01 септември 2013

"Презентирай като Стив Джобс" - цитати

Водя обучения по презентационни умения и за мен книгата "Презентирай като Стив Джобс" ми беше интересна от професионална гледна точка. Още повече, че издателят на книгата - Деси Бошнакова - ми е приятелка и разчитах на нейния вкус към добрите книги.

Стив Джобс безспорно е бил талантлив презентатор. Милиони са гледали неговите презентации. Речта му пред Станфордския университет е емблематична. Вижте я тук с превод на български или в блога на Пламен Петров в оригинал с неговия превод на вдъхновен почитател.

Джобс сигурно е бил и прозорлив мениджър, довеждайки фирмата, която управлява, до върха. Но култа, който създаде към себе си и последвалото обожествяване от страна на милионите подмазвачи, някак си не ми допада и тази книга е поредният пример за това как ценни идеи и добри съвети потъват сред безцелни хвалебствия и пустословие.

Кармайн Гало е специалист по презентационни умения и очаквах от него една добре написана и практически ориентирана книга, в която препратките към изявите на Стив Джобс служат само като положителен пример за неговите твърдения. Поне така правя аз в моя курс по презентационни умения "По стъпките на Дракона", в който от време на време правя аналогия с бойните изкуства и философията на Брус Лий.

Книгата започва със следните две изречения:
Стив Джобс е най-пленителният комуникатор на световната сцена. Никой не се приближава до него.
Това ме прасна по главата като мокър парцал. Какъв смисъл има да четем нататък и да се учим от презентационните техники на Стив Джобс, след като нямаме никакъв шанс да се доближим до него?

Изобщо не се съмнявам, че е бил изключителен човек, но това уподобяване на бог ме отблъсква. Нима всяко ново поколение не е по-добро от предишното? Нали искаме децата ни да надраснат своите родители и учениците да надминат учителите? Как така никой не може да се доближи до него?

В книгата могат да се открият доста полезни съвети, но нескромно мисля, че ако човек иска да стане добър презентатор, ще научи този занаят по-добре от мен, отколкото от господин Гало. Между другото, попаднах на един страхотен цитат от Стив Джобс, който смятам, че е най-добрата формулировка на термина "дизайн", която за съжаление, все още твърде много хора не разбират:
Дизайнът е забавна дума. Някои смятат, че дизайн е начинът, по който изглежда продуктът. Но ако се вгледате по-дълбоко, ще видите, че всъщност означава как работи.

За съжаление, редом с добрите практически съвети за презентиране, в книгата има и куп излишни неща, които нямат нищо общо с презентационните умения, а по-скоро оформят божествения образ на Стив Джобс. Реших да не пиша пространни коментари по съдържанието, а направо да ви споделя няколко цитата. В тях аз открих есенцията на книгата и прецених, че ще ви дадат идея за нейния дух. Особеното в тях е, че започват с Неговото име. Това също е доста показателно за стила на писане на автора и начина на поднасяне на информацията.


Признавам, че на мен ми беше трудно да я прочета. Определено в нея човек със здрави нерви би открил доста полезни съвети за постигане на ефектни презентации - вижте две позитивни рецензии за книгата от Василена Вълчанова и от Тодор Христов - но на мен религиозният фундаментализъм ми дойде в повече. Някои реплики звучат направо като взети от виц за Чък Норис. Вижте моята подборка и преценете сами:

