30 юли 2007

Ролята на бизнес анализатора в един софтуерен екип

Ако трябва да сме политически коректни, правилният термин на английски език е "Business System Analyst", което ще рече, че човекът се занимава с анализа на бизнес системи, а не със самия бизнес. Има някаква логика в това, тъй като с израза "Business Analyst" понякога наричат хора, които правят анализи на финансово-счетоводното състояние на дадена фирма. Така или иначе, у нас е придобил популярност изразът "бизнес анализатор", като наименование на човека, който прави анализ на бизнес процесите във фирмата, чиято дейност ние, като софтуерни разработчици, се опитваме да автоматизираме.

Та, що е бизнес анализатор и има ли той почва у нас?

Постът е преместен в блога за разработка на софтуер и управление на проекти - PM Stories. Пълният му текст можете да прочетете тук.

4 коментара:

  1. Privet,
    mnogo interesen post, no ne sum siguren che ima prilojenie v BG,
    ako v nqkoq kompaniq ima takuv chovek naznachen na takava dlujnost to sus sigurnost se chuvstva mnogo neorientiran(kato men);
    Istinata e, che ne sme suzrqli za novoto, modernoto i se plashim ot inovationa - tipichno konservativni kato po bulgarski:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, съгласен съм, че това е рядко срещана позиция, главно поради това, че все още българските ИТ компании не са осъзнали нейната важност.

    Въпреки това, има и положителни примери. Аз самият познавам доста фирми (а в някои от тях съм и работил), в които има такива хора, и дори в началото да са се чувствали малко неориентирани, като тебе, още след първия проект започват да придобиват самочувствие, а и признанието и уважението на колегите не закъснява.

    Най-важното условие за успеха на един начинаещ БА, е трезво мислене и активна комуникация.

    ОтговорИзтриване
  3. Moje bi si prav,
    no kak da se chuvstvam Uveren i orientiran, sled kato kolegi na na dosat po visshe stoqshta dlujnost , s bogat opit me pitat - "A be ti s kakwo tochno shte se zanimavash?", "Kakwo pravi edin BA?";
    Ponqkoga si kazvam: A be tiq hora uj rabotqt s cutting edge tech, puk sa leko ogranicheni. Naj-trudnoto e da dobiesh uverenost sled kato ne sreshtash sumishlenici, a se misli che tozi chovek e spusnat ot MGT ekipa da se motae iz kompaniqta.
    Sto se otnasq do priznanie ot kolegite - tova e mn interesen fakt, ako na evaluation na proekta postawqt Vuprosa "Ti BA kakwo svurshi po tozi proekt?" ili "Kakwo svurshi BA po toq proekt, ta chak vze i bonus?"(tuk zasqgame malko temata za Project deliverables i t.n)

    Pozdrav

    ОтговорИзтриване
  4. Може би просто си попаднал на неподходяща фирма. Не се предавай! Има други фирми, където много добре знаят какво прави един БА и ценят неговата работа. Ако решиш да се преориентираш (т.е. да си потърсиш работа другаде), пиши ми един имейл.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!