28 август 2008

6 съвета как да преодолеем отказите в живота

Навсякъде в живота се сблъскваме с откази на това, към което се стремим. Дали ще е кандидатстване за работа или предложение за интимна връзка - отказът ни действа много депресиращо и обърква цялото ни съзнание. Срамът, че сме били отхвърлени, ни създава особено гадно усещане за малоценност или некадърност, а някои ги изпълва с необоснован гняв.

Ето 6 съвета как да повлияем на собствените си чувства, така че да преодолеем горчивината от отказа и да продължим да гледаме напред:

1. Не го приемайте лично. Причините за отказа могат да бъдат различни и не непременно свързани с вас. Може човекът, който е взел решението, да е имал лош ден или просто неговата представа за това, което търси, да е различна от това, което вие му предлагате. Не се настройвайте, че вие сте некадърен, или че никой не ви харесва. Един отказ не означава, че светът се е настроил срещу вас!

2. Мислете положително.
Разбира се, че е трудно точно в такъв момент човек да мисли положително, но това е правилния подход, за да не изпаднете в депресия. Не случайно нашата поговорка казва "Всяко зло за добро". Човек никога не знае какво печели, когато губи. Може би това не е била точната работа за вас или човекът, с когото сте искали да се обвържете, не е бил най-подходящият за вас.

3. Изслушайте аргументите за отказ внимателно.
Важно е да разберете точната причина да ви отхвърлят. Може да се окаже, че наистина сте допуснали грешка, която можете да коригирате. Критиката може да бъде полезна и конструктивна. Никой не обича да го критикуват, но ако подтиснете първоначалния изблик на гняв и недоволство и се вслушате в аргументите на човека отсреща, можете да си извадите добра поука за в бъдеще.

4. Бъдете великодушен към себе си.
Един отказ, независимо за какво, е сериозен удар по самолюбието на всеки човек. Все пак, приемете за себе си, че да се греши е човешко и няма нищо срамно в това. Един неуспешен опит не е краят на света и след него ще последват още. Успехът на великите хора е предшестван от поредица от неуспехи, които те са успели да превъзмогнат. Простете си и продължете напред. Не изпадайте в самосъжаление и не се опитвайте да лекувате травмата с алкохол, дрога или безумно пазаруване.

5. Припомнете си, че сте уникална и ценна личност.
Дори и да са ви отхвърлили заради това, че не отговаряте на някакви изисквания, това не е повод за униване. Може би това просто не е вашият път и вашето призвание. Потърсете онова, което най-много обичате да правите или това, в което сте истински добри. Отдайте се на хобито си и на близките си хора - те ви обичат и ценят заради това, което сте!

6. Подгответе се за следващия опит.
Един отказ е само начин да си научим по-добре урока. Бъдете убедени, че следващия път ще се справите по-добре. Вземете си поука от предишния неуспех и се подгответе по-стабилно. Може и вторият опит да бъде неуспешен, но той само ще ви направи още по-силни. Опитвайте пак и пак - успехът идва при тези, които са постоянни в целите си!


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

27 август 2008

8 съвета по лидерство от Нелсън Мандела

Нелсън Мандела стана популярен с активната си борба срещу режима на апартейд в Южна Африка. Прекарал цели 27 години в затвора като политически активист, той се превръща в символ и легенда за своите черни сънародници. След излизането си от затвора продължава борбата си за права на чернокожите, която доведе до премахване на системата на апартейд и дори успява да стане президент на страната си. Носител е и на Нобелова награда за мир.

Въпреки, че падането на апартейда доведе до изселване на огромна част от бялото население е Южна Африка и до драстично понижаване на благосъстоянието на населението, Нелсън Мандела запази авторитета си на влиятелен политически и обществен лидер.

В едно интервю за списание "Time" Мандела разкрива своите 8 съвета по лидерство. Малко противоречиви и трудни за разбиране от първия път, но полезни за всеки, който е поел по пътя на управлението и водачеството.
  1. Смелостта не е липса на страх - тя е способността да вдъхновиш другите да го продолеят.
  2. Води от фронотовата линия, но никога не изоставяй базата си.
  3. Води от базата си, но накарай хората си да повярват, че са на фронта.
  4. Опознай добре врага си и знай кой е любимия му спорт.
  5. Дръж приятелите си близо, а съперниците си - още по-близо.
  6. Външният вид има значение - не забравяй да се усмихваш.
  7. Нищо не е само черно или само бяло.
  8. Да се оттеглиш е също форма на лидерство.
Последният съвет е изключително ценен. Може би, защото не съм го срещал никъде досега. Един лидер, който твърде дълго стои на власт, в един момент почва да пречи на своите възпитаници да се развиват и да израстват. Да съумееш да отгледаш и възпиташ свои последователи и заместници и да намериш точния момент, в който да се оттеглиш и да повериш отговорността за делото на тях, е едно от най-трудните неща за един лидер. Ако успее да го направи, той ще успее да запази авторитета си и уваженето на своите хора завинаги.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

24 август 2008

Принципи на блогърската етика. Как да кажем "Благодаря!"


В една обширна и изчерпателна статия, смесвайки SEO техники и личната си нравствена позиция, Огнян Младенов - Oggin - представя петте начина да кажем "Благодаря" на хората, които са ни дали полезна информация и са ни помогнали да намерим онова, което търсим в необятното море на интернет.

