30 ноември 2008

The Art of Bootstrapping

или Изкуството да стартираш бизнес със собствени средства

Така е озаглавена една изключително важна статия на Гай Кавазаки, която е част от култовата му книга The Art of the Start, а доколкото разбрах, тези мъдри съвети са публикувани отново и в най-новата му книга Reality Check.

Самият термин Bootstrapping, казва той, произлиза от легендата за барон Мюнхаузен, който успял да се извади от едно блато, ведно с коня си, издърпвайки се за косата. В голяма степен това е и задачата на начинаещите предприемачи.

Кои са най-важните неща, които не бива да изпускаме от поглед? Ето какво ни предлага Гай (свободен превод със съкращения):
  1. Фокусирайте се върху паричните потоци а не върху печалбата. На теория печалбата е ключът към оцеляването. Ако можехте да си плащате сметките с теории, това би било чудесно. В реалния живот плащате сметките с пари, затова се фокусирайте върху паричните потоци. Ако смятате да започнете бизнес със собствени средства, трябва да започнете такъв, който изисква минимални начални инвестиции, кратки цикли на продажба, кратки срокове за получаване на плащанията от клиентите и дълги срокове за плащане на доставчици. Избягвайте големите проекти, които ще отнемат година, докато им приберете парите. За бутстрапъра парите са не само цар, ами и царица, и принц.
  2. Направете оценките си отдолу нагоре. Много предприемачи започват да правят прогнози отгоре надолу. Например: има 150 милиона коли в Америка. Със сигурност можем да спечелим поне 1% от собствениците на коли да си купят нашата сателитна радио система. Това прави милион и половина продадени системи за първата година. Прогнозата отдолу нагоре върви по следния начин: Можем да отворим 10 сервиза за инсталации през първата година. Средно, всеки може да инсталира по 10 системи на ден, така че за първата година можем да продадем 10 сервиза x 10 системи x 240 дни = 24 000 сателитни радио системи. Това е доста по-различно от 1.5 милиона, които получихме по метода отгоре надолу. Познайте кое е по-вероятно да стане?
  3. Продай, после тествай. Перфектното е враг на достатъчно доброто. когато вашият продукт или услуга са достатъчно добри - изкарайте ги на пазара, защото парите ще започнат да идват, когато започнете да продавате. Ясно е, че в този случай залагате репутацията си срещу кеш, така че не бива да предлагате боклук. Но не можете да си позволите да чакате, докато постигнете пълна перфектност.
  4. Забравете за "доказания" екип. Наемайте млади, евтини и надъхани хора. Едва след като постигнете значителен паричен поток, можете да си позволите да наемате опитни специалисти. Дотогава наемайте тези, които можете да си позволите и ги превърнете в отличници.
  5. Започнете с услуги. Да предположим, че категорично искате да бъдете софтуерна компания: хората свалят вашия продукт от сайта и след това ви плащат. Това е хубав и чист бизнес с доказан бизнес модел. Само че, докато довършите вашия продукт, можете да предлагате консултантски услуги, свързани с разработвания софтуер. Това има две предимства: незабавни приходи и истинско тестване на вашия софтуер при клиента. След като продуктът е готов и изтестван, превключете вълната и станете отново продуктова компания.
  6. Фокусирайте се върху функцията, а не върху формата. Функцията е извършване на изчисление, превозване от т. А до т. Б или познаването на часа. Те не изискват особено скъпа форма. Предназначението на един стол е да ви поддържа задника. Не е необходимо да бъде експонат от Музея на модерното изкуство. Проектирайте велики неща, но си купувайте евтини.
  7. Изберете само няколко битки. Не се опитвайте да воювате по всички фронтове, защото не можете да си го позволите. Ако създавате сайт с ценно съдържание, базиран на рекламен модел, не мисля, че трябва сами да си напишете софтуера за обслужване на рекламите.
  8. Използвайте по-малко хора. Много предприемачи се запасяват с хора, в случай, че бизнесът се разрасне. По-големият проблем е какво ще ги правите, ако не успеете да постигнете планираните приходи?
  9. Отидете директно при клиента. Оптималния брой усти (или ръце) между бутстрапъра и клиента е нула. Добре, че Господ е измислил електронната търговия, така че да можете да продавате директно на клиента и да постигнете висока печалба. Освен това, така ще научите и повече за реалните нужди на вашите клиенти. Създайте първо търсенето на вашия продукт, а дистрибуцията му след това е лесна работа.
  10. Насочете се срещу лидера. Предполагам, че нямате достатъчно пари, за да обясните вашата история от самото начало. затова не се и опитвайте. Вместо това се позиционирайте срещу водещия на пазара. Toyota създаде марката Lexus като ги представи като добри като Mercedes, но на половин цена. Трябваше ли да се обяснява какво значи "добър като Mercedes"?
Прочетете и оригиналната статия - стилът на Гай е много увлекателен, а и примерите му са много интересни. Сигурен съм, че за някои тези съвети ще бъдат полезни. Други ще ги отрекат като неприложими в нашите условия. Ще се радвам да видя вашите коментари.

Не забравяйте, че това са съвети за самото начало на бизнеса. Една година след като вашата фирма вече оперира на пазара, някои от тези правила вече няма да са валидни. Тайната на успеха е да можеш да прецениш кога една стратегия вече не ти върши работа и да я замениш с по-добра.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

6 коментара:

  1. Съветите не бива да се приемат 1:1. Ако се адаптират достатъчно добре към конкретния случай - ще работят и у нас, и навсякъде.

    А дали някоя от книгите му я има на български?

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че не. Поне аз не съм срещал нито една от тях на българския пазар.

    ОтговорИзтриване
  3. Гай Кавазаки има издадена на български език книга: Как да побъркаме конкурентите си?

    Миналата година се подготвяше за печат и "Изкуството да стартираш" (The Art of the Start) от изд. Портфолио, но не знам защо, сякаш не видя бял свят.

    ОтговорИзтриване
  4. Явно тази книга е издадена "полулегално", след като няма информация за нея в интернет. Поне аз нищо не съм намирал.

    ОтговорИзтриване
  5. През 1998г. е издадена, сега точно не е пред мен, но сякаш беше на издателство "Класика и стил"...

    ОтговорИзтриване
  6. Ето първата част/от общо 4/ от лекцията - http://www.youtube.com/watch?v=FU6ssv9ST6E

    изключително увлекателен лектор!

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!