите специалисти трябва да поставят задачи пред търговските директори. Това много хора ще го определят веднага като пълна безсмислица по простата причина, че техническите специалисти са нисш персонал, а търговските директори - висш, което ще рече, че заповеди и задачи се поставят в обратната посока. Разбира се, ако погледнем истината в очите и проумеем липсата на компетентност у търговските директори, ще разберем, че това изречение има смисъл, защото само техническите специалисти са достатъчно кадърни, за да разберат нуждите на клиента.
  • "...без да засягат тяхното самолюбие". Значи, не стига, че са некадърни, ами са и самовлюбени, пък на всичкото отгоре и много чувствителни, та когато трябва да им обясниш как да си свършат работата, трябва да го направиш много деликатно, да не вземат да се обидят. Леле, нямам думи! И на това му викат "журналистика"! Че то си е жива "гъзолизтика"!
Информационните технологии играят все по-съществена роля в развитието на компаниите и предприятията. Но са необходими специални програми за подготовка на персонала, за да има развитие напред, заключава проучването.
Тук се повтаря първоначалния булшит, в който отново се използва тавтологията "компании и предприятия", и пак си повтарят песента за някакви програми, дето хем никой не знае за какво са, хем не е ясно кой ще ги прилага (самовлюбените директори ли?), хем не се знае върху кого (техническите специалисти с бизнес-знания и лидерски качества, които не съществуват).

В заключение - рядко тъпа статия - хем нищо не казва, хем звучи идиотски. Има само едно-единствено зрънце истина, което, за съжаление, е заровено под куп безсмислени словесни излияния. А то е, че в днешно време се налага нова бизнес култура. Времето, в което едни началници даваха заповеди, а техническия персонал безропотно ги изпълняваше, вече отмина. Новото време изисква нови качества както от мениджмънта, така и от обикновения служител. За съжаление, това налага сериозни промени в цялото общество, които никой не знае как точно трябва да станат и колко време ще продължат. Като започнем от училищата и университетите, които трябва да предадат на своите питомци тези знания и да развият тези качества, които са необходими на съвременния бизнес, минем през фирмите, които трябва да създадат нови структури, отговорности и взаимоотношения, и стигнем до всеки един индивид, който трябва да мисли и да създава в себе си умения за общуване, разбиране на нуждите на другия, лидерство и стремеж към съвършенство.

Това е сложен процес и по мое мнение ще продължи дълго време. Важното е да се замисляме над тези неща от време на време и да се опитваме да преценим къде се намираме ние спрямо новите реалности. А това, че едните били самовлюбени, а другите им възпрепятствали програмите, са абсолютни простотии, които просто трябва да игнорираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!