Представени накратко, те изглеждат така:
  1. Постави линк. Ако си намерил нещо полезно в мрежата, постави линк към него в своя блог, за да могат и други хора да го открият лесно, а на източника да донесеш трафик.
  2. Добави линка в някоя социална мрежа за споделяне на връзки или гласувай за него, ако друг е регистрирал нещо полезно.
  3. Абонирай се за RSS фийд. По този начин не само имате лесен и удобен достъп до огромно количество инфоемация и в частност до любимите си блогове, но и чичо Гугъл броял колко читателя има всеки блог и повишава рейтинга му в зависимост от това. С други думи, ако се абонираме за RSS емисията на някой блог, ние му помагаме да се класира по-напред в търсачката на Google.
  4. Цъкайте по рекламите в блога (Adsense). Не е задължително да купите нещо, но след като сте прочели нещо интересно забавно или полезно, това е един чудесен начин да се отблагодарите на автора, внасяйки някоя стотинка в джоба му за сметка на рекламодателите. Освен това, може да се окаже, че рекламите, върху които цъкате, също ви носят полезна информация.
  5. В допълнение към горното, ако търсите да закупите някакъв продукт онлайн и видите, че някой блогър участва в affiliate програма и го продава през сайта си, купете го оттам, за да му дадете възможност да спечели от комисионата. Ясно е, че за вас цената е една и съща, но по-добре е да "дарите" тази комисиона на човек, който ви е дал ценна информация, отколкото на неизвестен търговец.
Oggin казва, че с това няма да променим света. Съгласен съм с него, но въпреки това си струва да опитаме да бъдем по-добри и да си помагаме взаимно. Когато в реалния свят потърсиш информация и я получиш, когато помолиш за услуга и я получиш, ти казваш "Благодаря!". В интернет начините да изразиш своята благодарност са други. Важното е да не забравяме да се отблагодарим на тези, които са ни помогнали, за да бъдем достойни хора.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

20 август 2008

Значението на онлайн присъствието

Доскоро много хора живееха кротко с мисълта, че за да присъстваш в интернет е достатъчно да си направиш някакъв уеб сайт и да забравиш за него. Днес нещата са много по-различни и простото присъствие в интернет с един сайт никак не е достатъчно. Необходимо е тотално присъствие. Както казва Universal McCann, част от които гласят следното:
  • 73% от онлайн потребителите четат блогове
  • 57% от тях членуват в социални мрежи
  • 45% имат собствен блог
  • 83% са гледали видео онлайн
  • 39% са абонирани за RSS фийд
  • 36% се отнасят по-положително към компаниите, които имат блогове
Изводите всеки може да си ги направи сам. Вижте и презентация на резултатите от изследването, съдържаща доста повече информация:



Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

12 август 2008

България е сред най-нещастните нации в света

Наскоро видях един пост в блога на Donald Trump, озаглавен Най-щастливите нации в света, където той е публикувал резултатите от едно изследване, проведено от Мичиганския университет. За мен не е изненада, че сред най-щастливите нации са такива, които имат висок стандарт на живот, но пък едва ли бих се сетил, че в страни като Пуерто Рико и Колумбия живеят толкова щастливи хора.

Ето и списъка на 10-те най-щастливи нации:
  1. Дания
  2. Пуерто Рико
  3. Колумбия
  4. Исландия
  5. Северна Ирландия
  6. Ейре
  7. Швейцария
  8. Холандия
  9. Канада
  10. Австрия
Това, което привлече вниманието ми, обаче, беше фактът, че България е сред най-нещастните страни в света. Ние не сме доволни от съдбата си и това може да се види лесно по очите на хората. Сега вече и целият свят го знае. Въпросът е: защо? Кое ни кара да се чувстваме толкова нещастни? Нали свалихме деспотичния и тоталитарен комунистически режим преди повече от 18 години и оттогава все строим светлото и демократично общество! И въпреки това хората се чувстват все по-нещастни. Може би не можем да разберем напълно демокрацията или пък просто не я ценим...

Аз съм щастлив човек. Имам прекрасно и любящо семейство, и съм поел по своя собствен път към професионална реализация. Но човек не би могъл да успее ако живее сред нещастни хора. Аз искрено желая щастие, благоденствие "и справедливост за всички", но не знам как бих могъл да помогна на хората край себе си да се почувстват по-добре. Защо толкова много хора не са доволни от живота си? Как бихме могли да им помогнем да усетят радостта от живота? Не знам отговорите на тези въпроси. Вие да имате някакви идеи?

Ето го и списъка на страните с най-нещастните народи в света:
  1. Зимбабве
  2. Армения
  3. Молдова
  4. Беларус
  5. Украйна
  6. Албания
  7. Ирак
  8. България
  9. Грузия
  10. Русия
Интересно е да се отбележи, че повечето страни са бивши членки на Съветския съюз или на Социалистическия лагер. Дали просто не тъгуваме по "доброто старо време"?


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

05 август 2008

Експерт или гуру?

Замисляли ли сте се над въпроса каква е разликата между експерт и гуру? John Jantsch предлага в своя блог няколко интересни обяснения:
Експертът си разбира от работата и издава свързани с индустрията публикации. Но може да няма почитатели и последователи. Експертът се превръща в гуру, когато има свои собствени евангелисти и фенове, които доброволно разпространяват неговите идеи.
И още едно:
"Експерт" е това, което ти си мислиш за себе си. "Гуру" е когато другите те миропомажат като интелект.
Вие как оценяте себе си? Имате ли самочувствието да се наречете "гуру"? Всъщност, думата за това имат вашите почитатели, но за да успеем в работата си, трябва да бъдем поне експерти.

Ето едно предложение как да повишите експертните си знания в областта на проектното управление: На 14.08.2008 г. организирам курс по управление на риска в софтуерни проекти. За тези, които не са в отпуска, това е една чудесна възможност да оползотворят времето си в глухия летен период. Повече информация - на официалния сайт на RammSoft.

Заповядайте! Станете истински експерти!


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.