12 юни 2007

Интервюто за работа често се превръща в куриоз

Днес под това заглавие беше поместена една забележителна статия в електронното издание на вестник "Сега". Безпорно е, че времената напоследък сериозно се промениха и че все повече се приближаваме до ситуация, в която работата ще бъде повече от кандидатите. Понеже моите лични наблюдения са в областта на софтуерното производство, мисля, че там вече сме стигнали до това дередже, което създава сериозни проблеми пред работодателите.
Статията е преместена в блога Нова работа (nova-rabota.com).
Пълния й текст можете да прочетете тук.

3 коментара:

  1. Много неприятно ми е на интервюта, когато ме третират като точно такъв готов на всичко простосмъртен. На два пъти ми се е случвало да ги спирам и да казвам, че освен всичко искам да чуя и повече за условията на фирмата, защото това, че съм дошла на интервю, все още не значи, че при абсолютно всякакви условия бих работила. Тогава се стъписват. Веднъж пък условията не ме устройваха и те ме гледаха като втрещени, че отказвам, сякаш никога не им се беше случвало. (не става думи за кой знае какви фирми, но ситуацията е същата)

    ОтговорИзтриване
  2. Факт е, че работа има ... има в излишък. За това говори и факта, че заплатите на "тамагочитата" (прекрасен термин, който запомних от вчера) понякога се доближават и даже надминават тези на по-старите от екипа, което е ясен признак за здравата борба за малкото кадърни кадри днес. Фирмите трябва да са наясно, че ако вече не те избират кадрите си, а точно обратното независимо дали това им харесва или не.

    ОтговорИзтриване
  3. Zdravejte, po temata mozhe da se pishe i govori mnogo, no bih iskal da spodelya s vas slednoto - prepuskaneto v zhivota ne bi postavilo i poslalo stabilni osnovi za sledvshtite pokoleniya, koito shte badat rabotodateli i/ili sluzhiteli. Smyatam, che sebeuvazhavashtiya se rabotodatel ne bi traybvalo da pravi kompromisi s kandidatite za rabota kato znaniya i umeniya i da naema samo zashtoto nyama hora. Tova neizbezho i tvarde skoro, struva mi, se shte se obarne sreshtu samite tyah. Ne dobre kvalificiran 'choveshki kapital' vodi do niska proizvoditelnost i niska efektivnost. A vsashtnost kakvo iskat rabotodatelite - da imat kvalificrani sluzhiteli. E, neobhodimo e da se investira v horata. Tova e neizbezhno. Dobre kvalifiziran personal - dobri rezultati - dobro vaznagrazhdenie za personala. Kakvo iskat sluzhitelite - dobro ili po-skoro visoko zaplashtane ot predishnoto. Cennostite se promeniha. No zashto? Otgovora e prost - rabotodatelya, ili prepodavatelya v uchilishte i/ili universiteta, ili kato cialo ako poglednem obshtestvoto ne darzhi na cennostite i svoite kriterii za postigane na uspeh. Ne e li po-dobre da stanem vziskatelni kam sobstventata si rabota, kam nas, kam blizkite i postepenno shte se predade i v po-golemi socialni grupichki i grupi. Othvarlihme vsichko ot stariya stroj, no vse pak da se zamislim kakvo ot tova mozhe da vzemem i da e ot polza za vsichki. Toplata voda e otkrita, po-lesno e da razberem kak, a ne da otkrivame pak.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!