20 март 2008

Постоянството

Последния месец беше много тежък за мен. Имах много работа, но не това ме умори. Не се плаша от работата, особено когато я върша с желание. Започнах да правя нещо, за което вярвах, че е полезно и че имам качествата да го постигна и това ми даваше сили да се справя със задачите, които си бях поставил.

Точно в този момент, обаче, вярата ми беше поставена на изпитание. Появиха се хора, които започнаха да ме оплюват и да пишат купища глупости по мой адрес. Върху мен се изля толкова много злоба, че започнах да се замислям дали всичко, което правя, наистина има смисъл. Защо хора, на които искаш да бъдеш полезен, те замерят с камъни?

Точно в този момент открих една мисъл на великия Годин, която започна да ми прояснява ума:
Постоянството не е в това да използваш една и съща тактика отново и отново. Това е тъпо.
Постоянството е в това да преследваш една и съща цел отново и отново.
Ако целта, която съм си поставил, е важна за мен, ако вярвам в нея, трябва да я следвам неотклонно. Ако пътят, който съм избрал, е непроходим, мога да избера друг. Важното е никога да не забравям накъде съм тръгнал и защо.

Може би това е правилния начин на мислене. Може би съм избрал неподходящ път и сега трябва да потърся друг. Най-лесно е да се откажеш при първия сблъсък с трудностите - това съм го правил много пъти. По-трудното е да продължиш към избраната цел с воля и упоритост. Това тепърва ми предстои.

Дано междувременно да не загубя вярата си в правотата на моята цел и убеждението си, че това, което правя, има смисъл, защото вярата е единствената храна за постоянството. Ако човек загуби вярата си, губи всичко.

8 коментара:

  1. Много, много силни слова, харесват ми. Подкрепям те напълно. А преследването на целите е най-важното нещо, което човек може да направи. Аз си имам една максима, която не помня вече от къде чух:

    Този, който побеждава никога не се отказва.
    Този, който се отказва, никога не побеждава.

    ОтговорИзтриване
  2. много силни думи, всеки има трудни. Аз с удоволствие чета твоя блог и те подкрепям напълно мисля че пътя е правилен.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви!
    Заради хора като вас си струва човек да продължава да опитва докато намери правилния път.

    ОтговорИзтриване
  4. Продължавай смело напред!
    Ние сме с теб :) Успехи...

    ОтговорИзтриване
  5. Знаеш ли, това, което мен най-много ме дразни е масовия негативизъм. Една приятелка ми го дефинира съвсем точно преди няколко дни като каза "хората в България когато чуят една идея не се стараят да я разберат, а се стараят да измислят как да оплюят"...

    Това, което мога да ти кажа е, че и в най-злобните коментари има по частица истина и може да се намери нещо полезно. Така, че опитай се да се вслушаш дори в най-големите си противници - така със сигурност ще има полза и за теб:-)

    Успех!

    //в-ка

    ОтговорИзтриване
  6. Mike,
    не се притеснявай от лошите думи. Винаги ще има хора, които ще искат да те спрат,да се подиграят с теб
    Не знам защо, но по някаква причина това се случва в БГ постоянно.

    Както казва Гай Кавазаки "Don't Let the Bozos Grind You Down".
    (http://blog.guykawasaki.com/2006/01/the_art_of_inno.html)

    Върши това, което смяташ за правилно; не изпускай твоята цел от поглед; действай смело и няма начин да не успееш!!! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за блога! С теб съм!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз също съм на мнение, че да избягаш при първата трудност, не е решение и че, за да се постигне успех, трябва постоянство ... независимо какво мислят другите и как го изразяват. Браво за поста! Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!