30 март 2011

Дългата опашка или икономиката на безкрайния рафт

Крис Андерсън е главен редактор на списание Wired и развива идеята си за икономиката на Дългата опашка в едноименната си статия още през 2004 г. По-късно, през 2006 г. излиза първото издание на книгата с такова заглавие и след небивалия интерес е преиздадена и през 2008 г. У нас излиза през 2009 г. от издателство "Изток-Запад".

За какво става въпрос?

Авторът съпоставя така наречената "хитова икономика", която се цели в продажбите на малко продукти за много клиенти (късата, но висока глава на графиката) на нишовата икономика, която се цели в продаването на изобилие от стоки, всяка от които е предназначена за тясна група клиенти (дългата и тънка опашка на графиката) и обяснява произхода и смисъла на различните подходи.

Икономиката на хитовете се обосновава от високата цена за съхранение на материалните продукти. Ако продавате прах за пране, например, не можете да изложите на рафтовете в магазина си всички марки, които съществуват на пазара, защото ще заемете цялото си пазарно пространство и няма да можете да продавате нищо друго. Вместо това, вие излагате само една-две марки, които смятате за най-добри (най-качествени или най-популярни) и очаквате масата клиенти да си купят точно от тях (защото правят бялото истински бяло :-) ). Останалото рафтово пространство използвате за други хитови стоки, така че да получите максимална печалба от тяхната продажба.

Съвсем по друг начин стоят нещата с цифровите продукти и услуги, които се продават в Интернет и чието съхранение на практика не струва нищо. Тогава вие можете да продавате абсолютно всички възможни стоки от даден вид, защото все някой може да се заинтересува от тях и да ви донесе приход, а разходите по продажбата са почти нулеви. Пример за това за електронните книжарници като Amazon, сайтове за сваляне на музика като iTunes и други.


Това е цялата философия. Факт е, че нишовите пазари набират скорост и се разширяват, като в същото време започват да носят все повече приходи за някои компании. Андерсън разглежда и трите основни сили, които пораждат Дългата опашка:
  • Първа сила: демократизиране на средствата за производство. Днес само с един (относително евтин) компютър можете да създадете книга, да запишете песен или дори да заснемете аматьорски филм. Вярно, че качеството може и да не е на голяма висота, но пък за сметка на това абсолютно всеки може да стане творец.
  • Втора сила: демократизиране на средствата за дистрибуция. Ако за производството на един цифров продукт ви трябва компютър, то за неговото разпространение ви е нужен Интернет. Мрежата предлага не само възможност на хората от целия свят да да открият и да ползват вашия продукт, но и го прави срещу минимална цена.
  • Трета сила: свързване на предлагането и търсенето. Тук в действие влизат търсачите, електронните каталози и социалните мрежи. По мое лично мнение това е мястото с най-слаба ефективност поради огромното количество информация, която ни затрупва и смятам, че то може да търпи развитие в бъдеще и да предложи много по-големи възможности за играчите в сферата на Дългата опашка. 
Оттук нататък авторът дава много примери от бизнеса и прави допълнителни анализи на различните аспекти на нишовата икономика, както и на бъдещето на хитовия бизнес. На моменти тази информация леко излиза от темата и съм сигурен, че ако не беше разпрострял книгата в над 400 страници, щеше да бъде много по-лесна за четене.

Другият недостатък (и няма повече!) е твърде честото цитиране на някои фирми като Амазон, Айтюнс, Лего, Нетфликс, Рапсъди, Ибей, Тиво и Уол-Март, което намирисва малко на платена реклама. Можем да приемем, че изброените фирми са лидери в браншовете си, но мисля, че за да бъдат приемани с повече доверие твърденията на автора, би трябвало да използва по-широк кръг от компании за пример.

Въпреки това, книгата е забележителна и ценна, защото провокира мисленето в нови посоки и дава безценни идеи за нови възможности, нови пазари и нови икономически взаимоотношения.

Онова, което не се казва, обаче, е също важно. В хитовия бизнес се продават много стоки на висока цена и затова там печелят всички по веригата. Губи единствено клиентът, който плаща цената. В бизнеса на Дългата опашка клиентът печели с това, че намира уникална стока на ниска цена, печели и онзи, който агрегира много продукти на едно място, но самият производител (автор, творец) може и да не спечели. Говорим за пари. Иначе печалбата може да се изрази в друго - себереализация, авторитет, слава.

Например, вие може да сте написал статия за храненето и оплождането при амазонските червени мравки, която може и да е интересна за стотина души, вълнуващи се от тази тематика, но от това няма да спечелите много пари. Аз, обаче, мога да създам сайт-енциклопедия, включващ хиляди такива статии и така да предизвикам интереса на много повече читатели към него и да реализирам някаква печалба. Печалбата в Дългата опашка идва при агрегаторите, а не при авторите. Това е важно!

Според мен икономиката на Дългата опашка още не е показала всичките си възможности. Нахлуването на Интернет в живот на всички ни, ще го промени съществено още в следващите 10 години и някои класически бизнеси ще бъдат значително разтърсени. Интересно е да се види отношението на автора към дейността на звукозаписните компании и издателствата, които твърдят, че защитават авторското право и са най-ярките представител на хитовата икономика и защитници на статуквото. Крис Андерсън не скрива възмущението си от "пиратството" (въпреки че в следващата си книга - "Безплатното" - почти го оправдава) и защитава идеята авторите и издателите да получавате монополни права върху своите творения, като в същото време разбира, че има и други, непарични форми на признание, които за все повече хора стават все по-важни и ценни.

Повече за теорията за Дългата опашка можете да прочетете в поста на Ники Горчилов в неговия блог "Струва си!" и в рецензията на Христо Блажев в блога "Книголандия" на български език, а на английски - в оригиналната статия на Крис Андерсън "Дългата опашка", в неговия едноименен блог, както и в статията за това в Уикипедия.

Изказвам специални благодарности на Христо Блажев и издателство "Изток-Запад" за възможността да имам тази книга, а вие можете да си я купите с отстъпка от книжарницата "Книга за теб", където можете да видите и презентацията на Крис Андерсън на конференцията TED.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

2 коментара:

Споделете вашето мнение!