24 август 2008

Принципи на блогърската етика. Как да кажем "Благодаря!"


В една обширна и изчерпателна статия, смесвайки SEO техники и личната си нравствена позиция, Огнян Младенов - Oggin - представя петте начина да кажем "Благодаря" на хората, които са ни дали полезна информация и са ни помогнали да намерим онова, което търсим в необятното море на интернет.

Представени накратко, те изглеждат така:
  1. Постави линк. Ако си намерил нещо полезно в мрежата, постави линк към него в своя блог, за да могат и други хора да го открият лесно, а на източника да донесеш трафик.
  2. Добави линка в някоя социална мрежа за споделяне на връзки или гласувай за него, ако друг е регистрирал нещо полезно.
  3. Абонирай се за RSS фийд. По този начин не само имате лесен и удобен достъп до огромно количество инфоемация и в частност до любимите си блогове, но и чичо Гугъл броял колко читателя има всеки блог и повишава рейтинга му в зависимост от това. С други думи, ако се абонираме за RSS емисията на някой блог, ние му помагаме да се класира по-напред в търсачката на Google.
  4. Цъкайте по рекламите в блога (Adsense). Не е задължително да купите нещо, но след като сте прочели нещо интересно забавно или полезно, това е един чудесен начин да се отблагодарите на автора, внасяйки някоя стотинка в джоба му за сметка на рекламодателите. Освен това, може да се окаже, че рекламите, върху които цъкате, също ви носят полезна информация.
  5. В допълнение към горното, ако търсите да закупите някакъв продукт онлайн и видите, че някой блогър участва в affiliate програма и го продава през сайта си, купете го оттам, за да му дадете възможност да спечели от комисионата. Ясно е, че за вас цената е една и съща, но по-добре е да "дарите" тази комисиона на човек, който ви е дал ценна информация, отколкото на неизвестен търговец.
Oggin казва, че с това няма да променим света. Съгласен съм с него, но въпреки това си струва да опитаме да бъдем по-добри и да си помагаме взаимно. Когато в реалния свят потърсиш информация и я получиш, когато помолиш за услуга и я получиш, ти казваш "Благодаря!". В интернет начините да изразиш своята благодарност са други. Важното е да не забравяме да се отблагодарим на тези, които са ни помогнали, за да бъдем достойни хора.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!