27 август 2008

8 съвета по лидерство от Нелсън Мандела

Нелсън Мандела стана популярен с активната си борба срещу режима на апартейд в Южна Африка. Прекарал цели 27 години в затвора като политически активист, той се превръща в символ и легенда за своите черни сънародници. След излизането си от затвора продължава борбата си за права на чернокожите, която доведе до премахване на системата на апартейд и дори успява да стане президент на страната си. Носител е и на Нобелова награда за мир.

Въпреки, че падането на апартейда доведе до изселване на огромна част от бялото население е Южна Африка и до драстично понижаване на благосъстоянието на населението, Нелсън Мандела запази авторитета си на влиятелен политически и обществен лидер.

В едно интервю за списание "Time" Мандела разкрива своите 8 съвета по лидерство. Малко противоречиви и трудни за разбиране от първия път, но полезни за всеки, който е поел по пътя на управлението и водачеството.
  1. Смелостта не е липса на страх - тя е способността да вдъхновиш другите да го продолеят.
  2. Води от фронотовата линия, но никога не изоставяй базата си.
  3. Води от базата си, но накарай хората си да повярват, че са на фронта.
  4. Опознай добре врага си и знай кой е любимия му спорт.
  5. Дръж приятелите си близо, а съперниците си - още по-близо.
  6. Външният вид има значение - не забравяй да се усмихваш.
  7. Нищо не е само черно или само бяло.
  8. Да се оттеглиш е също форма на лидерство.
Последният съвет е изключително ценен. Може би, защото не съм го срещал никъде досега. Един лидер, който твърде дълго стои на власт, в един момент почва да пречи на своите възпитаници да се развиват и да израстват. Да съумееш да отгледаш и възпиташ свои последователи и заместници и да намериш точния момент, в който да се оттеглиш и да повериш отговорността за делото на тях, е едно от най-трудните неща за един лидер. Ако успее да го направи, той ще успее да запази авторитета си и уваженето на своите хора завинаги.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!