28 февруари 2011

Психология на успеха или Какво научих от семинара на Браян Трейси

Миналият петък, 25.02.2011, в София се състоя първият у нас семинар на Браян Трейси, озаглавен "Психология на успеха". Браян Трейси е всепризнат гуру - консултант и лектор по въпросите за бизнес успеха, продажбите, управлението на времето и личностното развитие - и за някои хора има полу-божествен статут. Други пък го смятат за шарлатанин и едва ли не водач на религиозна секта.

Трябва да си призная, че и аз спадах доскоро в категорията на вторите. Бях чел някои негови книги, но ми изглеждаха ужасно повърхностни, а идеите в тях бяха съвсем щедро заимствани от други автори преди него. Бях гледал негови видео-уроци, от които бях останал с впечатлението, че е някакъв мазен и хипнотизиращ зрителя измамник, чиято единствена цел е да ти прибере парите, а ти да не разбереш как и защо.

Дали не съм попадал на подходящите материали, или пък просто не ми е било дошло времето - не знам, но мнението ми коренно се промени след срещата на живо на семинара в петък. И не защото той се оказа много харизматичен лектор, или защото е казал нещо изключително умно и неизвестно досега - по скоро, защото аз успях благодарение на това, което чух, да си отговоря
 на въпросите
, които ме мъчеха досега и да си създам силна мотивация за действие, а действието, както всички знаем, е най-важният фактор за успеха.

В началото Браян говори за себеуважението и ни накара няколко пъти да повторим на глас "Харесвам се!" - нещо толкова просто, но явно за мнозина се оказа плашещо, след като в социалните мрежи се изля толкова злоба по негов адрес, че за тази глупост не си заслужавало човек да дава пари. Всъщност, да успееш да признаеш и да пребориш собственото си усещане за малоценност, е една голяма победа по пътя към успеха и със сигурност си заслужава да платиш много за това. Увереността в собствените сили и качества, умението да поемеш отговорност за постъпките в живота си - това са едни от най-важните предпоставки за успеха.

Може и на вас да ви звучи елементарно и повърхностно - така, както ми звучеше и на мен при първата среща с неговите книги, - точно затова съм доволен, че бях на семинара, защото там имаше някаква магия - създаде се невероятно силна позитивна енергия, която се споделяше от всички участници и ни зареди с желание да започнем да правим първите стъпки към своя успех.

Срещнах хора, които казаха, че всичко това си го знаят. Да, и аз го знаех, но от години не правех (почти) нищо - само си мечтаех и си мислех за нещата, които искам да направя, но не предприемах никакви действия. Защото да действаш е трудно, това те изкарва от зоната на комфорт и не е особено приятно. Истината, обаче, е, че ако не предприемеш никакви действия, нищо няма да постигнеш. И явно е трябвало някой да ми го заяви в лицето, за да се стресна и да разбера, че трябва да си размърдам задника, ако искам да постигна нещо в оставащите ми години.


Браян Трейси казва: постави си цели и ги преследвай една по една. Направи си план за следващите няколко години и го следвай неотлъчно. Но в моето съзнание едно червейче постоянно ме ядеше: "Добре, но ако съм си поставил грешна цел и се окаже, че пет години съм копал в грешната посока? Ще излезе, че съм пропилял цели пет години от живота си!" На семинара Браян ми даде точния отговор на този въпрос:
Времето тече неумолимо и след пет години ще са изминали пет години от живота ти. От теб зависи как ще си го прекарал. Дали ще си правил нещо в преследване на една цел (пък била тя и не съвсем точна) или нищо няма да си правил - те ще са отминали. Важното е да си вършил нещо полезно за себе си.
Освен това, вършейки действие в посока на целта, можеш да я разбереш по-добре и ако се налага, можеш да промениш в движение. Примерът, който той даде, беше с управлението на самолет - през 99% от времето самолетът постоянно се отклонява от предварително набелязаната цел и пилотът работи, за да коригира това отклонение. В крайна сметка, самолетът пристига точно навреме на мястото, където се е очаквало да пристигне. Докато се движиш, можеш да коригираш посоката и пак да стигнеш там, където искаш. Ако не се движиш, никъде няма да стигнеш. Толкова е просто!

