23 ноември 2008

Бързо, качествено или евтино? Изберете две

В блога Freelance Switch излезе статия, посветена на ценообразуването при freelance проектите, в която се коментира тезата, че не е възможно да произведете продукт, целейки се едновременно в трите критерия - бързо, качествено и евтино. За доста от нас това е съвсем очевидно, но все още има твърде много други, които очакват да получат точно това.

Темата за комбинирането на бързото, качественото и евтиното е важна не само за фрийлансърите, а и за всички производители, доставчици на услуги и клиенти. За да получим това, което искаме, трябва да направим разумния компромис между тези критерии и да изберем тези два от тях, които за на имат най-висок приоритет, а другия да го жертваме.

Така например, ако искаме да получим нещо бързо и качествено, ще трябва да заплатим висока цена. Производителят ще трябва да ангажира повече ресурси, за да ускори процеса и в същото време да не допусне занижаване на качеството. Освен това, ще трябва да отложи други важни проекти, от което може да си навлече загуби. Всичко това се компенсира с по-високата цена, която той ще иска от нас.

Аналогично стои въпросът ако искаме нещо качествено и евтино. Тогава ще трябва да почакаме повече, защото по-скъпите проекти винаги ще изместват нашия от приоритетите на производителя и той ще може да работи само когато има повече свободно време.

Третият вариант, когато искаме нещо бързо и евтино, няма как да настояваме за качество. Поддържането на качеството изисква средства и време за тестове и проверки. Претендирайки за скорост и ниска цена, просто няма как да получим продукт с високо качество.

Тази "троица" критерии и зависимостите между тях са нещо толкова фундаментално в бизнеса и в същото време често се случва да бъдат пренебрегвани. Изкушавани от примамливи оферти, много мениджъри и фрийлансъри поемат непостижими задачи, обещавайки невъзможната комбинация от "3 в 1" - хем да е качествено, хем да евтино, хем да е бързо. От друга страна, като клиенти отново допускаме същата грешка, отказвайки да направим компромис с който и да е от критериите в търсене на невъзможната идеална комбинация.

Мисля, че това "просто тройно правило" трябва да бъде написано и поставено на видно място пред очите ни, за да ни подсеща винаги, че успехът не идва с инатливото настояване на невъзможни изисквания, а с разумния и взаимно изгоден компромис.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!