30 май 2007

Как да се преборим с конкуренцията?

Днес прочетох поста на един софтуерен разработчик, озаглавен Съкрушен от конкуренцията, в който авторът споделя своя "страх от провал", когато обзет от идея за нов софтуерен продукт открие, че конкуренцията вече предлага подобен продукт и той е много богат на възможности и функционалност. В този момент го обзема страха, че няма да може да постигне толкова богата функционалност или че това ще му излезе ужасно скъпо и в крайна сметка го обзема дълбок песимизъм и отчаяние, че няма никакъв смисъл да се захваща с тази идея.

Та, човекът пита как да се пребори с този страх, който унищожава неговия ентусиазъм още преди да е започнал? Дали да реализира всички възможности, които предлагат продуктите на конкуренцията или пък въобще да не им обръща внимание?

Смятах да му отговоря в кратък коментар към поста му, че спред мене трябва да имплементира само тази функционалност, която има стойност за клиента. Ако клиента има проблем и ти си в състояние да го решиш с твоя продукт - тогава той ще е щастлив от това и ще го купи. Не е необходимо един продукт да предлага много възможности, ако те не са необходими на клиента и не е възможно да се решат всички проблеми наведнъж.

За щастие, Сет Годин публикува поредната блестяща мисъл и аз реших да я цитирам тук, защото пасва отлично на темата и предлага храна за размисъл над въпроса "Как да се преборим с конкуренцията?".

Може би причината да си мислиш, че всичко, от което твоите клиенти се интересуват, е цената, е в това,...
... че не си им дал нищо друго, от което да се интересуват.

Благодаря ти, Сет!

2 коментара:

  1. Здрасти Майк или там както ти е истинското име.
    Да съгласен съм с твоят коментар, но той важи предимно тогава, когато например имаш конкретна порачка от даден клиент. Но ако имаш намерение първо да направиш даден продукт и после да тръгнеш да го продаваш, не става без да се съобразиш с това което предлага конкуренцията. Все пак 100 различни клиента(човека) 100 различни желажия и нужди.
    Нещо повече, дори да няма нужда от нещо клиента ще си купи това с повечето неща(възможности) просто да ги има , или да си погаделичка самочувствието( електронните джаджи с купища неща, които може би никога няма да ни се наложи да ползваме именно в такъв вариант)

    Поздрави,
    Иван

    ОтговорИзтриване
  2. Сет Годин работи на развит икономически пазар. От години се опитвам да давам повече на клиента, за съжаление ние работим и мислим по световни стандарти но пазарното мислене на клиента е на ниво кравар.
    За него качествената зделка е тази направена с човек който не го дразни/противостои на по-ниска цена.
    Продуктите които правим се ползват на бг пазара, няма начин да се мисли така все едно са на развития европейски пазар или Америка.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!