02 октомври 2012

Майната му! Да го направим!

Сър Ричард Брансън е британски предприемач, известен като създател на музикалната компания Върджин Рекърдс и авиокомпанията Върджин Еърлайнс. Филантроп и пътешественик - една "луда глава", постигнал много успехи в живота и в бизнеса. Неговата книга "Майната му! Да го направим!" (Screw it, let's do it!) разкрива в много минималистичен стил неговите убеждения и принципи, които са го водили в живота и благодарение на които е постигнал всичко онова, заради което е известен днес.

Подзаглавието на книгата е "Уроците на живота ми" и това, което ми харесва в нея, е че всички принципи, които споделя, са подкрепени с примери от неговия живот - интересни, емоционални и живописни, - и звучат толкова убедително, че човек сам си казва: Майната му! Ще го направя!

Много хора си мислят, че нещо трябва да им се случи, за да бъдат успешни. Че трябва да дойде подходящия момент или да съберат достатъчно пари, или пък нещо друго. Самият аз също съм минал по този път. Истината е, че човек трябва да е целеустремен и постоянен. Да е убеден в качествата си и в целите, които си е поставил и да работи за тяхното постигане неотклонно. Ето какво казва Ричард Брансън за това:
Не вярвам, че кратките думички "не мога" трябва да ни спират. Ако не разполагаш с подходящия опит да постигнеш целите си, потърси друг начин. Ако искаш да летиш, започни да ходиш на летището от шестнайсетгодишен и почни да правиш чая. Дръж очите отворени на четири. Гледай и се учи. Не е да завършиш приложни изкуства, за да си дизайнер. Намери си работа в дизайнерско студио и тръгни от най-ниското стъпало. Пробий си път нагоре.
Никой не е казал, че пътят към успеха ще бъде лесен или че успехът е резултат на късмет. Късметът всеки си го извоюва сам. За целта е нужно да бъдеш смел, да вземаш решения и никога да не съжаляваш за тях.
Лесно е да се откажеш, когато е трудно, но мисля, че трябва да продължаваме да преследваме мечтите и целите си точно като тези вълнуващи хора. Решим ли да направим нещо, никога да не гледаме назад и да не съжаляваме.
Пътят към смелостта минава през вярата. И тук не става въпрос за религиозна вяра (макар че и тя помага много), а за вяра в себе си, в идеите си, в полезността на поставените цели. Ако човек сам не вярва в себе си, няма как и другите да му повярват и да го последват. Това казва и Брансън:
Едно от нещата, на които се опитвам да не изменям, е да държа на думата си. Определям целите си и ги преследвам. Успехът не е само късмет. Трябва да вярваш в себе си и да накараш нещата да проработят. Така и другите вярват в теб.

Някои хора смятат, че успехът се постига само с усилен труд. Немалко автори на книги и мотивационни лектори споделят тази идея. Стига се дотам, че някои техни последователи изпадат в хроничен работохолизъм, който напълно отхвърля идеята за забавление или за приятно прекарване на времето с любимите хора. Авторът категорично не е от тях. Негов важен принцип е: "Забавлявай се!" и твърди, че благодарение на него е постигнал своите успехи.
Не съм си поставял за цел да бъда богат. Забавленията и предизвикателствата бяха това, което търсех в живота - и все още е така. [...] Никога не съм започвал някакъв бизнес, за да спечеля пари - но открих, че ако се забавляваш, парите идват сами.
Авторът разказва вълнуващи истории за опитите му да прелети над Атлантическия океан с балон с топъл въздух и впоследствие да направи околосветска обиколка с такъв балон. Предизвикателствата, заедно със забавлението, са още един силен мотив да правиш нови неща, да търсиш нови пътища и да постигаш успехи.
Поставяш ли си предизвикателства, ще се развиеш. Животът ти ще се промени. Отношението ти към света ще бъде положително. Невинаги е лесно да постигнеш целите си, но не е и причина да спираш. Никога не падай духом. Повтаряй си: "Мога да го направя. Ще продължавам да опитвам, докато спечеля."
Брансън признава, че е бил късметлия и това си личи поне в едно отношение - неговите родители са били изключително упорити и убедени в успеха хора, които са успели да предадат тази вяра и положителна мисловна нагласа и на своите деца. Така, че ако искате поне децата ви да бъдат истински късметлии, вярвайте безусловно в техните способности и в техния успех!
Ако ме попитат в какво вярвам най-много, ще отвърна: "В семейството си". Твърдо вярвам в семейството. Знам, че понякога семействата се разделят, и самият аз съм минал през това. Наясно съм, че някои си нямат никого, но и близките приятели могат да бъдат семейство. Всички се нуждаем от собствена мрежа от хора, които да ни подкрепят. Дори и след като се научих да се оправям сам, съм загубен без семейството и приятелите си.
Авторът разказва една история за това как неговата упоритост и алчността на група рибари за малко не им е струвала живота. Но въпреки това е приел, че всеки е направил своя избора и е отказал да съжалява за случилото се. Да приемеш онова, което се е случило и да продължиш да вървиш напред без да съжаляваш за миналото, е качество, което притежават само успешните хора.
Трудно е да изгубиш в бизнес сделка, но е по-трудно да се измъчваш от вина. Всички правим неща, които ни се ще да не сме правили. Понякога ни се струват големи грешки, но погледнем ли назад, се оказват малки. Съжалението, което води до чувство на вина, положително не би ти позволило да спиш нощем. Но смятам, че миналото си е минало. Не можеш да го промениш. Затова дори понякога да сбъркаш, няма смисъл да съжаляваш. Трябва да вървиш напред.
Макар и успешен бизнесмен днес, Брансън не се притеснява да сподели даже и една история, в която се изкушил да заобиколи закона, после му се усладило и най-накрая го хванали и го арестували. За щастие, с помощта на родителите си, успял да покрие изискваната сума за гаранция и дължимите данъци, с което в крайна сметка се отървал от затвора, но най-важното е, че е успял да си направи правилните изводи.
Ако си начинаещ в бизнеса и ми поискаш съвет, бих казал: "Бъди честен във всичко. Не мами - но се стреми да печелиш". Правилото се отнася и за личния живот. Мотото ми е "Не прави нищо, което да ти пречи да спиш нощем". Мисля, че е добро.
Книгата завършва много силно:
Всеки трябва да продължава да учи. Всеки се нуждае от цели. Всеки от уроците ми може да се приложи от всички. Където и да искаме да сме, каквото и да искаме да направим, можем. Хайде, направи първата крачка - просто го направи!
Нямам какво повече да добавя. Просто го направи!



Ако харесвате моите статии, ако моите идеи ви се струват интересни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

2 коментара:

  1. Много го харесвам аз специално него, за разлика от другите милиардери - не ми прилича на сухар. Всъщност имам и една друга негова книга "Как изгубих наивността си"...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз също прочетох книгата както се кава на един дъх. Всичко за което Брансън говори е истина. Не прави нищо, което не искаш да ти направят на теб, към това се придържам основно в живота си.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!