17 юли 2007

Svejo.net - българският social media site

Отскоро открих svejo.net и започнах редовно да го чета. Покрай редовните си посещения там се изкуших да напиша този коментар - от една страна от чисто користни цели - да ми сложат линк на техния сайт, - а от друга - да се опитам да им помогна малко да повдигнат качеството.

Определено смятам, че сайтове от този тип - social media sites (SMS) - са много полезни. Новите линкове се публикуват от хора, т.е. трябва да си направиш труда да го публикуваш, което означава, че нещо в тази статия трябва да ти е било интересно, за да се потрудиш да го споделиш с останалия свят. Може би това е по-добър подход отколкото механичните агрегатори, защото наместа на човека отсява наистина добрите и интересните неща. Разбира се, може да се спори дали всички интересни статии могат да попаднат в този сайт, но в крайна сметка, всеки автор също има правото да публикува линк към собствения си блог, така че всеки автор, ако се потруди малко може да си направи реклама на сайта или блога.

Има две неща, които ме смущават. Едното е, че сайтът все повече се ориентира към новинарска информация, въпреки че това никъде не е заявено официално. Теоретично тук би трябвало да се публикуват всякакви материали, но на практика са предимно новини, което означава, че автори като мене, които публикуват тематични статии-разсъждения не се ценят от обществото на svejo.net. Може пък това да е интереса на масовия читател и да се окаже, че това е нишата, която този сайт трябва да запълни. Ние, блогърите, които не пишем новини, ще трябва да си намерим друг начин да се популяризираме, колкото и да ни е тъжно.

Другото неприятно нещо в svejo.net са ужасните правописни грешки. Явно авторите са младежи и са пропуснали доста от часовете по български език в училище, но това никак не им прави чест. Момчета, запомнете, "не мога" и "не знам" се състоят от по две думи, а не една! Особено впечатление правят статичните страници "Рецепция" и "Често задавани въпроси". Да поддържаш сайт, който става все по-популярен, е голяма отговорност по отношение на езика. Така, както вестник "24 часа" навремето промени изцяло журналистическия език, така и всеки един популярен сайт или блог оказват влияние върху своите читатели. Ако те са достатъчно грамотни - ще ги загубите като аудитория заради досадните правописни грешки. Ако пък са млади и неуки, ще решат, че вашият начин на писане е правилният и ще попият вашите грешки.

Предлагам напълно безкористната си и безвъзмездна помощ за оправяне на правописните грешки по сайта, ако авторите му проявяват интерес.

Във всяко друго отношение, смятам, че идеята на сайта е чудесна и им пожелавам много, много читатели.

3 коментара:

  1. Благодаря много за изявеното мнение (review). Наистина има грешки отстраняваме ги, но предимно наблягаме на кода, който стои зад svejo.net ако имате време и желание да ни изпратите редакция (къде има грешки) със сигурност ще ги оправим. За линковете към блог постове или новини това е изцяло до обществото... принципно наблюденията ми са, че когато се постне линк към блога на не безизвестния Йовко Ламбрев, той събира доста рейтинг както и линк към някой друг блог.... блоговете са наистина пълни с полезна информация и читателите я оценяват. Проблемът, който в момента е изправен пред svejo.net е популяризирането му зред блог общността.

    Е това е от мен.
    Благодаря още веднъж за критиката... без нея няма прогрес!

    Поздрави, Явор

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много за градивната критика. Абсолютно си прав за това, че се публикуват предимно новинарски материали. Основната идея на сайта е именно да "филтрира" интересните неща из мрежата, които не се откриват толкова лесно и не са новинарски. Разбира се има новини които си заслужават да бъдат оценени, важни са и интересни. Все пак, това е доста сложен въпрос за решаване, тъй като потребителите имат свободата да публикуват каквото смятат за интересно. Примерно ти публикуваш някоя "тъпа" за мен новина, OK - трябва да я изтрия ли? Все пак ти си се потрудил да я добавиш. За теб може би е важна.

    Да, ще има как да се работи още доста по този въпрос с правилното отсяване и публикуване на материали. Предполагам, че след евентуалното увеличаване на аудиторията от хора със собствени блогове новинарските публикации ще избледнеят.

    Доколкото за правописа и колкото и да е тъжно - ти си напълно прав, че доста куца. Найстина ще обърнем повече внимание на него и ще имам предвид, че можем да разчитаме на теб. Благодаря предварително.

    Поздрави и успехи!

    ОтговорИзтриване
  3. То само тези неща да куцаха в Свежо. Например е натрапената реклама. Като се регистрира човек и веднага има 2 фена, които се добавят - единия кабината ком а другия дюлгеров. Също по време на изборите основно свежи линкове бяха на синята коалиция. Така че по отношение на безпристрастното отношение има много да се желае. Друго интересно е как линк с 19 гласа публикуван преди 3 часа и с 2 посещения влиза в топ листата :).
    Може някой ден да е добре, като цяло има голям отлив от свежо и там останаха уебмастърите или авторите от различни сайтове да си популяризират. Аз лично спрях да го ползвам и не го препоръчвам!

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!