12 декември 2007

Fake It Till You Make It

или Как да изглеждаме големи в малкия бизнес

Под горното заглавие The Lazy Owner е поместил статия в блога си, в която дава няколко ценни съвета за това как да изглеждаме сериозни в очите на клиентите си докато все още сме малка, току-що стартираща фирма.

И тъй като аз съм точно в това положение - бизнесът на моята собствена фирма RammSoft е все още в начална фаза и единственият постоянен служител в нея съм само аз - реших да споделя с вас съветите на Lazy Owner, които намирам за интригуващи и полезни.

Положението на начинаещия предприемач е доста трудно и малко прилича на Параграф 22, казва авторът. От една страна, за да спечелиш повече клиенти ти трябва повече опит, от друга, за да придобиеш повече опит, ти трябват повече клиенти. Как да се измъкнем от този омагьосан кръг? Отговорът е: имитирай големите, симулирай техния начин на работа, за да ти повярват клиентите, че наистина си голям и да дойдат при тебе. След това наистина се научи да бъдеш голям.

Може би изглежда малко нечестно или неморално, но аз мисля, че в малка доза е допустимо. Ето и конкретните съвети. Мисля, че те достатъчно красноречиво изразяват този подход.
  1. Предлагай "безплатни" услуги. Тук не се има предвид "нещо за нищо". Идеята е да подберем потенциални клиенти, на които да предложим да тестват нашия продукт или услуга. Предлагайки им "безплатен" достъп до нашия продукт ние печелим две неща: (1) възможност за клиента да се запознае по-добре с продукта и евентуално да го закупи в бъдеще и (2) възможност за нас да разберем по-добре нуждите на клиента и да подобрим продукта така, че той да ги удовлетворява в по-голяма степен.
  2. Наеми си секретарка. Добра идея е също така да се наеме и безплатна телефонна линия. Когато някой позвъни по телефона и отсреща вдигне секретарка, това винаги създава впечатлението за добре организиран бизнес. Ако си "one-man-show" и си и собственик на фирмата, и работник, и маркетьор, и консултант - това винаги прави лошо впечатление и хората гледат на твоя бизнес несериозно. Но ако имаш секретарка - поне при първия контакт се създава впечатление за професионализъм. А първото впечатление, както знаем, оставя най-трайни следи.
  3. Прехвърли (outsource) част от работата на други. Когато говориш с клиенти и ти поставят проблем, много по-авторитетно звучи да кажеш: "Добре, ще говоря с моя дизайнер да видим кога ще може да се заема с вашия въпрос", отколкото "Тази седмица съм много натоварен. Ще видя следващата седмица дали ще имам време да ви обърна внимание". По този начин спокойно можете да кажете, че за вас работят много хора. Дори и някой да ви запита конкретно колко хора работят във вашата фирма и вие да признаете, че сте единствения служител, фактът, че сте успели да аутсорснете голяма част от работата на други хора или фирми, говори за вашите добри организаторски способности и ще създаде добро впечатление за вашия бизнес.
  4. Работете с партньори. Работата с партньори ви дава възможността да придобиете по-голям опит, а и да създадете по-голям авторитет. Може би не във всеки случай бихте могли да цитирате клиентите на вашите партньори, за които сте работили, но поне бихте могли да извлечете полза и да цитирате проектите, по които сте работили заедно с вашите партньори.
Да се лъже не е хубаво, казва авторът, и аз съм 100% съгласен с него. Но да имитираш това, към което се стремиш, може би не е грях, а даже би могло да бъде стимул за по-усърдна работа и по-креативен подход към бизнеса, а оттам и до желания успех. Аз лично намирам тези идеи за полезни и смятам да се възползвам от тях. Времето ще покаже дали са били добри.

1 коментар:

Споделете вашето мнение!