11 май 2014

7 задължителни принципа за успех в бизнеса

7 принципа за успех в бизнеса

Моят приятел и колега-блогър Христо Стоянов публикува вчера в своя блог www.lifehack.bg една интересна статия, озаглавена 7 задължителни принципа за по-висока печалба на всеки пазар. В нея той споделя 7 важни принципа, открити от Марк Томпсън и Браян Трейси, които според тях са задължителни, за постигне човек максимално висока печалба в бизнеса.

Аз съм чел доста от книгите на Браян Трейси и даже имах късмета да се срещна лично с него на семинара му в София. Но въпреки факта, че в тях има изключително полезни съвети, съм открил един обезпокоителен факт - неговите съвети са винаги твърде общи и трудно приложими на практика. Точно на такива съвети българският читател-скептик ще каже "Да, ама това у нас е неприложимо". И точно в този случай може и да бъде прав.

С Христо проведохме една кратка дискусия във Фейсбук, в която аз изразих своят скептицизъм относно ползата от тези съвети, тъй като смятам, че това са азбучни истина на бизнеса - ако човек ги знае и вярва тях, няма нужда да му се казват. Ако пък не ги знае или не притежава нужните качества, няма да може да се промени, за да ги приложи. В крайна сметка приех предизвикателството да перифразирам законите на Браян Трейси и да ги представя по по-добър начин - хем да не звучат поучително и критично, хем да има начин да ги приложи човек на практика.

Майк Рам и Браян Трейси

По-долу в статията цитирам оригиналните принципи и след това предлагам моя вариант, който смятам, че е по-лесно приложим. И понеже смятам, че правенето на печалба не е най-основната цел на един бизнес, промених и заглавието на моята статия на 7 задължителни принципа на успеха в бизнеса.

И така, започваме:

Правило 1: Превърни се във велик лидер!


Хубаво, ама как? Ако не съм велик лидер какво трябва да направя?
Няма съмнение, че компаниите, водени от убедени, целеустремени и обаятелни лидери, печелят повече в бизнеса. Те успяват да обединят всичките си служители около своята кауза, мотивират ги да бъдат креативни, да работят повече и да се държат с клиентите като с истински богове.

Със сигурност Правило 1 може да бъде изказано така:

Великите лидери водят компаниите към успех


Въпросът е: вие истински лидер ли сте? Как да разберете това и какво да направите, ако се окаже, че не сте?

Тук най-добре е да се обърнете към себе си и да си зададете няколко въпроса:
  • Как се отнасяте към хората си? - Смятате ли, че вашите служители са мързеливци и тунеядци или вярвате, че те изнасят бизнеса на гърба си?
  • Често ли се случва да ги похвалите за добре свършената работа или повече ги критикувате за немарливост на нехайство?
  • Служителите във вашата фирма шушукат ли зад гърба ви и правят ли опити да се скатават от работа, докато не ги гледате?
  • Имате ли голямо текучество във фирмата?
По отговорите на тези въпроси можете да разберете дали сте истински лидер на вашите хора или използвате фирмата за да избивате диктаторските си комплекси.

Следващият въпрос е дали искате да бъдете лидер. Изследванията показват, че фирмите, ръководени от големи лидери, печелят повече, но това се отнася за свободните пазари. Ако ви сте си намерили нишичката и нямате желание да растете нагоре, ако парите, които печелите, ви стигат, тогава очевидно нямате нужда да бъдете лидери и няма смисъл да четете тази статия по-нататък.

Ако пък искате да спечелите в бизнеса, но не мислите, че сте силен лидер - не се безпокойте. Никой не е станал лидер за един ден. Първото нещо, което трябва да направите, е да назначите лидери на всички ръководни постове под вас. Хората на работната площадка ще виждат лидери и ще ги следват. А вие ще имате пример пред очите си как да се държите с другите, какви качества да изградите в себе си, за да станете и вие човек, който заслужава да бъде последван.

Правило 2: Разработи страхотен бизнес план!

Тук проблемът е, че много хора започват да се занимават с някакъв бизнес без изобщо да могат да правят бизнес планове, а още по-малко пък страхотни. За съжаление, изследването на двамата автори показва, че който работи безцелно и без ясен бизнес план, няма как да прокопса в бизнеса. Затова Правило 2 може да бъде формулирано така:

Добрият бизнес план е гаранция за успех

Въпросът е: как да направим добър бизнес план, ако не го умеем? Предлагам ви няколко практически съвета:
  1. Намерете си съдружници. Споделете идеите си с хора, на които имате силно доверие и които могат да допринесат за нейното реализиране и развитие. Заедно с тях имате по-голям шанс да съставите добър и успешен бизнес план.
  2. Обърнете се към инвеститори. В момента в България има доста фондове, както и индивидуални инвеститори, които търсят интересни идеи, в които да вложат своите капитали. Представете вашия бизнес план пред тях. Дори и да не бъдете одобрени за финансиране, със сигурност ще получите добра обратна връзка кое във вашия план куца и как бихте могли да го поправите.
  3. Обърнете се към консултанти. Вярно е, че консултантските услуги не са евтини, но пък срещу сумата за една консултация ще можете да опазите бизнеса си и да го превърнете в печелившо предприятие.

Правило 3: Обгради се със страхотни хора и професионалисти!

Тук няма какво да се коментира. Това е принципът и който го следва, ще успее. Забележете само тънкия нюанс: хора и специалисти. Преди всичко, изберете хората, с които ще работите, да бъдат страхотни като човеци - да знаете, че можете да им се доверите за всичко. А след това гледайте да са и добри специалисти. Ако не са научени - научете ги.

