19 декември 2007

Когато уникалното се превръща в масово

Сет Годин разказва една любопитна история в неговия блог, която поражда интересни въпроси.

Отишъл той един ден в кафенето "Старбъкс" и видял на пет отделни маси да седят петима различни хора всеки с по един бял MacBook пред себе си. Изглежда, че използването на продуктите на Apple се превръща в масова мода, което донякъде противоречи с тяхната основна идея да бъдат уникални. Ето какво казва Сет по този повод:
Когато цялата ти култура е организирана около идеята да бъдеш другия, аутсайдера, бунтовника, този, който е по-добър от масите (както и "Старбъкс", между другото), какво правиш, когато ти си масите?
Интересна ситуация: рекламираш уникалност, тя се превръща в мода и всеки в стремежа си да бъде уникален, ползвайки твоя продукт, заприличва на всички останали. Уникалният продукт се продава добре и се превръща в масов. Ти започваш да печелиш много в един момент, но в следващия загубваш облика си, загубваш причината, поради която продуктът ти е станал популярен. Какво правиш тогава?

Снимка: Сет Годин

4 коментара:

  1. http://paulisakson.typepad.com/planning/2007/12/apples-growing.html

    ОтговорИзтриване
  2. Не бях забелязал този линк, но статията наистина е интересна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами тогава започваш да използваш нормален IBM лаптоп с лепенка "Linux Inside". И си оставаш уникален, защото... колкото потребители, толкова уникални Линукс системи, дистрибуции, настройки, персонализации и т.н.

    Толкова лесен отговор :)

    ОтговорИзтриване
  4. уникалност в търговията?!-просто друг начин да продаваш.../друг начин да кажа да заблуждаваш наивното простолюдие, което иска да задоволява егото си, че е нещо повече от другите.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!