03 август 2007

Когато ни удари Мърфи

Управлението е тежка работа. Необходими са години на учение и практика, за да се научи човек да управлява хора и ресурси добре. И ако някои са късметлии и работата им върви леко, то за повечето мениджъри борбата е тежка. Управлението е акт на балансиране между противоречащи си приоритети и допускания за рискове и отговорности, върху които човек има ограничен контрол.

Така казва Кришна Кумар в неговия блог Thought Clusters и аз напълно се съгласявам с него. Независимо колко си учен и опитен, подреждането на различните приоритети, както и балансирането им, е до голяма степен изкуство и абсолютно никога не можеш да си 100% сигурен в крайния успех.

Статията е преместена в блога Нова работа (nova-rabota.com).
Пълния й текст можете да прочетете тук.

3 коментара:

  1. И все пак бих добавил една мисъл на Тишо Бакшишо(е не е Кришна но си приличат донякъде): "Не се радвай прекалено много защото
    животът е радост и тъга". И коментара към линка не е мой, но много ми допадна.
    Хубаво е да не се шашкаме, но още по-хубаво е все пак да не забравяме, че бидейки ПМи, риск мениджъри,митигатори или както щете го наречете, все пак си оставаме хора(с едно изключение, и то е "ако звездите ни го говорят", но това вече е друго :))
    Не съм съгласен с "непреодолимото техническо препятствие". Самата дума непреодолимо говори за ошашкване. Майкрософт или Oracle и те са хора, и при тях се ходи, работи се и нещата се оправят, няма начин да няма начин :). Време е обаче за петъшната бира :)

    ОтговорИзтриване
  2. Явно в Америка хората много се шашкат и паникьосват, щом това толкова много е впечалило колегата Кришна и е решил да ни даде тези съвети.

    Аз определено смятам, че у нас хората не са чак толкова плашливи и не изпадат в тежка депресия при всеки изненадващо възникнал проблем, но съветите му са полезни (или поне част от тях) дори и за по-големи непукисти.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!