12 юни 2008

Иновация чрез уволнение

Как ви звучи това:
Ако искате да бъдете по-креативни, ако искате да повишите шансовете добрите ви идеи да се превърнат в реални продукти, разкарайте ненужните хора.
Това, на пръв поглед революционно предложение, дава Scott Berkun в своя блог, но то съвсем не е лишено от логика. И продължава:
Или ограничете тяхната власт, или просто ги махнете от екипа, но при всички случаи намалете броя на хората в стаята, където се вземат решенията.
Какво има предвид? В днешна корпоративна Америка има твърде много хора в средното управленско ниво, които имат право на вето. В много компании (включително и Microsoft, където той е работил) решенията за реализиране на дадена идея се вземат с пълен консенсус, което означава, че е достатъчно само един по-колеблив или по-консервативен мениджър да не е съгласен и идеята отива на боклука. Големите идеи, казва Скот, предизвикват разногласие и никога не могат да бъдат приети от всички. Затова по-добре е да се делегират права на тези, които вярват в идеята, за да се опитат да я реализират, отколкото да се спори до безкрайност, за да бъдат убедени всички.

Колкото повече хора участват в обсъжданията, толкова по-непродуктивни са срещите и по-неефективна тяхната работа. Решенията трябва да се вземат от мотивирани хора, а не от такива, чиято единствена цел е да си пазят стола.

Демокрацията, е система, създадена да гарантира стабилност, а не за иновации, казва Скот. Една компания би била по-успешна ако помръдне политиката си с няколко деления от демокрация към автокрация. Ако искаме да бъдем иновативни, трябва да успеем да идентифицираме онези креативни и талантливи хора сред нас и да им дадем по-голяма власт да реализират своите идеи. Подобни успешни модели има в архитектурата, в киното и в поп музиката, където свободата за вземане на решения, която е дадена на талантливия, излиза извън нормите на корпоративната йерархия, но пък за сметка на това дава поразителни резултати.

Статията е много интересна и провокативна. В днешно време средния управленски персонал не само в американските фирми, а може и би и навсякъде по света, включително и у нас, се е превърнал в някакъв бастион на консерватизма и посредствеността. Иновациите биват задушавани в безплодни корпоративни правила и ограничения и за да може една идея да види бял свят, е нужна истинска революция в мисленето.

За да пробие новото, креативното, някои стени трябва да бъдат разрушени.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Споделете вашето мнение!