Не страхувайте, че ще избягат с новите си знания при конкуренцията - вижте Правило 1: ако сте истински лидери, никой няма да избяга от вас. А ако не искат да се учат - уволнете ги. Такива хора с нищо няма да ви бъдат полезни и само ще ви дърпат назад.

Правило 4: Предложи страхотен продукт или услуга!

Хубаво звучи, но това е най-трудното за изпълнение. Когато на човек му хрумне някаква идея, той не може да знае още в самото начало дали това ще стане страхотен продукт. Всеки обича своите продукти, но дали ще станата пазарен хит, до голяма степен е и въпрос на късмет. Все пак, ако продуктът не е свестен, не можете да очаквате някакъв дълготраен успех. Затова Правило 4 го формулирам така:

Добрият продукт, който задоволява нуждите на клиента, е ключов фактор за успеха на бизнеса

Вие може и да не знаете дали вашият продукт ще изглежда в очите на клиентите толкова страхотен, че те да се избият за него, но можете да направите няколко полезни неща, с които да си гарантирате приближаване към успеха:
  1. Представете продукта на приятели, роднини или предишни клиенти и ги попитайте за тяхното мнение. Обърнете внимание на всяка забележка и преценете дали не трябва да преработите продукта така, че да отговаря на изискванията на тази фокус група.
  2. Не се задълбавайте в перфекционизъм. Много хора отиват в другата крайност и все правят протитпи, докато получат идеалния продукт, който така и не вижда бял свят. Ако сметнете, че продуктът е "достатъчно добър", пускайте го на пазара и го подобрявайте в движение. Няма по-добър коректив от реалния клиент.
  3. Не разваляйте качеството съзнателно! Това е типичен български подход, който се практикува масово, а после се чудим защо бизнесът ни запада. Прави се продукт с прилично качество и след като постигне някакъв пазарен успех, то за почва да се разваля, за да се понижи себестойността и да се повиши печалбата. Не си мислете, че клиентите са толкова тъпи и няма да усетят това! Винаги ще усетят, когато ги мамите с качеството. Лошото е, че след това ще си тръгнат от вас. Завинаги.

Правило 5: Разработи страхотен маркетингов план!

Тук нещата стоят също както при бизнес плана. Маркетинговият план е част от него. Някога у нас битуваше вярването, че е достатъчно да произведеш добра стока и всеки ще се натиска да я купи. "Хубавият кон и под скъсан чул се познава", казва народната поговорка. Е, това вече днес не важи.

Бизнесът трябва да има железен маркетингов план, за да може да продаде своя продукт

Иначе няма да успее.
Как да постигнем това?
  1. Намерете най-добрите специалисти в маркетинга във вашия бранш и ги наемете.
  2. Потърсете консултанти за изграждането на своята маркетингова стратегия, за избора на маркетингови канали и за изработката на маркетинговия план.
  3. Заделете си сериозен бюджет за маркетинг. Много бизнеси се провалят, смятайки, че техните продукти могат да се продават от само себе си без да се маркетират. Извинявам се на колегите, които правят един популярен семинар, но смятам, че с нулев бюджет ще постигнеш нулев резултат.

Правило 6: Изгради перфектен процес на продаване!

Клиентът, дошъл веднъж при нас, е много по-ценен от онзи, който все още не ни познава. Никога не си позволявайте да го изгубите! Това правило включва в себе си идеите от всички предишни правила и трябва да звучи така:

Добрият процес на продажби превръща клиента във верен почитател и поддръжник. Той е основата на успеха в бизнеса

Как да го постигнем? Като използваме всичко от казаното дотук:
  1. Намерете най-добрите специалисти по продажби. Те генерират вашите приходи.
  2. Пратете ги на обучение. Отидете и вие. Всеки служител във фирмата трябва да може да продава.
  3. Използвайте добра софтуерна CRM система.
  4. Потърсете консултанти, които могат да ви дадат добри идеи.
  5. Заделете си достатъчен бюджет.

Правило 7: Създайте страхотно потребителско преживяване!

Животът ни затрупва със стоки и услуги отвсякъде. Ние сме презадоволени. Това, което търсим днес, вече не ни е нужно за задоволяване на основните жизнени потребности, а за да изпитаме някакво ново чувство, за да преживеем нещо ново. Разбира се, българските търговци все още смятат, че да предложиш най-евтината стока е най-върховното преживяване, но това е една голяма заблуда.

Проблемът е, че много често не знаем какво очакват клиентите и кое е онова, което ще ги накара да се чувстват специални. Затова за мен Правило 7 би трябвало да звучи така:

Търсете уникалното потребителско преживяване!

Наблюдавайте своите клиенти - вижте кое е онова, което ги прави щастливи. Какви чувства и усещания пораждат във тях вашите продукти? В кой момент проблясва искрата на задоволството в техните очи? Тогава ще усетите кое е онова във вашите продукти, което предизвиква тяхното удовлетворение, кое създава неповторимото преживяване. Експериментирайте с различни идеи и следете за резултатите. Когато го уцелите, го поставете в центъра на своята бизнес стратегия.

Тези седем фактора са ключови за успеха на всеки бизнес днес. Независимо дали ни харесват или не, това са правилата, които трябва да следваме, ако искаме да спечелим. И независимо дали имаме нужните качества или не, трябва да се стремим да ги постигнем.


Ако харесвате моите статии, ако моите идеи ви се струват интересни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

4 коментара:

  1. Много полезно и вдъхновяващо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че го намирате за полезно. Това беше целта на статията.

      Изтриване
  2. И едно бонус правило специално за БГ. "Не се мисли за много умен". Това ограничава рязко способността за възприемане. Звучи по-добре "отвори съзнанието, ума си и т.н", но специално за нашите ширини май най-добрата формулировка е тази, к изразих в началото.

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезна статия! И мотивираща! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!