Джобс безкомпромисно се фокусира върху усъвършенстването, работи върху всеки слайд, всяка демонстрация и всеки детайл от презентацията. 
Джобс е шоумен и като всеки велик актьор репетира неуморно. 
Джобс е тясно ангажиран с всеки детайл от презентацията: писане на запомнящи се фрази, създаване на слайдове, упражняване на демонстрациите и гарантиране, че светлината ще е точно на мястото си. 
Джобс говори със страст, ентусиазъм и енергия. 
Джобс е милиардер и изключителен комуникатор най-вече защото следва сърцето и страстта си. 
Джобс създава заглавия, които са конкретни, запомнящи се и, най-доброто от всичко, могат да бъдат изпратени като текст чрез Twitter. 
Джобс не чака медиите да създадат заглавията. Пише ги сам и в презентациите си ги повтаря по няколко пъти. 
Джобс рисува вербална пътна карта за своята аудитория, която е един вид очертаване на предстоящите атракции. 
Три е магическо число. Комедиантите знаят, че три е по-смешно от две. Писателите знаят, че три е по-драматично от четири. Джобс знае, че три е по-убедително от пет. 
Стив Джобс поставя в основата убеждаваща история, като представя на аудиторията противника, злодея, проблема, който се нуждае от решение. 
Стив Джобс е майстор в създаването на злодеи - колкото по-страшен, толкова по-добре. 
Джобс е Индиана Джоунс в бизнеса. 
Стив Джобс не изнася презентации. Той предлага изживяване. 
Джобс създава лесни за употреба продукти, като отстранява ненужното. 
Стив Джобс практикува дзен будизъм. 
Джобс представя идеите си просто, ясно и с увереност. 
Джобс облича цифрите, за да ги направи по-интересни. 
Джобс знае, че цифрите може да имат смисъл за най-пристрастените фенове, но са тотално лишени от съдържание за по-голямата част от потенциалните клиенти. Затова ги прави конкретни, подходящи и ги поставя в познат контекст. 
Джобс говори на прост, ясен и директен език, без професионален жаргон и сложни думи, навлезли масово в бизнес комуникациите. 
Джобс не е майстор на преувеличенията, а майстор на запомнящите се изрази. 
Стив Джобс е всичко друго, но не и тъп. 
Джобс е известен с връзката си с медиите, основана на любов и омраза, но за целите на презентациите в залата има много любов. 
Стив Джобс е единствения човек, който може да покани друг Стив Джобс на сцената. 
Джобс е Стивън Спилбърг на корпоративните презентации. 
Стив Джобс използва гласа си също толкова ефективно, както и жестовете. 
Джобс променя своята интонация, за да създаде напрежение, ентусиазъм и вълнение. 
Джобс понижава и повишава глас, за да прибавя драматичност. 
Стив Джобс е майстор шоумен, действащ на сцената с прецизност.
Джобс промени много неща в своя стил на презентиране през последните тридесет години, включително своя гардероб, слайдове и стил. Но през цялото време едно нещо си остава непроменено - неговата любов към драматизъм. 
Стив Джобс е анти-Шер.
Джобс има един костюм за всяко изпълнение. За презентации винаги носи черно поло, избледнели сини джинси и бели гуменки. Ако искате да бъдете по-конкретни, той носи пуловер St. Croix, сини джинси Levi's 501 и обувки за тичане New Balance. Не че има голямо значение, защото вие няма да се облечете като него. На него може да му се размине, защото е Стив Джобс, а вие не сте. 
Джобс е умен. Неговият гардероб винаги отразява лидера, който иска да стане. 
Стив Джобс е ненадминат презентатор за публиките от XXI век.
Е, след последния цитат ни остава надеждата, че през следващия век може да се намери някой, който да бъде поне толкова добър, колкото Него. А дотогава, ние - простосмъртните - ще правим онова, което ни е по силите да споделяме своите идеи, да продаваме своите продукти и да убеждаваме своите събеседници.

Книгата "Презентирай като Стив Джобс" можете да си купите от сайтовете на издателство Рой Комюникейшън или на книжарница Нова визия.


Ако харесвате моите статии, ако моите идеи ви се струват интересни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

2 коментара:

  1. Според мен взимаш много на сериозно книгата и проникваш в смисъла на всяка една дума... трябва да си малко по-повърхностен, иначе трудно ще разбереш истинския смисъл на книгата. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги гледам сериозно на религиозния фанатизъм, защото може да бъде опасен. А истинският смисъл на кннигата е много прост - Стив Джобс е модерна тема и продава. Авторът просто извлича дивиденти от нея.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!