Вероятно съм имал някакви мисли и идеи в себе си, но те са били заровени дълбоко в съзнанието ми или затрупани под слой недоверие, съмнение и страх. Семинарът на Браян Трейси ги изрови и събуди в мен желанието за действие. Вярвам, че ако успея да запазя това желание, енергията и мотивацията си, рано или късно ще постигна успеха, който целя и никой хейтър-многознайко няма да е в състояние да ме отклони от моя път.За мен семинарът беше много разбуждащ, надъхващ, зареждащ с енергия и мотивиращ. Срещнах много приятели и колеги от Клуб "Спри и помисли!", с които проведохме креативни разговори и обменихме интересни идеи - Тодор Христов, Ивелина Атанасова, Борис Луканов, Пламен Петров, Бисер Вълов, Росен Живков, Искрен Пушкаров, Пламен "Паганел" Желязков. Запознах се и с нови и интересни хора - млади (по възраст и по дух), предприемчиви и всичките заредени с желание и страст да успеят. Сигурен съм, че повечето от тях ще го постигнат!

Аз самият си съставих списък от цели, които смятам да постигне в следващите пет години и вече започнах да работя по него, а резултатите ще започнат да се виждат съвсем скоро. :-)

Успех!

P.S. Можете да видите чудесното ревю на Тодор Христов, включващо и няколко видео клипа, както и откровено хейтърския пост на Събина Панайотова, която изобщо не беше на семинара. Все пак, човек е добре да види различни гледни точки.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

8 коментара:

 1. Маийк, преди да започна с въпросите ти благодаря, че даде известна яснота върху семинара и искам да попитам - за моментната енергия и мотивация разбрах - но ти за себе си с този семинар разбра ли какво те мотивира и как можеш да запазваш енергията и да създаваш мотивация у себе си за действия?

  ОтговорИзтриване
 2. Имаше една притча за четиримата слепци и слона... ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Николай, това, което разбрах, е, че ако имаш ясна цел, тя ще те мотивира достатъчно силно. Проблемът е, че на мен ми е много трудно все още да формулирам ясни цели за себе си. След семинара започнах да го правя. Не съм сигурен, че това са най-важните неща за мен, но разбрах, че е по-важно да правя нещо в тази насока, отколкото нищо.

  Предполагам, че когато човек види постигнати първите си цели, това ще го мотивира и да продължи напред.

  ОтговорИзтриване
 4. Mайк, съгласен съм с ясните цели на сто процента и също съм съгласен, че това го мотивира и за напред. Освен целите още по-важни са причините!!!

  ОтговорИзтриване
 5. Поздравления Майк, много хубава публикация си написал за събитието с Браян Трейси!
  Аз ти пожелавам много нови успехи и не се съмнявам, че ще постигнеш всичко в което си се фокусирал, без значение какво си мислят, казват, не казват, или как злорадстват всички хейтъри от успехите ти!

  ОтговорИзтриване
 6. Интересно беше не само да зърна Браян Трейси на живо, но и да чуя за хиляден път неговите съвети, защото всеки пък, когато проблемите и предизвикателствата се натрупват до там, че забравяш на къде беше тръгнал и за какво се бориш, точно Браян Трейси, чрез своите систематизирани и ясни обяснения, ми е помагал да се измъкна от "дупката". Не е важно другите как го възприемат, всеки си има предпочитания както в музиката, така и в храната, дрехите и т.н. Важното е да откриеш хора, които ти говорят по начин, по който за теб е лесно да осъзнаеш основната истина, а тя е: Да действаме и да не се отказваме НИКОГА от мечтите и целите си!
  Щастлива съм, че имах възможност да бъда там.
  А за теб, Майк, се радвам, защото думите ти са богати на ентусиазъм, който е заразен! :) Успех!

  ОтговорИзтриване
 7. "Харесвам се!" дали включва човек да харесва името, дадено от родителите му?!...

  ОтговорИзтриване
 8. оздравления Майк, много хубава публикация си написал за събитието с Браян Трейси!
  Аз ти пожелавам много нови успехи и не се съмнявам, че ще постигнеш всичко в което си се фокусирал, без значение какво си мислят, казват, не казват, или как злорадстват всички хейтъри от успехите ти!

  ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!