09 юни 2008

Добре забравеното - май 2007: работа, мотивация и борба с конкуренцията

Въобще не съм забелязал кога е минала една година откакто е публикуван първия пост в този блог. Оказа се, че съм закъснял с празнуването на рождения ден на блога близо с месец, така че пост, посветен на Happy Birthday няма да има.

Но като се поразрових, видях, че има интересни неща, които съм писал в "далечното минало" и може би си струва да ги поизтупам от праха и да ви ги представя отново. Тодор Христов от Нова визия - човекът, от когото съм се научил за много неща в областта на блогването - има рубрика, наречена "Машина на времето".

Идеята наистина е добра, защото старите постове са отишли много надалеч в архивите и рядко някой случаен читател ще се разрови толкова назад в миналото, за да ги открие. Затова реших и аз да създам такава рубрика, в която да ви представям интересни и добре забравени публикации от миналото. То и заглавието му е много хубаво, но би било много грозно от моя страна да използвам и него, затова след доста размишления стигнах до Добре забравеното и под него ще излизат ретроспективни постове с линкове към стари, но полезни и интересни (по мое мнение) публикации.

Спри и помисли! е първият ми блог, в който съм започнал да пиша на български език и архивите сочат, че това е станало през май 2007 година. Тогава, имайки само един блог, съм писал тук по всички теми, които са ме вълнували. Повечето от ранните ми постове са посветени на темата за работата, мениджмънта и взаимоотношенията между работник и работодател. По-късно реших, че тези неща формират една добре оформена тематична ниша и създадох блога Нова работа, който е изцяло посветен на тази тематика. Там преместих и всички постове от Спри и помисли!, които покриват темата за работата и управлението на хора, но сега, когато правя такава ретроспекция, си заслужава да ги споменем, макар и линковете да сочат другаде:
Този блог все повече се опитвам да го насоча към темата за предприемачеството и бизнеса, за иновациите, креативността, маркетинга и интернет като поле за изява - все неща, от които не разбирам :-) По-точно неща, които не съм учил в училище, но които ме интересуват и вълнуват, и които уча постепенно от живота и практиката.

От май миналата година в този блог има един пост, който отговаря на тази тематика и е озаглавен Как да се преборим с конкуренцията? В него се разказва за един софтуерен разработчик, който се страхува, че конкуренцията вече предлага продукта, който той иска да създаде и той е много богат на възможности и функционалност, което го довежда до песимизъм и отчаяние, че няма никакъв смисъл да се захваща с тази идея. Ако искате да разберете какво е моето виждане по въпроса и да прочетете една мъдра мисъл от големия маркетинг гуру Сет Годин, прочетете целия пост.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

3 коментара:

  1. Честита първа годишнина на блога! Желая ти още много години на блог-развитие и дано изпитваш винаги максимално удовлетворение от това!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Тошко!
    Много съм щастлив, че открих тази форма на изява и на общуване с хората! Това наистина ме прави богат! Богат на емоции и на много нови приятели.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, възможностите са неограничени. :-) Дори и у нас, в България.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!