26 октомври 2009

Бъдещето на телевизията



Както вече писах в предишния пост, на конференцията Webit имаше и добри, и не толкова добри презентации, но онова, което най-много ме впечатли, беше презентацията на Христо Тучев за бъдещето на телевизията, впечатленията си от която искам да ви споделя днес.

Представяте ли си да можете да гледате не това, което са ви подготвили редакторите в телевизията, а онова, което лично на вас ви харесва? И то точно тогава, когато ви трябва? Да можете да ползвате взаимозаменяемо телевизора, компютъра и мобилния телефон? Да гледате телевизия по телефона си и да сърфирате в интернет от телевизора си? Да гледате новините не когато дават вечерната емисия, а когато се интересувате от тях?
В телевизията на бъдещето няма “Prime time”, а ”My time”
казва той. И това ми прозвуча много революционно.

Това, разбира се, поражда много въпроси за бъдещето на общуването между хората и дали една такава медия няма да ни зомбира още повече от сега, но аз врвам, че човечеството има вродени механизми, които го предпазват от това.

Оказа се, че всичко необходимо да се случи новата форма на телевизионно възприятие го има като технология и не е нитко с космическа сложност, нито космически скъпо. Нужно е само желание от страна на големите играчи на пазара, за да получим едно съвсем различно медийно преживяване.

Христо Тучев не само изнесе великолепна презентация, представяйки своята визия за телевизията на бъдещето, но след това ни покани на щанда на фирмата, която той управлява - Interactive Media Services - където ни беше направена впечатляваща демонстрация на голяма част от възможностите на съвременните технологии.

На сайта на IMS можете да видите пълен видеозапис на презентацията на г-н Тучев, включваща и последвалата дискусия, където се проявявам аз с интересните си въпроси. Силно ви препоръчвам да я гледате! Не отнема много време - само 36 минути - но дава страхотна храна за размисъл, започвайки още от заглавието:
Краят на телевизията наближава. Готови ли сте за това, което следва?

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

4 коментара:

  1. Снимката ми напомни за една любима моя песен от творчеството на Пласибо ;)

    Follow The Cops Back Home

    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,
    за мен телевизията от няколко години е точно това. Свалям си от Интернет предаванията, които ми харесат и ги гледам когато ми е удобно. Аз също съм убеден, че медиите са на път да се променят и тепърва ще се налагат услуги като VoD (Video on Demand).

    ОтговорИзтриване
  3. Така е да, благодаря, че сподели :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честита коледа и поздрави за статията.
    Моето скромно мнение е че ако до 10г. телевизията не се видоизмени поулярността и ще е далеч след радиото :)

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!