09 октомври 2009

Webit, блоговете и бъдещето на рекламата

На 7-ми и 8-ми октомври в НДК се проведе изложението Webit, обявено от някои като най-голямото e-business и e-marketing събитие на Балканите, на което имах възможноста да присъствам. Че беше голямо - голямо беше - имаше 49 обявени презентации и панели! И разбира се, провеждането на такова събитие струва ужасно много труд и нерви, които организаторите самоотвержено бяха положили. Безспорно организацията беше отлична, което е наистина един голям успех за събитие от подобен род и мащаб в България.

Друг е въпросът дали е нужно да бъде толкова голямо, за да бъде качествено. Аз не мога да отговоря на този въпрос, защото посетих сам някои от презентациите и съм формирал мнението си на базата на много малка част от цялото събитие. По принцип не съм почитател на такива мащабни конференции, защото рядко човек може да научи нещо ценно от тях. Обикновено такива събития са много скъпи и посетителите идват винаги за сметка на работодателите си и основно с цел да се покажат сред обществото. Видите ли, това е елитно събитие и аз съм част от елита.

Webit за първи път (според мен) предложи много гъвкава схема, с която наруши снобското статукво на подобен род събития. Първо, предложи множество безплатни презентации, които въпреки откровено рекламния си дух, споделиха много интересни идеи и виждания. Второ, даде възможност на участниците да изберат само някои от платените презентации и панели, така че хем да си участвал, хем цената да бъде поносима. Това, според мен, беше най-сполучливия ход, благодарение на който в събитието се включиха много хора и се получи балансирано присъствие на всички презентации.

Аз присъствах на Webit като блогър и това, което ме интересуваше, беше мнението на големите играчи на рекламния пазар за блоговете (особено тематичните такива) като място за насочена и ефективна реклама. За съжаление, това, което чух и видях, ме убеди, че на никой не му пука за блогърите. Всички все още залагат на масовата реклама и търсят все по-големи аудитории, които да облъчват. Количеството все още владее над качеството.

Всички знаят, че широкоспектърните реклами в големите медии са неефективни. Защо трябва да даваш маса пари да облъчваш една разнообразна група от няколко милиона човека с реклами, за да постигнеш 20 продажби, когато можеш да представиш продукта си пред подбрана аудитория от 200 човека и пак да направиш 20 продажби, като второто е стотици или хиляди пъти по-евтино? И въпреки това, рекламодателите избират първия вариант. Явно хората с големите пари държат на статуквото и все още се опитват да го запазят и да го изцеждат, въпреки настъпващите промени в мисленето на хората и въпреки "финансовата криза".

Като блогър съм разочарован от представянето на така наречените "големи марки". Някои от по-скромните презентации, проведени в по-малките зали, предложиха по-интересна храна за размисъл и за тях ще споделя и в следващите постове.

Хубавото на подобно събитие като Webit, е, че човек има възможността да се види с много хора, както от собствения си бранш, така и от сродни области, а също така и с много активни и популярни в интернет пространството личности. (На снимката по-горе сме: Огнян Младенов, Пламен Петров и моя милост (Майк Рам). Благодарности за фотото на Борислав Арапчев.)

В заключение, доволен съм, че посетих Webit, доволен съм, че се срещнах и запознах с нови и интересни личности, и че не си загубих цели два дни на това събитие. Доволен съм и от начина, по който беше проведено. Организаторите обещават то да се превърне в традиция и да предлага и други събития и мероприятия - остава само да им пожелаем успех и да се фокусират повече в качеството, отколкото в количеството - във всяко едно отношение.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

4 коментара:

 1. Интересното в случая е, че на практика НИКОЙ няма ОБЕКТИВНО мнение за ЦЯЛОТО събитие. По простата причина, че няма как един човек да е присъствал на всичките лекции, които се провеждаха паралелно в три отделни зали...

  Затова и всеки си извадил някаки заключения от това, което лично той е видял.

  (Не казвам, че не си прав - а само, че едно паче от тортата не е цялата торта. Аз, например, бях на лекция, в която се споменаваше точно това - ефективността да се прави маркетинг на даден продукт именно чрез блогърите...)

  А снимката си е историческа. ;-)

  (Във Фейсбук я нарекох "Тримата тенори", но защо да не бъде и Тримата Треньори?! Ти знаеш за какво говоря...)

  ОтговорИзтриване
 2. Много закостенялост и консерватизъм има в областта на рекламата- това е факт. Стига се действително дотам, че се хвърлят грешни пари на вятъра. Но... простотията по хората ходи, а не по говедата.

  ОтговорИзтриване
 3. Прав си Майк. Голямо събитие, на което се ходи за престиж и за срещи с хора от бранша. Естествено има и ценни неща, но като цяло нищо революционно. Повечето от познатите, които бяха, не са очаровани, освен дето са били за сметка на работодателя. За себе си не съм се отказал съвсем от посещенията на такива конференции, но вече по-рядко и с повече скептицизъм. Може и да не съм прав естествено. Снимката е готина. Весели сте :)

  ОтговорИзтриване
 4. Подобни събития заслужават повече публичност.

  ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!